Ухвала
від 16.01.2024 по справі 918/1161/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"16" січня 2024 р. м. Рівне Справа № 918/1161/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Н. Церковної при секретарі судового засідання І. Гусевик, розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся", відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації, відповідача 3 Городоцької сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації № 791 від 06.09.2019 року, визнання незаконним та скасування рішення Городоцької сільської ради № 645 від 14.07.2021 року, визнання недійсним договору купівлі - продажу земельної ділянки № 2425 від 15.12.2021 року, скасування рішення про державну реєстрацію, скасування державної реєстрації земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

В листопаді 2023 року фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся", відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації, відповідача 3 Городоцької сільської ради про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації № 791 від 06.09.2019 року, визнання незаконним та скасування рішення Городоцької сільської ради № 645 від 14.07.2021 року, визнання недійсним договору купівлі - продажу земельної ділянки № 2425 від 15.12.2021 року, скасування рішення про державну реєстрацію, скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Ухвалою суду від 20 листопада 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 , залишено без руху, запропоновано заявнику у 10-денний строк з дня отримання даної ухвали усунути недоліки позовної заяви.

Ухвалою суду від 30.11.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 20 грудня 2023 року.

14 грудня 2023 року від відповідача 3 на адресу суду надійшов відзив.

18 грудня 2023 року від відповідача 1 подано суду відзив на позовну заяву.

20 грудня 2023 року від позивача на адресу суду надійшло клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області.

Ухвалою суду від 20.12.2023 року відкладено підготовче засідання на 16 січня 2024 року та залучено до участі у справі Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

21 грудня 2023 року від відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації на адресу суду надійшов відзив та клопотання про передачу матеріалів справи № 918/1161/23 до Господарського суду м. Києва. 12 січня 2024 року третьою особою подано клопотання про розгляд справи без їхньої участі. 15 січня 2024 року від позивача надійшло клопотання про витребування доказів. Також, від відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся" надійшло клопотання про зупинення розгляду справи.

16 січня 2024 року судове засідання не відбулось у зв`язку із оголошенням на всій території України повітряної тривоги.

Разом з цим, в матеріалах справи, як зазначено вище по тексту, наявне клопотання відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації про передачу матеріалів справи № 918/1161/23 до Господарського суду м. Києва, у зв`зку з чим суд зазначає наступне.

Відповідно до ст.177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2)з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3)визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4)вирішення відводів; 5)визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Так, суд вирішуючи питання про територіальну юрисдикцію (підсудність) вказаної справи, вважає за необхідне зазначити таке.

Захист, відновлення порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу відбувається, в тому числі шляхом звернення з позовом до суду (ч.1 ст.16 ЦК України).

За змістом ч. ч. 1, 2 ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Юридично обґрунтоване розмежування повноважень кожної ланки судової системи, а також однойменних судів однієї ланки щодо розгляду і вирішення господарських справ гарантує безпомилковість діяльності всієї судової системи, здійснення покладених на неї завдань та є однією з юридичних гарантій належного та справедливого здійснення судочинства.

Під територіальною підсудністю розуміється властивість певної справи належати до відання одного з однорідних судів в залежності від просторових меж його юрисдикції, або, простіше, - просторова компетенція однорідних судів.

Отже, територіальна підсудність господарських справ фактично зумовлює відмежування компетенції із розгляду цих справ однорідними судами за просторовою характеристикою, тобто залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Згідно з ч.1 ст.29 ГПК України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої ст. 30 цього Кодексу.

Виключна підсудність справ визначена ст. 30 ГПК України.

Згідно з ч.5 ст. 30 ГПК України спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

Виключна підсудність, за змістом ч. 5 ст. 30 ГПК України, визначає суд, яким має бути розглянуто справу. Правило про виключну підсудність застосовується судом у будь-якому випадку за наявності визначених законом умов, не залежить від волі сторін, а також наявності чи відсутності обґрунтувань учасників справи щодо її застосування.

Одним із відповідачів позивачем визначено Рівненську обласну державну адміністрацію (майдан Просвіти, 1, м. Рівне, 33013, код ЄДРПОУ 13986712).

Отже, в силу ч. 5 ст. 30 ГПК України Господарський суд міста Києва є єдиним судом, до виключної підсудності якого віднесено справи, відповідачем у яких є, зокрема, обласні ради незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України визначено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення (ч. 3 ст. 31 ГПК України).

З огляду на зазначене та враховуючи, що за суб`єктним складом дана справа відноситься до юрисдикції господарських судів і підлягає розгляду за правилами виключної підсудності місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, суд дійшов висновку, що матеріали справи за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся", відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації, відповідача 3 Городоцької сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації №791 від 06.09.2019 року, визнання незаконним та скасування рішення Городоцької сільської ради № 645 від 14.07.2021 року, визнання недійсним договору купівлі - продажу земельної ділянки № 2425 від 15.12.2021 року, скасування рішення про державну реєстрацію, скасування державної реєстрації земельної ділянки, з доданими до неї матеріалами підлягають передачі за підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Керуючись ст. ст. 4, 20, 30, 31, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Матеріали справи №918/1161/23 за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю "Лада-Полісся", відповідача 2 Рівненської обласної державної адміністрації, відповідача 3 Городоцької сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області про визнання незаконним та скасування розпорядження голови обласної державної адміністрації №791 від 06.09.2019 року, визнання незаконним та скасування рішення Городоцької сільської ради №645 від 14.07.2021 року, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки №2425 від 15.12.2021 року, скасування рішення про державну реєстрацію, скасування державної реєстрації земельної ділянки з доданими до неї матеріалами - передати до Господарського суду міста Києва (01054, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 44-В).

2. Згідно з ч.1 ст.235 ГПК України вказана ухвала набирає законної сили після її підписання 16.01.2024 року та може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Н.Церковна

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116320589
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —918/1161/23

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Алєєва І.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні