Ухвала
від 22.12.2023 по справі 554/3031/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.12.2023Справа № 554/3031/22 Провадження № 1-кп/554/162/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 грудня 2023 року Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції кримінальне провадження №12022221190000283 від 17.03.2022 за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Октябрського районного суду м.Полтави перебувають матеріали кримінального провадження №12022221190000283 від 17.03.2022 за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України.

В судовому засіданні прокурор заявила та надала письмове клопотання про продовження обвинуваченому міри запобіжного заходу у виді тримання під вартою, строк якої закінчується.

В обґрунтуванняклопотання пропродовження запобіжногозаходу посилаласяна те,що існуєобґрунтована підозраобвинуваченого увчиненні інкримінованогойому кримінальнихправопорушень, а також існують ризики, передбачені ч.1 ст. 177 КПК України, які стали підставою для обрання відносно обвинуваченого запобіжного заходу, та продовжують існувати і наразі їх вагомість не зменшилась, а саме: переховування від суду, незаконний вплив на потерпілого та свідків, вчиненні іншого кримінального правопорушення.

Обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник - адвокат ОСОБА_5 проти продовження строку застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою заперечували, просили змінити на домашній арешт.

Суд, вислухавши думку учасників процесу, прийшов до наступного висновку.

У відповідності до ч.3ст.331 КПК України, незалежно від наявності клопотань суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акту чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За наслідками розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати 2 місяців.

Згідно ч.1 ст. 197 КПК України, строк дії ухвали слідчого судді, суду про тримання під вартою або продовження строку тримання під вартою не може перевищувати шістдесяти днів.

Згідно вимог ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Згідно п.4ч.2ст.183КПК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Вирішуючи питання про застосування запобіжних заходів відносно обвинувачених, суд враховує вимоги п.3, п.4ст.5Конвенціїпрозахист правлюдиниіосновоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини.

Так, суд враховує дані про особу обвинуваченого, який не має міцних соціальних зв`язків, не має офіційного місця роботи та постійного доходу; наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення; наявність ризиків, визначених п.п.1,3,5 ч.1 ст. 177 КІІК України, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, спрямовані на переховування від суду, незаконно впливати на свідків, а також вчинити інше кримінальне правопорушення, оскільки останній не має офіційного джерела доходу, може змінити своє місце проживання з метою уникнути кримінальної відповідальності або з тих же підстав вчинити новий злочин.

З оглядунаконкретніобставини,особуобвинуваченого,насуспільнунебезпечність діяння,атакожтяжкість покараннязакримінальнеправопорушення,увчиненніякого обвинувачуєтьсяостанній,судприйшовдо висновку,щонаразіне пересталиіснуватиризики,якісталипідставою дляобраннявідносно ОСОБА_4 запобіжногозаходуу виглядітриманняпідвартою,асаме,визначеніп.п.1,3,5ч.1ст.177 КПК України,

Крім того, інші більш м`які запобіжні заходи неможливо застосувати до обвинуваченого, оскільки, у разі застосування до обвинуваченого більш м`якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою, не можливо запобігти вищевказаним ризикам, оскільки вони передбачають перебування на волі, що дає можливість негативно впливати на повне та всебічне встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні та ухилитися від суду.

Виходячи з викладеного, враховуючи характер та фактичні обставини інкримінованого обвинуваченому кримінального правопорушення, а також те, що за його вчинення передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 15 років позбавлення волі, виходячи із вимог частини першоїстатті 197 КПК України, обраний відносно обвинуваченого запобіжний захід відповідає характеру і тяжкості діяння, яке йому інкримінується, а разом з іншим, допомагає уникнути виникненню ризиків, існування яких доведено, тому суд приходить до висновку про доцільність продовження строку тримання під вартою обвинуваченому строком на 60 днів.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 177, 183, 372, 376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про продовження обвинуваченому запобіжного заходу у виді тримання під вартою - задовольнити.

Продовжити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на шістдесят днів, тобто до19 лютого 2024 року.

Ухвала підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м. Полтави з підстав, передбаченихст. 394 КПК України, протягом 5 днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали оголошено 22.12.2023 року о 09.55 год.

Суддя Октябрського районного

суду м.Полтави ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115846867
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України

Судовий реєстр по справі —554/3031/22

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Вирок від 19.02.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні