Ухвала
від 20.12.2023 по справі 480/4709/19
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у видачі дубліката виконавчого документа

20 грудня 2023 року Справа № 480/4709/19

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Опімах Л.М., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми заяву Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області про видачу дубліката виконавчого листа, виданого за рішенням суду у справі за адміністративним позовом Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІЗА ТУР" про стягнення штрафних санкцій,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 10 лютого 2020 року задоволено адміністративний позов Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІЗА ТУР" про стягнення з ТОВ "ВІЗА ТУР" штрафних санкцій за порушення законодавства про рекламу в сумі 6783,00 грн відповідно до рішень про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу № 000131 та № 000132 від 23 жовтня 2019 року.

25.03.2020 за цим рішенням видано виконавчий лист.

19.12.2023 позивач у справі звернувся до суду з заявою про видачу дубліката виконавчого листа, виданого за рішенням суду в цій справі, яке обгрунтовує тим, що 24.03.2021 від Зарічного відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшла постанова про повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з відсутністю майна, на яке можливо звернути стягнення. Повторно виконавчий лист не було направлено, оскільки він був втрачений при поштовому обміні.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що в задоволенні заяви Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області про видачу дубліката виконавчого листа необхідно відмовити з огляду на таке.

Відповідно до п. 18.4 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

У даному випадку доказів того, що оригінал виконавчого листа втрачено, а також результатів перевірки причин втрати виконавчого листа, суду не надано.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" від 2 червня 2016 року N 1404-VIII, який набрав чинності 05.10.2016, виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

На підставі п. 1 ч. 4 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі пред`явлення виконавчого документа до виконання.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони (ч. 5 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження").

Отже, виконавчий лист (дублікат виконавчого листа) може бути виданий в межах строку пред`явлення виконавчого документа до виконання. У даному випадку, враховуючи, що стягувачем за виконавчим листом, виданим за рішенням суду в цій справі, є державний орган, виконавчий лист може бути пред`явлений до примусового виконання протягом трьох місяців.

Як зазначає ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області у поданій заяві, постанова про повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з відсутністю майна, на яке можливо звернути стягнення, надійшла до нього від Зарічного відділу державної виконавчої служби у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 24.03.2021.

Відповідно, з огляду на приписи ч.ч. 1, 5 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" строк пред`явлення виконавчого листа до виконання встановлюється з дня його повернення - 24.03.2021 - і становить 3 місяці. Тобто останнім днем пред`явлення виконавчого листа до виконання є 24.06.2021.

Разом з тим з огляду на положення п. 18.4 розділу VII "Перехідні положення" КАС України суд може видати дублікат виконавчого листа у випадку, якщо стягувач звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. При цьому станом на день звернення стягувача до суду з заявою про видачу дубліката виконавчого листа строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, визначений ч. 1 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" від 2 червня 2016 року N 1404-VIII, закінчився, тому суд не може видати дублікат виконавчого листа.

На підставі викладеного, керуючись п. 18.4 розділу VII "Перехідні положення" КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області про видачу дубліката виконавчого листа - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Л.М. Опімах

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115830638
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —480/4709/19

Ухвала від 23.05.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 06.03.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Рішення від 10.02.2020

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Л.М. Опімах

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні