Рішення
від 21.12.2023 по справі 701/801/23
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/801/23

Номер провадження2/701/310/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2023 року Маньківський районний суд, Черкаської області

в складі: головуючого - судді - Костенка А. І.

за участю секретаря - Брітан О. О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка справу за позовом ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Маньківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту народження та визнання батьківства,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся в суд з позовом до відповідача про встановлення факту народження та визнання батьківства.

На підставу своїх вимог спирається на те, що Позивач, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народився в с. Нововолодимирівка, Голопристанського району, Херсонської області, весь час проживає в Україні та є громадянином України. З 2011 року проживає у цивільному шлюбі спільно з ОСОБА_3 , уродженкою с. Лиса Гора, Первомайського району, Миколаївської області. Позивач з цивільною дружиною стали проживати однією сім`єю, вести спільне господарство, народили двох дітей, виховують та утримують їх, підтримують фактичні шлюбні відносини, однак шлюб укласти не мали можливості оскільки у ОСОБА_3 відсутній паспорт і вона його тривалий час не може оформити. За час спільного проживання у Позивача з дружиною народилося дві доньки: ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Народження доньки ОСОБА_5 було зареєстровано органами ДРАЦС. Народження доньки ОСОБА_4 на даний час зареєстровано не було. Через те, що Позивач з ОСОБА_6 не перебуває в офіційному шлюбі, а вона не має документів, що посвідчують її особу. Позивач не може провести реєстрацію народження його дитини у відділі РАЦС. Батьківство Позивача відносно його дочки ОСОБА_4 , не визнається. Позивач, як батько, виконує всі обов`язки батька дитини передбачені сімейним законодавством. Зазначені обставини можуть підтвердити свідки. Крім того, фотографії разом з дитиною підтверджують спільний побут та проживання. Також, той факт, що Позивач є батьком дитини ІНФОРМАЦІЯ_2 може підтвердити сама ОСОБА_3 та, при необхідності, судово-медична експертиза. Позивач звертався до відділу РАЦС за роз`ясненням ситуації що склалась відносно реєстрації народження дитини, однак отримав усну відповідь про потребу документів, що посвідчують особу матері дитини або рішення суду про встановлення факту народження для проведення державної реєстрації народження у відділі ДРАЦС. Процедура оформлення паспортного документу ОСОБА_3 тривала, оскільки передбачає встановлення факту її народження в судовому порядку, перевірку належності до громадянства України та встановлення особи із залученням свідків та/або рішення суду про встановлення особи, в той час як права дитини та права батька дитини, не можуть реалізуватись через відсутність державної реєстрації народження дитини. Через відсутність реєстрації народження дитини та підтвердження відомостей про батька відносно дитини Позивач не може подати заяву на отримання допомоги при народженні дитини, не може укласти декларацію з педіатром (сімейним лікарем) про надання медичної допомоги дитині, не може відправити її на відпочинок, оскільки її не беруть в силу відсутності реєстрації народження, а також позбавлений можливості вчинити будь-які інші юридично значимих дій відносно малолітньої дитини. Із відповіді відділу ДРАЦС на заяву про реєстрацію народження дитини вбачається, що у зв`язку з тим, що до відділу не надані документи які посвідчують особу ОСОБА_3 їй було відмовлено у проведенні державної реєстрації народження дитини, що і змусило представника позивача звернутися до суду з відповідним позовом.

Предстаник позивача та позивач в судове засідання не з`явилися, але представник позивача надав суду заяву, згідно якої позовні вимоги підтримують в повному обсязі та просять розгляд справи проводити у їх відсутності.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, але надала суду заяву, згідно якої позовні вимоги визнає вповному обсязі та просить розгляд справи проводити у її відсутності.

Представник третьої особи Маньківського відділу ДРАЦС в судове засідання не з`явився, але надав суду заяву, згідно якої не заперечував проти задоволення позовних вимог та просив розгляд справи проводити у його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи вищевикладене та приписи ст. 223 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі осіб, які в судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини: ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області, відповідач народила дівчинку ОСОБА_7 . Факт народження ОСОБА_7 підтверджується медичним свідоцтвом про народження № 18 від 16.01.2012 року (а.с. 15). 17 серпня 2023 року позивач звертався до відділу державної реєстрації актів цивільно стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) із заявою про визнання батьківства та внесення відомовстей про батька до актового запису про народження дитини (а.с. 17). Згідно листа від 15.08.2023 року № 2629/32.17-04-05 відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси ЦМУМЮ (м. Київ) позивача повідомлено, що внесення змін до актових записів цивільного стану проводиться відповідним відділом державної реєстрації актів цивільного стану проводиться відповідним відділом державної реєстрації актів цивільного стану лише за наявності достатніх підстав, які підтверджуються документально (а.с. 18). В інших випадках питання внесення змін є предметом розгляду суду. Відповідно до висновку експерта № 103-197-2023 від 24.11.2023 року, вірогідність підтвердження біологічного батьківства ОСОБА_1 відносно ОСОБА_7 складає величину не менш ніж 99,99% (а.с. 72-75). Факт того, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 дійсно доводяться батьками ОСОБА_7 народженій ІНФОРМАЦІЯ_4 також підтверджується письмовою заявою жительки села Роги, Уманського району, Черкаської області - ОСОБА_8 . Даною заявою підтверджується, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель с. Роги, Уманського району Черкаської області та ОСОБА_3 жителька с. Роги Уманського району Черкаської області, дійсно доводяться рідними батьками ОСОБА_7 народженій ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області.

Згідно ч. 1 ст. 144 СК України, батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану, а Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованою постановою Верховної ради України № 789-ХІІ від 27.02.1991 року, встановлено, що дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування.

Відповідно до ст. 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини, за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 126 СК України, походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Пунктом 15 розділі III Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні встановлено, якщо батьки не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі одного із документів, передбачених у пункті 2 цієї глави, а походження дитини від батька визначається за спільною заявою батьків про державну реєстрацію народження.

Згідно ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Законодавець встановлює перелік осіб, які вправі подати позовом про визнання батьківства. Зокрема, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не подали в державні органи реєстрації актів цивільного стану (далі - органи РАЦС) спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою: одним із батьків; особою котра вважає себе батьком; опікуном (піклувальником) дитини; іншою особою, на утриманні якої вона перебуває; самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р., за № 55/18793, Підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Згідно зі ст. 18 ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган державної реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За відсутності закладу документа охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Проаналізувавши вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність в матеріалах справи поданих позивачем достовірних доказів, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи та достатність доказів, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність обставин справи, які входять до предмета доказування, що дає суду змогу дати відповідну належну оцінку доказам та ухвалити законне, обгрунтоване рішення по суті спору, тому заявлені вимоги підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 77, 78, 81, 141, 200, 263, 265 ЦПК України, ст. ст. 549 ЦК України, ст.180, 196 СК України ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження», суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Встановити факт народження дитини жіночої статі, народженої ІНФОРМАЦІЯ_4 у ОСОБА_3 у смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області Україна.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 ), батьком дитини жіночої статі, народженої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 у смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області Україна.

Зобов`язати Маньківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Уманському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) зареєструвати народження дитини жіночої статі, народженої ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 у смт. Маньківка Маньківського району Черкаської області Україна та внести такі відомості до актового запису про народження:

- відомості про дитину: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження: смт. Маньківка, Уманський (Маньківський) район, Черкаська область, України;

- батько дитини: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Нововолодимирівка, Голопристанського району, Херсонської області, Україна, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ;

- мати дитини: ОСОБА_3 , уродженка с. Лиса Гора, Первомайського району, Миколаївської області, Україна, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду впродовж тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Суддя А. І. Костенко

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115844430
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження та визнання батьківства

Судовий реєстр по справі —701/801/23

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Костенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні