Ухвала
від 14.12.2023 по справі 175/5350/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/5350/23

Провадження № 1-кс/175/2364/23

УХВАЛА

про відмову у задоволенні клопотання

14 грудня 2023 року смт. Слобожанське

Слідчий суддя Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, погоджене прокурором Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №42023052390000031 від 01.08.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.191, ч.3 ст.368 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

06.12.2023 року слідчий ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до журналів які містять інформацію, що підтверджують видачу лікарського свідоцтва про смерть (форма №106/о), що перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Краматорської міської ради за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовується тим, що СВ Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023052390000031 від 01.08.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368, ч.4 ст.191 КК України.

Відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України внесені 01.08.2023 року на підставі заяви ОСОБА_5 про вимагання керівником СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 неправомірної вигоди у розмірі 12000,00 грн. за видачу довідки про смерть та поховання тіла доньки.

20.09.2023 року, в період часу з 09-27 год. до 16-23 год., на підставі ухвали слідчого судді проведено обшук офісного приміщення СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

28.09.2023 року, у період часу з 10-00 год. до 19-00 год., слідчим СВ Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області проведено огляд документації, вилученої 20.09.2023 року під час проведення обшуку офісного приміщення СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Краматорської міської ради, за наслідками якого виявлено факт можливої розтрати коштів посадовими особами СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Краматорської міської ради, та 28.09.2023 року до ЄРДР 4 були внесені відомості про вчинення посадовими особами СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Краматорської міської ради кримінального правопорушення з попередньою правовою кваліфікацією, передбаченою ч.4 ст.191 КК України.

27.10.2023 року прокурором Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_7 було спрямовано запит до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Краматорської міської ради про надання журналу з інформацією, яка підтверджує видачу лікарських свідоцтв про смерть (форма 106/о), однак 02.11.2023 року отримана відмова в наданні копій таких журналів, оскільки вони містять лікарську таємницю, та можуть бути надані лише на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів.

З огляду на вищевикладені обставини, у органу досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до журналів, які знаходяться у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Краматорської міської ради.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Від генерального директора КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » КМР ОСОБА_8 надійшла заява про розгляд клопотання без участі їх представника.

Дослідивши письмові докази, слідчий суддя прийшов до висновку, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити з огляду на наступне.

За змістом ст. ст. 131, 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів, як захід забезпечення кримінального провадження, застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, у тому числі забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, та полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 5 ст. 163 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей та документів надається стороні кримінального провадження, якщо остання у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що речі та документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В судовому засіданні встановлено, що СВ Краматорським РУП ГУНП в Донецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42023052390000031 від 01.08.2023 року за ч.3 ст.368 КК України, відомості про яке внесені до ЄРДР на підставі заяви ОСОБА_5 про вимагання посадовими особами одного з підприємств Краматорського району неправомірної вигоди та за ч.4 ст.191 КК України, відомості про яке внесені до ЄРДР на підставі матеріалів правоохоронних органів про виявлення факту можливої розтрати коштів посадовими особами СКП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Краматорської міської ради, зокрема: використання директором ОСОБА_6 на протязі січня-вересня 2023 року службового автомобіля не пов`язаних із службовою діяльністю; поховання померлих осіб як безрідних за бюджетні кошти, з родичами яких укладені договори на поховання; оплата праці у вихідні дні у подвійному розмірі особам, які не виходили на роботу.

Як видно з долученої до даного клопотання відповіді генерального директора КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » КМР ОСОБА_8 від 02.11.2023 року прокурору ОСОБА_7 , на її запит лікарня надає витребувані документи згідно додатку, а для надання журналів з інформацією про видачу лікарських свідоцтв про смерть (форма 106/о), що містять лікарську таємницю, запропоновано звернутися до слідчого судді для отримання відповідної ухвали про надання тимчасового доступу.

Перевіряючи наявність достатніх підстав для надання тимчасового доступу до журналів, доступ до яких просить надати сторона обвинувачення, слідчий суддя враховує таке.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження, відповідно до ч.3 ст.132 КПК України не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Запровадження інституту тимчасового доступу до речей і документів спрямоване на розширення змагальності в кримінальному провадженні, надання його сторонам рівних можливостей щодо збирання доказів шляхом тимчасового доступу до речей і документів, які у подальшому можуть бути визнані доказами.

Згідно ч.1, 2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частинами 5, 6 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як зазначено вище однією із умов надання тимчасового доступу є необхідність доведення стороною кримінального провадження, яка звернулася із клопотанням, наявності достатніх підстав вважати, що документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні (п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України).

Тобто, сторона кримінального провадження, яка заявила клопотання про тимчасовий доступ до документів, має довести, що такі документи містять відомості, які можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

У свою чергу, обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні визначені у ст. 91 КПК України, до яких відносяться: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання; обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, які підлягають спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи винагороди за його вчинення, або є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом, або підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення; обставини, що є підставою для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Так, сторона обвинувачення, звертаючись до слідчого судді з вказаним клопотанням, намагається отримати тимчасовий доступ до журналів про видачу лікарських свідоцтв про смерть (форма 106/о), однак, за встановлених обставин слідчий суддя вважає, що слідчим не доведено наявності достатніх підстав вважати, що зазначені журнали самі по собі або в сукупності з іншими речами та документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №4202305239000031, в рамках якого розслідуються кримінальні правопорушення, передбачені ч.3 ст.368, ч.4 ст.191 КК України, та їх можна буде використати як докази, а тому підстави для задоволення даного клопотання відсутні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №4202305239000031 - відмовити.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115839744
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —175/5350/23

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Заборський В. О.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 19.12.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Білоусова О. М.

Ухвала від 01.01.2024

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Журавель Т. С.

Ухвала від 14.12.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Заборський В. О.

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Заборський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні