Ухвала
від 19.12.2023 по справі 917/1598/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про відкладення підготовчого засідання

19.12.2023 Справа № 917/1598/17

м. Полтава

Господарський суд Полтавської області у складі судді Пушка І.І., при секретарі судового засідання Білій І.М., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Кременчуцького міського споживчого товариства, вул. Першотравнева, 43, м. Кременчук, 39600

до Комунального підприємства «Ринок «Ново-Іванівський», вул. Вадима Бойка, 7, м. Кременчук, 39600

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Кременчуцька міська рада Полтавської області, 39600, м. Кременчук, площа Перемоги, 2

про витребування майна з чужого незаконного володіння

представники в судове засідання не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Розглядається позовна заява Кременчуцького міського споживчого товариства до відповідача Комунального підприємства "Ринок "Ново-Іванівський", третя особа на стороні відповідача - Кременчуцька міська рада Полтавської області про:

1) визнання права власності Кременчуцького МСТ на майно цілісного майнового комплексу Ново-Іванівського ринку, що розташоване за адресою: вул. Вадима Бойка, 7, м. Кременчук, Полтавська область з усіма поліпшеннями та прибудовами, побутовими, складськими, підсобними, торгівельними та іншими приміщеннями, будівлями і спорудами, що складається з:

- об`єкта нерухомого майна: Об`єкти нерухомості цілісного майнового комплексу КП "Ринок "Ново-Іванівський" (реєстраційний номер 16934972, адреса об`єкта: Полтавська обл., м. Кременчук, вулиця Бойка Вадима, будинок 7, загальна площа 121,8 кв.м.) до складу якого входять: - одноповерхова нежитлова будівля (площею 349,1 кв.м); - огорожа цегляна (довжиною 106,5 м.п); - огорожа цегляна (довжиною 42,6 м.п); - цегляний стіл (площею 67,2 кв.м); - цегляний стіл (площею 72,6 кв.м); - цегляний стіл (площею 72,7 кв.м); - цегляний стіл (площею 74,0 кв.м); - металеві торгівельні павільйони (площею 11,8 кв.м кожний) - 29 штук;

- об`єкта нерухомого майна: громадського туалету на 10 місць (реєстраційний номер 36606640, адреса об`єкта: Полтавська обл., м. Кременчук, вулиця Бойка Вадима, будинок 7, загальна площа 121,8 кв.м) - металевих воріт (інв. №103003); - парапетів (інв. №103008); - металевих воріт (інв. №103009); - торгівельного павільйону (інв. №103013); - торгівельного павільйону (інв. №103016); - торгівельного павільйону (інв. № 103017); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103043); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103044); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103045); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103046); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103047); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103048); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103049); - торгівельного павільйону цегляного (інв. №103050); - парковки (інв. №103051); - дощової каналізації, електромереж;

2) витребування з володіння КП "Ринок "Ново-Іванівський" на користь Кременчуцького МСТ вищезазначеного майна.

Представники учасників процесу в судове засідання 19.12.2023 не з`явилися, про час та місце його проведення повідомлені належним чином.

Від позивача у справі надійшло клопотання від 18.12.2023 про проведення підготовчого судового засідання без участі представника Кременчуцького міського споживчого товариства.

Від третьої особи надійшло клопотання від 18.12.2023 про проведення підготовчого судового засідання без участі представника Кременчуцької міської ради.

Окрім цього, у клопотанні від 18.12.2023 позивач заявив про залучення до матеріалів справи додаткових доказів з клопотанням про поновлення строку; витребування від виконавчого комітету Кременчуцької міської ради документів та інформації; витребування від Комунального підприємства Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області документів з клопотанням про поновлення строку; проведення наступного судового засідання в режимі відео конференції.

При розгляді поданих позивачем клопотань суд враховує таке.

Щодо клопотання позивача про залучення до матеріалів справи додаткових доказів.

Позивач зазначив, що під час підготовчого судового засідання 21.11.2023 було з`ясовано про необхідність встановлення факту виділення земельної ділянки під будівництво спірних об`єктів, прийняття їх до експлуатації, а також розбіжності щодо критих столів, зокрема, їх кількості, які маються в матеріалах справи. Питання щодо розбіжності в кількості столів було з`ясоване шляхом направлення відповідного запиту до експерта та отримання від нього відповіді. Для встановлення інших обставин представником позивача направлялись відповідні запити до КП «Кременчуцьке МБТІ», Виконкому Кременчуцької міської ради, архівного відділу Кременчуцької міської ради.

Згідно з ч. 2, ч. 4 ст. 161 ГПК України заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Статтею 113 ГПК України передбачено, що строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Особливості подання заяв по суті справи у загальному позовному провадженні передбачені положеннями статті 165-168 ГПК України.

Згідно з ч. 2 ст. 80 ГПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

За ч. 8 ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Суд визнає поважною причину пропуску строку на подачу доказів, встановленого ч. 2 ст. 80 ГПК України, та вважає за можливе поновити строк на подачу доказів, доданих позивачем до клопотання/заяви від 18.12.2023 (вх. № 16327 від 19.12.2023).

Щодо клопотання позивача про витребування від Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, КП «Кременчуцьке МБТІ» документів та інформації.

Обґрунтовуючи клопотання про витребування копій документів відповідач посилається, що Виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради та КП «Кременчуцьке МБТІ» не були надані документи та інформація на запит позивача. Клопотання подається з пропуском строку, встановленого ч. 2 ст. 80 ГПК України з тих підстав, що встановлення обставин, які мають бути підтверджені зазначеними документами, було встановлено лише в підготовчому засіданні 21 листопада 2023 року.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Судом враховується, що згідно з частиною 7 статті 81 ГПК України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Для забезпечення принципу змагальності, реалізації прав сторін на повне та об`єктивне встановлення всіх обставин справи, суд вважає за необхідне поновити строк на подачу клопотання про витребування документів та задовольнити клопотання позивача про витребування документів частково, а саме:

- Витребувати від Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, м. Кременчук такі документи: копії рішень виконавчого комітету та/або Кременчуцької міської ради та/або Автозаводської районної ради м. Кременчука щодо виділення земельної ділянки по вул. В. Бойко, 7 під організацію колгоспного ринку та копії документів, що стали підставою для прийняття цього рішення (рішення, які були прийняті до 01 січня 1997 року); копії рішень виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та/або Автозаводської районної ради та/або Кременчуцької міської ради щодо зведення на території Новоіванівського ринку по вул. В. Бойко, 7 в м. Кременчуці будівлі критого ринку ( павільйону) та/або критих столів.

- Витребувати від КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА КРЕМЕНЧУЦЬКЕ МІЖМІСЬКЕ БЮРО ТЕХНІЧНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ КРЕМЕНЧУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, копії документів матеріалів технічних інвентаризацій за період до 1998 року будівлі критого ринку (павільйону критого ринку тощо), цегляних столів та огорожі, які розташовані на території Новоіванівського ринку в м. Кременчуці по вул. В. Бойка, 7, копії актів прийняття в експлуатацію цих будівель та споруд, а також копії звернень підприємств, установ, за якими були закріплені зазначені будівлі та споруди в цей проміжок часу, копії рішень органів влади щодо організації та створення Новоіванівського ринку по вул. В. Бойко, 7 в м. Кременчуці.

Стосовно витребування від Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, м. Кременчук копії протесту прокурора від 10 січня 1999 року, на підставі якого було прийняте рішення Кременчуцького міськвиконкому № 11 від 15 січня 1999 року та доданих до цього протесту документів; копії рішення Кременчуцького міськвиконкому від 15 січня 1999 року № 11 та копії всіх документів, які стали підставою для його прийняття, клопотання в цій частині вимог судом відхиляється як передчасне, оскільки одночасно з поданням клопотання про витребування вказаних документів до суду позивачем поданий інформаційний запит № 3 до Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради про витребування зазначених документів. Клопотання про витребовування інших документів, зазначених в п. 3 прохальної частини клопотання/заяви позивача судом відхиляється як необґрунтоване, оскільки позивачем не доведено, що ці докази стосуються предмета спору.

За п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи, що в підготовчому засіданні 19.12.2023 не можуть бути досягнуті завдання підготовчого провадження та вирішені питання згідно з ч.2 ст. 182 ГПК України, підготовче засідання підлягає відкладенню.

Суд вважає за необхідне призначити дату наступного засідання на 18.01.2024 на 10:30 год.

Крім цього, у заяві/ клопотанні від 18.12.2023 представник позивача повторно просить суд проводити всі судові засідання у даній справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Так само у заяві від 02.11.2023 (вх. № 14102) представник третьої особи просив суд проводити всі судові засідання у даній справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Згідно з даними Підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС, в Господарському суді Полтавської області наявний вільний майданчик для резервування відеоконференції 18.01.2024 на 10:30.

Враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду господарської справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання учасників процесу та провести судове засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, з урахуванням технічних можливостей у суді.

Питання про проведення наступних засідань в режимі відеоконференції буде вирішуватись окремо враховуючи технічну можливість суду.

Керуючись ст. 80, 81, 177, 197, 216, 234, 240 ГПК України

УХВАЛИВ:

1. Підготовче засідання у справі відкласти.

2. Призначити дату підготовчого засідання у справі на 18.01.2024 на 10:30.

Підготовче засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, зал судових засідань № 30.

3. Викликати учасників справи у підготовче засідання, визнати явку представників учасників справи обов`язковою.

В порядку п. 7 ч. 1 ст. 121 ГПК України, суд роз`яснює учасникам справи про обов`язок повідомити суд про причини неявки. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених статтею 202 ГПК України.

Відповідно до п. 4 ст. 202 ГПК України, у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

4. Судове засідання по справі, призначене на 18.12.2024 о 10:45 год, проводити в режимі відеоконференції за допомогою використання комплексу технічних засобів та програмного забезпечення «EASYCON» у приміщенні Господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, 36000 (зала судових засідань № 30).

5. Доручити забезпечення проведення відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів представнику позивача - Ульянову Руслану Анатолійовичу за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_1 ; представнику третьої особи: Шинкаренко Наталії Миколаївні за електронною адресою ІНФОРМАЦІЯ_2

6. Поновити позивачу строк на подачу доказів по справі, зазначених в п. 2 прохальної частини клопотання/заяви від 18.12.2023 та клопотання про витребування доказів.

7. Заяву позивача від 18.12.2023 (вх. № 16327 від 19.12.2023) про долучення доказів до справи задовольнити.

8. Клопотання позивача про витребування копій документів задовольнити частково.

9. Витребувати від Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, м. Кременчук такі документи: копії рішень виконавчого комітету та/або Кременчуцької міської ради та/або Автозаводської районної ради м. Кременчука щодо виділення земельної ділянки по вул. В. Бойко, 7 під організацію колгоспного ринку та копії документів, що стали підставою для прийняття цього рішення (рішення, які були прийняті до 01 січня 1997 року); копії рішень виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та/або Автозаводської районної ради та/або Кременчуцької міської ради щодо зведення на території Новоіванівського ринку по вул. В. Бойко, 7 в м. Кременчуці будівлі критого ринку (павільйону) та/або критих столів.

10. Витребувати від КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА КРЕМЕНЧУЦЬКЕ МІЖМІСЬКЕ БЮРО ТЕХНІЧНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ КРЕМЕНЧУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, копії документів матеріалів технічних інвентаризацій за період до 1998 року будівлі критого ринку (павільйону критого ринку тощо), цегляних столів та огорожі, які розташовані на території Новоіванівського ринку в м. Кременчуці по вул. В. Бойка, 7, копії актів прийняття в експлуатацію цих будівель та споруд, а також копії звернень підприємств, установ, за якими були закріплені зазначені будівлі та споруди в цей проміжок часу, копії рішень органів влади щодо організації та створення Новоіванівського ринку по вул. В. Бойко, 7 в м. Кременчуці.

11. Встановити Виконавчому комітету Кременчуцької міської ради та КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ КРЕМЕНЧУЦЬКЕ МІЖМІСЬКЕ БЮРО ТЕХНІЧНОЇ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ КРЕМЕНЧУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ строк для подачі витребуваних документів - 10 днів з моменту отримання ухвали суду.

12. В іншій частині вимог про витребування доказів клопотання відхилити.

Ухвалу надіслати учасникам справи в порядку, встановленому статтею 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає (ст.ст. 235,255 ГПК України).

Суддя Пушко І.І.

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115819744
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —917/1598/17

Рішення від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Рішення від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні