Ухвала
від 18.12.2023 по справі 9901/318/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

18 грудня 2023 року

м. Київ

справа №9901/318/21

адміністративне провадження №П/9901/318/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Білак М.В.,

суддів: Загороднюка А.Г., Мацедонської В.Е., Соколова В.М., Уханенка С.А.,

секретаря судового засідання: Мамчича Р.В.,

за участю:

представників позивача: Горєлова О.Л., Чишинського Р.В.

представника відповідача: Мовіле О.С.

представник третьої особи (СБУ): Ярко О.Ю.

розглянувши у судовому засіданні клопотання представника Служби безпеки України про подальший розгляд в закритому судовому засіданні справи №9901/318/21 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Валки-Ільменіт» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, Національний банк України про визнання протиправним та нечинним і скасування Указу Президента України від 24 червня 2021 року № 266/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в окремій частині,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Верховного Суду перебуває справа за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Валки-Ільменіт» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, Національний банк України про визнання протиправним та нечинним і скасування Указу Президента України від 24 червня 2021 року № 266/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» у частині введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», а саме пункту 532 додатку № 2, відповідно до якого застосовано обмежувальні заходи до товариства з обмеженою відповідальністю «Валки-Ільменіт».

Ухвалою Верховного Суду від 10 серпня 2021 року відкрито провадження у справі.

05 вересня 2022 року представник Служби безпеки України звернувся до Верховного Суду з клопотаннями про приєднання доказів до матеріалів адміністративної справи № 9901/318/21, які містять інформацію, що становить державну таємницю, та про розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці.

Клопотання обґрунтоване тим, що надані Службою безпеки України окремі документальні матеріали, які підтверджують наявність підстав для застосування санкцій, передбачених пунктом першим частини першої статті 3 Закону України «Про санкції», містять інформацію, що становить державну таємницю. Зокрема, ними підтверджуються наявність підстав для застосування санкцій до товариства з обмеженою відповідальністю «Валки-Ільменіт».

Надання до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду доказів, які містять інформацію, що становить державну таємницю, потребує додержання вимог законодавства у сфері охорони державної таємниці, зокрема, наявність у всіх суддів колегії, які розглядають справу, допуску до державної таємниці за відповідною формою.

У судовому засіданні представник Служби безпеки України підтримав подані клопотання та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні підтримав заявлені клопотання.

Представники позивача заперечували проти задоволення клопотання про здійснення розгляду справи у закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю, вказуючи на відсутність у наданих Службою безпеки України документах таємної інформації. На їх переконання, така інформація отримана здебільшого з відкритих інформаційних джерел та є загальновідомою.

Представник третьої особи (НБУ) в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи без їх участі.

Представник третьої особи (РНБОУ) також не з`явився в судове засідання, посилаючись на відсутність адміністративної процесуальної правосуб`єктності, що виключає можливість участі у адміністративному процесі.

Заслухавши думку учасників справи та перевіривши доводи заявлених клопотань, Суд виходить з такого.

У відповідності до пункту 5 частини третьої статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України особи, які беруть участь у справі, мають право подавати докази, брати участь у дослідженні доказів.

Частиною другою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що докази суду надають учасники справи.

Відповідно до статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи подають докази у справі безпосередньо до суду разом із поданням письмових пояснень.

05 вересня 2022 року відділом режимно-секретної роботи Верховного Суду отримано від Управління правового забезпечення Служби безпеки України лист, додатком до якого є Довідка щодо підстав застосування санкцій (вих. №5/7/4/2-10490т від 19 серпня 2022 року), розробником якої є Головне управління «І» Департамент захисту національної державності Служби безпеки України (вих. СБУ № 16/2645/т-в від 31 серпня 2022 року, вх. ВС №55/АС-233т від 05 вересня 2022 року). Зазначений матеріальний носій секретної інформації надісланий на адресу відділу режимно-секретної роботи на виконання ухвали Верховного Суду у справі №9901/318/21. Довідці щодо підстав застосування санкцій надано гриф секретності «Таємно» відповідно до статті 4.4.3 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Служби безпеки України від 23 грудня 2020 року № 383.

Відповідно до частини першої статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справ в адміністративних судах проводиться відкрито, крім випадків, визначених цим Кодексом.

За частинами восьмою-одинадцятою статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні.

Використання систем відеоконференц-зв`язку та транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет у закритому судовому засіданні не допускається.

Оскільки інформація у наданих Службою безпеки України документах не може розголошуватися і охороняється законом, але для повного і всебічного з`ясування обставин справи суд має дослідити зміст цих документів і заслухати пояснення учасників справи з цього приводу, розгляд справи в цій частині має проводитися у закритому режимі.

Керуючись статтями 10, 79, 80, 94, 248, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Служби безпеки України про розгляд справи у закритому судовому засіданні задовольнити.

Проводити розгляд справи №9901/318/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Валки-Ільменіт» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України, Національний банк України про визнання протиправним та нечинним і скасування Указу Президента України від 24 червня 2021 року № 266/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в окремій частині, здійснювати у закритому судовому засіданні.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 20 грудня 2023 року.

Судді М.В. Білак

А.Г. Загороднюк

В.Е. Мацедонська

В.М. Соколов

С.А. Уханенко

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено22.12.2023
Номер документу115839215
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в окремій частині

Судовий реєстр по справі —9901/318/21

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 10.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні