Рішення
від 30.11.2023 по справі 911/1284/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" листопада 2023 р. Справа № 911/1284/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ ЛТД", 08292, Київська область, місто Буча, вулиця Лісова, будинок 1

до Бучанської міської ради, 08292, Київська область, Бучанський район, місто Буча, вулиця Енергетиків, будинок 12

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Обслуговуючий кооператив "Житлово - будівельний кооператив "КАМПА-ПАРК", 08292, Київська область, місто Буча, вулиця Лісова, будинок 1

про визнання укладеною додаткової угоди

суддя Н.Г. Шевчук

секретар судового засідання М.Г. Байдрелова

за участю представників сторін згідно протоколу

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ ЛТД" (далі - ТОВ "КОМФОРТ ЛТД") звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Бучанської міської ради про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 10.08.2015 у запропонованій позивачем редакції.

В обґрунтування позову ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" вказує, що ним у визначеному договором та законом порядку було повідомлено Бучанську міську раду про намір поновити договір оренди на новий строк, однак відповідач своє рішення не повідомив; що позивач продовжує користуватись земельною ділянкою, а тому вважає договір поновленим.

Відповідач проти позову заперечує, стверджує, що повідомлення ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" про поновлення договору оренди на новий строк до Бучанської міської ради не надходило, що Бучанською міською радою 14.11.2019 було прийнято рішення №4161-68-VІІ про розірвання договору оренди земельної ділянки з ТОВ "КОМФОРТ ЛТД", про що позивач був повідомлений, що це свідчить про відсутність у позивача наміру продовжувати орендні відносини.

Позивач, в свою чергу, вважає, що вказане рішення про розірвання договору не може вважатись рішенням про відсутність згоди Бучанської міської ради на поновлення договору.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Бучанської міської ради№2374-74-VІ від 30.07.2015 за результатами розгляду звернення ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" (орендар) затверджена технічна документація із землеустрою щодо поділу земельної ділянки загальною площею 2,6885га кадастровий номер 3210945300:01:040:0049 для будівництва та обслуговування спортивного тенісного клубу та житлової забудови на дві земельні ділянки, а саме на земельну ділянку площею 0,6743га кадастровий номер 3210800000:01:040:0115 по вул. Лісова, 1-Б, та земельну ділянку площею 2,0112га кадастровий номер 3210800000:01:040:0116 по вул. Лісова, 1-А в м.Буча; вирішено надати вказані земельні ділянки в оренду ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" та укласти відповідні договори оренди; погоджено ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" передачу цих земельних ділянок в суборенду ОК "Житлово-будівельний кооператив "КАМПА".

Відповідно до цього рішення відповідачем та позивачем 10.08.2015 були укладені договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 3210800000:01:040:0115 по вул. Лісова, 1-Б та договір оренди земельну ділянку кадастровий номер 3210800000:01:040:0115 по вул. Лісова, 1-Б.

Так, Бучанською міською радою Київської області (орендодавець) та ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" (орендар) 10.08.2015 укладений договір оренди земельної ділянки (далі - Договір оренди), відповідно до якого орендодавець передає, а орендар приймає в оренду земельну ділянку за адресою: місто Буча, вулиця Лісова, 1-а, площею 20 112 кв.м, кадастровий номер 3210800000:01:040:0116, для будівництва та обслуговування спортивного тенісного клубу та житлової забудови.

Договір укладений на п`ять років та набирає чинності з дати його державної реєстрації (пункт 3.1 договору).

За умовою пункту 3.3 цього Договору по закінченню терміну дії договору орендар має переважне право на поновлення договору на новий термін. У цьому разі орендар повинен повідомити письмово орендодавця про бажання щодо продовження дії договору на новий термін не пізніше, ніж за два місяці до його закінчення.

Пунктами 5.6, 5.8, 5.11, 5.12 Договору передбачено, що земельна ділянка повертається орендодавцеві протягом 5 днів з дня закінчення дії договору або дострокового його припинення (незалежно від причин) у стані, не гіршому, ніж той, що був зафіксований в акті передачі на зберігання встановлених межових знаків орендарю земельної ділянки в оренду. При цьому земельна ділянка повинна бути за рахунок орендаря звільнена і придатна для негайного використання за її цільовим призначенням. Оформлення повернення земельної ділянки здійснюється шляхом складання акта приймання-передачі. Земельна ділянка вважається повернутою орендодавцю у момент підписання сторонами акта приймання-передачі. Усі витрати по поверненню несе орендар. Обов`язок по складанню акта приймання-передачі покладається на сторону, яка передає земельну ділянку іншій стороні договору.

Згідно з частиною третьою статті 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 2 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

За змістом статті 13 зазначеного Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 33 Закону України "Про оренду землі" (тут і далі - в редакції станом на час виникнення спірних правовідносин) встановлено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. У разі смерті орендодавця до спливу строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку.

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється.

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення.

У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу.

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов`язковому порядку.

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди.

Таким чином стаття 33 цього Закону фактично об`єднує два випадки пролонгації договору оренди.

При цьому у першому випадку, за яким орендар, який має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк, і який має намір скористатися таким переважним правом, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. І у цьому випадку поновлення договору оренди землі здійснюється на підставі додаткової угоди, проект якої орендар додає до листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі. При цьому при поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін, що вбачається із приписів частин першої - четвертої вказаної статті.

У другому ж випадку не встановлюється обов`язку для орендаря, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі, а визначається, що у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстрацію іншого речового права 91.12.2020 зареєстровано припинення права оренди земельної ділянки площею 2,0112га кадастровий номер 3210800000:01:040:0116 по вул. Лісова, 1-А в м.Буча ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" по Договору оренди

Як встановлено судом, позивач своєчасно у визначеному Договором оренди та статтею 33 Закону України "Про оренду землі" порядку не пізніше ніж за два місяці до спливу строку Договору оренди 20.05.2020 звернувся до відповідача з повідомленням про намір скористатись переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, до якого додало проект договору оренди земельної землі, що підтверджується описом вкладення до цінного листа.

Докази розгляду цього повідомлення Бучанською міською радою відсутні: всупереч приписам статті 33 Закону України "Про оренду землі" відповідач не повідомив позивача ні про наявність заперечень щодо поновлення Договору і не уклав з позивачем Додаткову угоду до Договору.

Посилання відповідача на те, що це повідомлення до Бучанської міської ради не надходило, не підтверджене належними доказами.

ТОВ "КОМФОРТ ЛТД"продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку Договору оренди.

Докази направлення відповідачем протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні Договору оренди земельної ділянки від 10.08.2015 відсутні.

Рішення Бучанської міської ради №4161-68-VІІ від 14.11.2019 "Про розірвання договору оренди земельної ділянки з ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" та звернення з таким позовом до ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" до Господарського суду Київської області, який, як вказано у рішенні від 13.02.2023 у справі №911/82/20, ухвалою цього суду від 12.12.2022 залишений без розгляду за заявою Бучанської міської ради, не може вважатися запереченням відповідача щодо поновлення договору оренди у розумінні статті 33 Закону України "Про оренду землі".

Судом також встановлено, що за погодженням з Бучанською міською радою (рішення Бучанської міської ради№2374-74-VІ від 30.07.2015) ТОВ "КОМФОРТ ЛТД" по договору суборенди від 16.09.2015 передав земельну ділянку площею 2,0112га кадастровий номер 3210800000:01:040:0116 по вул. Лісова, 1-А в м.Буча в суборенду Обслуговуючому кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кампа-Парк" для будівництва та обслуговування спортивного тенісного клубу та житлової забудови строком на 5 років.

Відповідач після закінчення строку дії Договору оренди продовжує користуватись вказаною земельною ділянкою, на якій розташований об`єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний житловий будинок).

Докази вчинення Бучанською міською радою дій з метою захисту права комунальної власності на зазначену земельну ділянку відсутні.

Докази порушення відповідачем умов Договору оренди відсутні.

За таких обставин суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню. Договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором, а додаткова угода про поновлення Договору, має бути визнана укладеною в редакції, запропонованій позивачем.

Судовий збір відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України суд

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Вважати укладеною додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки від 10.08.2015, укладеного між Бучанською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ ЛТД", у наступній редакції:

"Додаткова угода

до договору оренди земельної ділянки від 10 серпня 2015 року

місто Буча, Київської області


рік

Бучанська міська рада Київської області (Орендодавець), в особі міського голови Федорук Анатолія Петровича, що діє на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", з одного боку,

та Товариство з обмеженою відповідальністю "Комфорт ЛТД" (Орендар) в особі директора Люлько Сергія Анатолійовича, що діє на підставі Статуту, з іншого боку, разом надалі іменовані Сторони, а кожен окремо Сторона, уклали дану Додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки від 10 серпня 2015 року про нижченаведене:

1. Поновити Договір оренди земельної ділянки від 10 серпня 2015 року, укладений між Бучанською міською радою Київської області (Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Комфорт ЛТД" (Орендар), щодо оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: місто Буча, вулиця Лісова, 1-а, площею 20 112 кв. м, кадастровий номер земельної ділянки: 3210800000:01:040:0116, на тих самих умовах і на той самий строк (з 11.08.2020 року по 11.08.2025 року).

2. Інші умови Договору оренди земельної ділянки від 10 серпня 2015 року залишаються незмінними.

3. Додаткова угода укладена у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться у орендодавця - Бучанської міської ради, другий - у орендаря - Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфорт ЛТД" та третій у компетентного органу, що здійснює державну реєстрацію речових прав.

Реквізити сторін:

Орендодавець: Бучанська міська рада,

ЄДРПОУ 04360586,

08292, Київська область, місто Буча, вул. Енергетиків, 12,

тел. НОМЕР_1, електронна пошта: gromada@bucha-rada.gov.ua

Підпис


М.Р.

Орендар: Товариство з обмеженою відповідальністю "Комфорт ЛТД",

ЄДРПОУ 30407044,

08292, Київська область, місто Буча, вул. Лісова, 1,

тел. 044-5372983, електронна пошта: ltd.komfort@tutanota.de

Підпис


М.Р".

3. Стягнути з Бучанської міської ради (08292, Київська область, Бучанський район, місто Буча, вулиця Енергетиків, будинок 12, код ЄДРПОУ 04360586) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "КОМФОРТ ЛТД" (08292, Київська область, місто Буча, вулиця Лісова, будинок 1, код ЄДРПОУ 30407044) 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Повний текст рішення складено та підписано: 19.12.2023

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115818352
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання укладеною додаткової угоди

Судовий реєстр по справі —911/1284/23

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні