Ухвала
від 20.12.2023 по справі 918/1161/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

20 грудня 2023 рокум. РівнеСправа № 918/1161/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Н. Церковної при секретарі судового засідання І. Гусевик, розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи за позовом фізичної особи-підприємця Троянчука Олександра Петровича до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся", відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації, відповідача 3 Городоцької сільської ради про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації № 791 від 06.09.2019 року, визнання незаконним та скасування рішення Городоцької сільської ради № 645 від 14.07.2021 року, визнання недійсним договору купівлі - продажу земельної ділянки № 2425 від 15.12.2021 року, скасування рішення про державну реєстрацію, скасування державної реєстрації земельної ділянки

за участю представників сторін: від позивача Курганська О.В., від відповідача 1 Мельничук С.В., від відповідача 2 Ганов О.О., від Відповідача 3 Китовська Л.Г.

ВСТАНОВИВ:

В листопаді 2023 року фізична особа-підприємець Троянчук Олександр Петрович звернувся до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся", відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації, відповідача 3 Городоцької сільської ради про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації № 791 від 06.09.2019 року, визнання незаконним та скасування рішення Городоцької сільської ради № 645 від 14.07.2021 року, визнання недійсним договору купівлі - продажу земельної ділянки № 2425 від 15.12.2021 року, скасування рішення про державну реєстрацію, скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Ухвалою суду від 20 листопада 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 , залишено без руху, запропоновано заявнику у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали усунути недоліки позовної заяви.

Ухвалою суду від 30.11.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 20 грудня 2023 року.

14 грудня 2023 року від відповідача 3 на адресу суду надійшов відзив.

18 грудня 2023 року від відповідача 1 подано суду відзив на позовну заяву.

20 грудня 2023 року від позивача на адресу суду надійшло клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області.

В судовому засіданні 20.12.2023 року розглянувши клопотання позивача, заслухавши пояснення представників сторін, суд прийшов до висновку про задоволення клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області виходячи з наступного.

Так, згідно ч.ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Дослідивши матеріали справи, приймаючи до уваги предмет і підстави позовних вимог, а також обставини, викладені у клопотанні позивача про залучення до участі у справі третьої особи, суд вважає за необхідне залучити Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області до участі у справі як третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, оскільки рішення суду може вплинути на їх права та обов`язки.

Згідно з ч. 1 ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи викладене та те, що питання, визначені ч.2 ст.182 ГПК України, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме змагальності та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом, враховуючи складність справи, з метою забезпечення надання можливості учасникам провадження у справі скористатися правами та обов`язками, передбаченими ГПК України, з метою забезпечення правильного, своєчасного розгляду справи по суті господарський суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи у підготовчому засіданні.

Крім того, на розгляді суду перебуває клопотання позивача про витребування у приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Самсонюк Федора Павловича, копію договору купівлі - продажу № 2425 від 15.12.2021 року.

Розглянувши вищевказане клопотання суд зазначає наступне.

У відповідності до ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів);2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Як вбачається із поданого клопотання позивача про витребування доказів, останнім не дотримано вимог ст. 81 ГПК України, а відтак у суду відсутні підстави для задоволення клопотання про витребування доказів.

Керуючись ст. ст. 50, 177, 183, 202, 234 та 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на "16" січня 2024 р. на 11:00 год.

2. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, в залі судових засідань № 10.

3. Залучити до участі у справі Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області (вулиця Симона Петлюри, 37, Рівне, Рівненська область, 33000) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

4. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову - протягом 10 днів з дня отримання цієї ухвали суду та позовних матеріалів.

5. Звернути увагу сторін на положення ст.ст. 74, 80, 81 ГПК України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання доказів, їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

6. Попередити сторони про наслідки неявки у судове засідання учасника справи передбачені ст.202 ГПК України.

7. Попередити сторін, що відповідно до ч. 2 ст. 118 ГПК України заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

8. Попередити сторін, що при невиконанні процесуальних обов`язків, зокрема ухиленні від вчинення дій, покладених судом на сторону, до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу відповідно до ст. 135 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 20.12.2023 року та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Н. Церковна

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115819968
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —918/1161/23

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні