Ухвала
від 18.12.2023 по справі 5/530-03
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


У Х В А Л А

"18" грудня 2023 р.Справа № 5/530-03

Господарський суд Хмельницької області у складі: головуючий суддя Димбовський В.В., суддя Музика М.В., суддя Муха М.Є., розглянувши матеріали заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну кредитора у справі

за заявою Управління Пенсійного фонду України в м. Жмеринці та Жмеринському районі Вінницької області, м. Жмеринка Вінницької області

до Відкритого акціонерного товариства "Жмеринський завод "Сектор", м. Жмеринка, Вінницької області

про визнання банкрутом

Представники сторін:

кредитор Резнік І.І.: не з`явився

кредитор (Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області): Базалицька І.В. за довіреністю (в режимі відеоконференції)

ліквідатор: не з`явився

В судовому засіданні відповідно до ст.240 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Від Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (Код ЄДРПОУ 13322403) надійшла заява, у якій заявник просить суд замінити кредитора у справі №5/530-03 про банкрутство відкритого акціонерного товариства "Жмеринський завод "Сектор" (ЄДРПОУ 14311442) з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області (ЄДРПОУ 41315197; 21037 м. Вінниця, вул. Зодчих, буд. 22) на Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (ЄДРПОУ 13322403; Україна, 21005, Вінницька обл., Вінницький р-н, м. Вінниця, вулиця Зодчих, 22).

Ухвалою суду від 28.11.2023р. призначено розгляд заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну кредитора по справі №5/530-03 до розгляду в судовому засіданні на 14:30 год. 18.12.2023р.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що УПФУ у місті Жмеринці відповідно до ст. 14 Закону України від 14.05.1992р. "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", подало заяву про грошові вимоги до боржника та було включено до реєстру вимог кредиторів, який затверджений ухвалою Господарського суду Вінницької області від 21.01.2004р.

Зауважив, що Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень, при цьому, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області припинено 01.05.2023р.

У заяві від 18.12.2023р. кредитор ОСОБА_1 просить суд відкласти розгляд справи з огляду на те, що в матеріали справи не повернуте ключове судове рішення із суду апеляційної інстанції, та матеріали самої судової справи №5/530-03, що унеможливлює процес розгляду справи по суті банкрутства ВАТ "Жмеринського заводу "Сектор"".

В судовому засіданні 18.12.2023р. представник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області наполягав на задоволенні заяви про заміну кредитора правонаступником.

Ліквідатор Сокольвак М.В. в судове засідання не з`явився.

Кредитор ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився.

Колегією суддів протокольною ухвалою в судовому засіданні відмовлено в задоволенні клопотання ОСОБА_1 про відкладення розгляду справи з огляду на те, що до Північно-західного апеляційного господарського суду надіслано копії матеріалів справи, а матеріали справи №5/530-03 в повному обсязі знаходяться на розгляді в Господарському суді Хмельницької області. Крім того, наявність інших судових рішень у даній справі ніяким чином не може вплинути на розгляд заяви про заміну кредитора правонаступником.

Розглянувши заяву про заміну кредитора правонаступником, судом враховується таке.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

21.10.2019 року введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства (далі - КУ з процедур банкрутства).

Статтею 512 Цивільного кодексу України передбачено підстави заміни кредитора у зобов`язанні. Так, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою, зокрема, внаслідок правонаступництва.

Відповідно до ст. 516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 514 Цивільного кодексу України встановлено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Так, заява про заміну кредитора правонаступником мотивована тим, що Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022р. №1442 про "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" вирішено припинити з 1 січня 2023 р., реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, в тому числі, Фонд соціального страхування України та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області.

У відповідності до п. 7 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Судом враховується, що ухвалою Господарського суду Вінницької області від 02.09.2004р. визнано Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків у Жмеринському районі поточним кредитором з сумою 561,52 грн. (т. 2 ст. 28-29).

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 29.11.2005р. визнано вимоги Відділення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків у Жмеринському районі в сумі 435267,34 грн. та включено в другу чергу (т. 5 ст. 67-68).

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області (код ЄДРПОУ: 41315197) являлось правонаступником Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Вінницькій області.

При цьому, згідно вказаного Витягу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області припинено 01.05.2023р. в результаті його реорганізації.

Судом враховується, що в межах справи про банкрутство №5/530-03 розглядалася справа №924/1244/23, в якій позов було подано боржником (ВАТ "Жмеринський завод "Сектор" в особі арбітражного керуючого Сокольвака Михайла Васильовича), в тому числі, до Управління Виконавчої дирекції Фонду Соціального Страхування України у Вінницькій області.

В подальшому, ухвалою суду від 05.10.2023р. по справі №5/530-03 (924/1244/23) замінено боржника у наказі Господарського суду Хмельницької області від 25.05.2023 року по справі №5/530-03 (924/1244/23) в частині стягнення 457,79 грн. з Управління Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області на його правонаступника - Пенсійний фонд України.

Враховуючи викладене, подані заявником докази правонаступництва, з огляду на положення Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022р. №1442 про "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" та Прикінцевих і перехідних положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", беручи до уваги перехід прав і обов`язків від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, суд вважає за необхідне задовольнити заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну кредитора правонаступником та замінити кредитора у справі №5/530-03 про банкрутство ВАТ "Жмеринський завод "Сектор" - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області (ЄДРПОУ 41315197; 21037 м. Вінниця, вул. Зодчих, буд. 22) на Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (ЄДРПОУ 13322403; Україна, 21005, Вінницька обл., Вінницький р-н, м. Вінниця, вулиця Зодчих, 22).

Керуючись ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства та ст. ст. 12, 52, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про заміну кредитора правонаступником задовольнити.

Замінити кредитора у справі №5/530-03 про банкрутство ВАТ "Жмеринський завод "Сектор" - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області (код ЄДРПОУ 41315197; Україна, 21037 м. Вінниця, вул. Зодчих, буд. 22) на Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (ЄДРПОУ 13322403; Україна, 21005, Вінницька обл., Вінницький р-н, м. Вінниця, вулиця Зодчих, 22).

Ухвала набрала законної сили з моменту її оголошення 18.12.2023р. та може бути оскаржена протягом десяти днів з дати складення та підписання повного тексту ухвали шляхом подання апеляційної скарги до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено 20.12.2023р.

Головуючий суддяДимбовський В.В.

СуддяМузика М.В.

СуддяМуха М.Є.

Віддрук. 20 прим. (надіслати всім простим):

1 до справи;

2, 3 УПФУ м. Жмеринці та Жмеринському р-ні (вул. Доватора, 49, м. Жмеринка, Вінницької області, 23100; м. Жмеринка, вул. Асмолова, 1)

4 арбітражному керуючому Сокольваку М.В. (21037, м. Вінниця, вул. Пирогова, 73, а/132) - рек.

5 Головному управлінню ДФС у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21028)

6 Вінницький обласний центр зайнятості (21009, м. Вінниця, вул. Стрілецька 3-а)

7, 8 - ВД ФССНВ у Жмеринському районі (вул. Леніна, 11, м. Жмеринка), Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (21005, Вінницька обл., Вінницький р-н, м. Вінниця, вулиця Зодчих, 22)

9, 10 ПП "Монтажсервіс" (вул. Барляєва, 9, м. Жмеринка; 23108, Вінницька обл., Жмеринський р-н, с. Леляки, вул. Сонячна , буд. 8)

11 СО "Жмеринські ЕМ" ВАТ "АК "Вінницяобленерго" (Асмолова, 10, м. Жмеринка)

12. Жмеринський відокремлений підрозділ КП "Вінницяоблводоканал" (вул. Мельниченка, 3, м. Жмеринка)

13. Вінницька обласна організація профспілки працівників радіоелектроніки та машинобудування України (Хмельницьке шосе, 2, к. 717, м. Вінниця)

14, 15 гр. ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ) - рекомендованим,

16, 17 ПАТ "Укрсоцбанк" (вул. Хмельницьке шосе, 23, м. Вінниця, 21036; вул. Ковпака, 29, м. Київ, 03150),

18, 19 - ОСОБА_2 (а/с 8053, м. Винниця, Україна, 21050; м. Вінниця, вул. Магістрацька, 84, поверх 2, офіс №26),

20 - Головному управлінню Пенсійного фонду у Вінницькій області (м. Віннниця, вул. Хмельницьке шосе, 7).

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115820382
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —5/530-03

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Постанова від 07.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Постанова від 05.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Яроцький А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні