Рішення
від 22.12.2023 по справі 911/2755/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

22.12.2023Справа № 911/2755/23Господарський суд міста Києва у складі судді Гулевець О.В. розглянувши матеріали господарської справи у спрощеному позовному провадженні без проведення судового засідання

за позовомДержавного підприємства водопровідно-каналізаційного господарства ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС

доТовариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС"

простягнення 328 230,40 грн

Без повідомлення (виклику) учасників справи

РОЗГЛЯД СПРАВИ СУДОМ

Короткий зміст і підстави позовних вимог

Державне міжрайонне підприємство водопровідно-каналізаційного господарство ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС про стягнення 328 230,40 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на порушення відповідачем зобов`язань за договором від 01.09.2016 №163 про надання послуг водопостачання в частині оплати послуг у встановлений договором строк.

Процесуальні дії у справі

Ухвалою Господарського суду Київської області від 11.09.2023 позовну заяву Державного міжрайонного підприємства водопровідно-каналізаційного господарства ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС до Товариства з обмеженою відповідальністю АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС передано за територіальною юрисдикцією (підсудністю) на розгляд Господарському суду міста Києва.

05.10.2023 до Господарського суду міста Києва надійшли матеріали справи №911/2755/23.

У результаті автоматизованого розподілу справи № 911/2755/23, зазначена справа була передана на розгляд судді Гулевець О.В.Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.10.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 911/2755/23, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (без проведення судового засідання).

У відповідності до ч. 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Частинною третьою статті 252 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, тобто не скористався наданим йому процесуальним правом, передбаченим статтею 178 Господарського процесуального кодексу України.

Про розгляд справи відповідача було повідомлено ухвалою суду від 10.10.2023, направленою на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно із ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Також, у відповідності до ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.

З матеріалів справи вбачається, що ухвала суду від 10.10.2023 повернута на адресу суду поштовим відділенням зв`язку.

За змістом пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, вказана ухвала вручена відповідачу та відповідач був належним чином повідомлений про розгляд справи.

При цьому, суд зазначає, що не отримання стороною справи кореспонденції, якою суд, з дотриманням вимог процесуального закону, надсилав копії ухвали про відкриття провадження у справі за належною адресою та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням відповідачем, зумовлене суб`єктивною поведінкою відповідача щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Враховуючи вище наведене, суд прийшов до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Позиція позивача

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що 01.09.2016 між Державним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС та Товариством з обмеженою відповідальністю "АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС" було укладено Договір про надання послуг водопостачання №163.

В період за липень, вересень, листопад, грудень 2018 року на виконання умов договору позивач надав відповідачу послуг на загальну суму 510 718,08 грн.

Однак, відповідачем договірні зобов`язання щодо оплати за надані позивачем послуги з водопостачання в повному об`ємі не виконані, оплата коштів здійснена частково, з порушенням строків встановлених договором, що підтверджується розрахунком боргу, що додається до позовної заяви в якому зазначено помісячні нарахування та оплати.

Враховуючи вищевикладене, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості за надання послуг водопостачання в період липень, вересень, листопад, грудень 2018 року в сумі 328 230, 40 грн.

Позиція відповідача

Відповідач у строк, встановлений в ухвалі про відкриття провадження у справі, не подав до суду відзив на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Державне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС відповідно до ліцензії НКРЕКП (рішення №1603 від 02.12.2010 (переоформлено рішенням від 05.10.2015 №2543) здійснює господарську діяльність з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

01.09.2016 між Державним підприємством водопровідно-каналізаційного господарства ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС та Товариством з обмеженою відповідальністю "АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС" укладено договір про надання послуг водопостачання №163

Згідно із п.1.1. договору виробник зобов`язується надавати Споживачу послугу з водопостачання питної води, довести її якість до вимог ДСанПіН «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (далі ДСанПіН) на межах розподілу балансової належності мереж Сторін, в обумовленому даним Договором порядку, а Споживач, в свою чергу, оплачувати надані послуги з водопостачання. Порядок та умови надання послуг з водопостачання та порядок оплати наданих послуг визначаються даним договором.

У відповідності до п. 2.1. договору споживач, використовуючи свої мережі, зобов`язується приймати питну воду в точках розподілу послуг (місце передачі послуг) встановлених у технічних умовах, які видані виробником в установленому порядку.

Згідно із п.2.2. договору сторони встановили, що точками розподілу (місцем передачі послуг) є камери обліку та регулювання споживача, обладнанні засобами обліку (лічильниками) та які наявні у Додатку №1. Послуги з водопостачання надаються виключно з дати опломбування засобу обліку представниками сторін. Виробник має право відмовитись від опломбування лічильника, якщо засіб обліку встановлено із порушенням нормативів і стандартів, що регулюють установку та роботу засобів обліку та камер (колодязів, де їх встановлено).

Згідно із п.2.3. договору кількість спожитої споживачем води визначається виключно за показниками, повірених та установлених у встановленому чинним законодавством порядку, водолічильників споживача та/або виробника, що опломбовані сторонами. Факт опломбування лічильника підтверджується актом про опломбування водомірного вузла, в якому зазначається марка лічильника, його заводський номер, дата встановлення, дата опломбування та номер пломби. При опломбуванні засобу обліку представник споживача має надати виробнику оригінал довіреності, якою споживач уповноважує представника на підписання акту опломбування водомірного вузла обліку. За відсутності такої довіреності виробник має право відмовитись від підписання акту опломбування.

Вартість послуги з водопостачання на момент підписання договору 09 грн 28 коп з ПДВ за один кубічний метр питної води (пункт 3.2 договору).

Згідно із п.3.3. договору розрахунок за фактично надані послуги водопостачання повинен бути здійснений споживачем у повному розмірі до 20 числа місяця наступного за розрахунковим, згідно актів зняття показів лічильників на підставі наданого виробником рахунку на оплату послуг.

Кількість поставленої питної води Виробником підтверджується підписаними Сторонами актів зняття показів лічильників, що є підставою для здійснення оплати за поставлену воду (пункт 3.4. договору).

Строк дії договору триває з 01 вересня 2016 р по 31 грудня 2016 року. Якщо за один місяць до закінчення строку дії даного Договору жодна зі Сторін не виявила наміру розірвати його дію, внести зміни чи припинити, Договір вважається продовженим на тих же умовах і на такий же термін (пункт 8.2 договору).

В обґрунтування заявленого позову позивач посилається на те, що у відповідача виникла заборгованість за послуги з водопостачання у загальній сумі 328 230, 40 грн, за період липень, вересень, листопад, грудень 2018 року.

ДЖЕРЕЛА ПРАВА. ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Частиною 1 статті 11 Цивільного кодексу України визначено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно із ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

На виконання умов договору №1603 від 01.09.2016 на послуги водопостачання позивач надав відповідачу послуги на загальну суму 510 718,08 грн, що підтверджується рахунками на оплату №715 від 31 липня 2018, №921 від 28 вересня 2018, №1149 від 30 листопада 2018, №1239/3 від 29 грудня 2018 року, актом надання послуг №1239/3 від 29 грудня 2018, №1149 від 30 листопада 2018 та актом звіряння взаємних розрахунків за період 01.01.2018 по 04.12.2018, що підписані уповноваженими представниками сторін та скріплені печатками.

Відповідачем було частково здійснені оплати по договору, що підтверджується банківськими виписками з особового рахунку позивача.

Згідно із детальними розрахунками заборгованості за договором №163 від 01.09.2016 на послуги водопостачання заборгованість відповідача перед позивачем за спірний період становить 328 230,40 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України.

Порушенням зобов`язання, відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Враховуючи викладене вище, оскільки невиконане зобов`язання за договором №163 від 01.09.2016 на послуги водопостачання підтверджується матеріалами справи, доказів оплати вказаної суми заборгованості в повному обсязі відповідачем не надано, суд задовольняє позовні вимоги про стягнення заборгованості у сумі 328 230, 40 грн.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

У відповідності до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Приписами ст. ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно із ст. ст. 78, 79 Господарського процесуального кодексу України, достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

ВИСНОВКИ СУДУ

Враховуючи вищенаведене, дослідивши повно та всебічно матеріали справи, на день розгляду справи, суд задовольняє позовні вимоги Державного міжрайонного підприємства водопровідно-каналізаційного господарство ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС до Товариства з обмеженою відповідальністю АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС повністю.

РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ

Судові витрати за розгляд справи відповідно до ст. 129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 73-74, 76-79, 86, 129, 233, 237-238, 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ІНВЕСТ СЕРВІС" (04086, м. Київ, вул. Теліги, 41, ідентифікаційний код 39927162) на користь Державного підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «ДНІПРО-ЗАХІДНИЙ ДОНБАС» (52521, ДНІПРОПЕТРОВСЬКА область, СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ район, село ВОРОНОВЕ, вулиця ДНІПРОВСЬКА, будинок 28, ідентифікаційний код 03564045) заборгованість у розмірі 328 230,40 грн. та судовий збір у розмірі 4 923, 46 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено у порядку і строк, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст рішення складено та підписано: 22.12.2023.

Суддя О.В. Гулевець

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115855886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2755/23

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Рішення від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні