Ухвала
від 18.12.2023 по справі 916/3387/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про затвердження мирової угоди та закриття провадження

"18" грудня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/3387/23

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Босової Ю.С.

За участю представників сторін:

Від позивача: не з`явився;

Від відповідача: Каплун І.О. в порядку самопредставництва;

Розглянувши у судовому засіданні спільну заяву приватного підприємства Вітрина та комунального підприємства Теплопостачання міста Одеси (вх. №2-1810/23 від 11.12.2023р.) про затвердження мирової угоди, подану по справі за позовом приватного підприємства Вітрина до комунального підприємства Теплопостачання міста Одеси про визнання протиправними дій та зобов`язання здійснити перерахунок,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство Вітрина (далі по тексту ПП Вітрина) звернулось до господарського суду із позовною заявою до комунального підприємства Теплопостачання міста Одеси (далі по тексту КП Теплопостачання міста Одеси) про визнання протиправними дій та зобов`язання здійснити перерахунок вартості централізованого опалення.

Ухвалою суду від 16.08.2023р. дана справа була призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження.

11.12.2023р. до суду від ПП Вітрина та КП Теплопостачання міста Одеси надійшла спільна заява про затвердження мирової угоди від 22.11.2023р., направленої на врегулювання спірних правовідносин, які є предметом розгляду в межах даної справи. З наданої мирової угоди вбачається досягнення сторонами по справі згоди про наступне:

1. Предмет спору у справі № 916/3387/23 складається з наступних вимог, заявлених ПП «Вітрина» при поданні позову:

1.1 Визнати протиправними дії КП «Теплопостачання міста Одеси» щодо нарахування ПП «Вітрина» вартості централізованого опалення пропорційно розміру опалюваної площі (об`єму) приміщення 12 в будинку 37 по вулиці М`ясоїдівська в місті Одеса.

1.2. Зобов`язати КП «Теплопостачання міста Одеси› здійснити ПП «Вітрина» здійснити перерахунок вартості централізованого опалення в приміщенні 12 в будинку 37 по вулиці М`ясоїдівська в місті Одеса починаючи з січня 2022 року відповідно до показників лічильника теплової енергії № 66458489.

2. ПП «Вітрина» у п. 3 прохальної частини позовної заяви просить судові витрати які складаються із судового збору у сумі 5 368,00 грн. та 30 000,00 грн. - сплата за надання правової допомоги покласти на КП «Теплопостачання міста Одеси».

3. Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України, ПП «Вітрина» відмовляється від зазначеної у підпункті 1.1. даної угоди частини позовних вимог у цій справі.

4. Керуючись п. I ч. 2 ст. 46 ГПК України, KП «Теплопостачання міста Одеси› визнає зазначену у підпункті 1.2. даної угоди частину позовних вимог у цій справі та зобов`язується:

4.1. Протягом 20 (двадцяти) робочих днів від дати набрання чинності цією угодою здійснити ПП «Вітрина» перерахунок вартості централізованого опалення в приміщенні 12 в будинку 37 по вулиці М`ясоїдівська в місті Одеса починаючи з січня 2022 року відповідно до показників лічильника (вузла обліку) теплової енергії заводський № 66458489.

4.2. Протягом 10 (десяти) робочих днів від дати набрання чинності цією угодою перерахувати на поточний рахунок ПП «Вітрина» судові витрати на загальну суму 17 684,00 грн. які складаються із судового збору на суму 2 684,00 грн. та витрат на правничу допомогу на суму 15 000,00 грн.

5. Позивач у разі належного виконання Відповідачем зазначеного у підпунктах 4.1., 4.2. цієї угоди зобов`язань відмовляється від будь-яких вимог до КП «Теплопостачання міста Одеси›, заявлених ним у позовному провадженні у справі № 916/3387/23.

6. Ухвала господарського суду Одеської області про затвердження даної мирової угоди у справі № 916/3387/23 є виконавчим документом відповідно до статті 3 Закону України «Про виконавче провадження».

7. У разі невиконання/часткового виконання Відповідачем умов даної мирової угоди Позивач має право направили ухвалу господарського суду Одеської області про затвердження цієї угоди до органів та осіб, що здійснюють примусове виконання рішень, для виконання шляхом зобов`язання Відповідача вчинити визначені підпунктом 4.1., 4.2. цієї угоди дії (за виключенням здійснених Відповідачем дій, про що ПП «Вітрина» має вказати у відповідній заяві про відкриття виконавчого провадження).

8. Угода укладається сторонами українською мовою у трьох аутентичних примірниках (по одному для кожної із сторін та для господарського суду Одеської області) шляхом пx підписання сторонами.

9. Сторони підтверджують, що ocoби, які підписали від пx імені цю угоду, мають всі необхідні повноваження на ii підписання та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень, та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності.

10. Ця угода набирає чинності з моменту її затвердження відповідною ухвалою господарського суду Одеської області та діє до повного виконання зобов`язань, передбачених даною угодою.

Розглянувши подану сторонами по справі на затвердження мирову угоду, укладену в процесі вирішення спору по справі №916/338723, господарський суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. ч. 1-4 ст. 192 Господарського процесуального кодексу України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Приписами ст. 193 Господарського процесуального кодексу України визначено, що виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Згідно з п.7 ч.1, ч. 3-5 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом. У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду із спору між тими самим сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору. Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

За наслідком надання правової оцінки поданій сторонами по даній справі на затвердження мирової угоди, господарський суд дійшов висновку, що шляхом укладення даної мирової угоди сторонами по справі було досягнуто домовленості на припинення спірних правовідносин, які є предметом спору по справі №916/3387/23. Суд зазначає, що зміст укладеної між сторонами по даній справі мирової угоди відповідає вимогами чинного законодавства та її затвердження судом не призведе до порушення прав та охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Вищевикладені обставини в їх сукупності свідчать про відповідність мирової угоди, укладеної між позивачем та відповідачем, положенням чинного законодавства.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що мирова угода, укладена між сторонами з метою врегулюванні спірних відносин, які є предметом спору по даній справі, підписана повноважними особами та відповідає вимогам чинного законодавства України, суд вважає, що зазначена мирова угода підлягає затвердженню в порядку, передбаченому ст. 192 Господарського процесуального кодексу України.

За таких обставин, враховуючи затвердження господарським судом укладеної між сторонами по справі мирової угоди, направленої на врегулювання правовідносин щодо предмету спору, відповідно до п.7 ч.1 ст. 231 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі №916/338723 підлягає закриттю.

Керуючись ст. ст. 192, 193, 231, 234 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Спільну заяву приватного підприємства «Вітрина» та комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» про затвердження мирової угоди задовольнити.

2. Затвердити мирову угоду від 22.11.2023 по справі №916/3387/23, укладену між приватним підприємством «Вітрина» та комунальним підприємством «Теплопостачання міста Одеси», у відповідності до якої:

1. Предмет спору у справі № 916/3387/23 складається з наступних вимог, заявлених ПП «Вітрина» при поданні позову:

1.1 Визнати протиправними дії КП «Теплопостачання міста Одеси» щодо нарахування ПП «Вітрина» вартості централізованого опалення пропорційно розміру опалюваної площі (об`єму) приміщення 12 в будинку 37 по вулиці М`ясоїдівська в місті Одеса.

1.2. Зобов`язати КП «Теплопостачання міста Одеси› здійснити ПП «Вітрина» здійснити перерахунок вартості централізованого опалення в приміщенні 12 в будинку 37 по вулиці М`ясоїдівська в місті Одеса починаючи з січня 2022 року відповідно до показників лічильника теплової енергії № 66458489.

2. ПП «Вітрина» у п. 3 прохальної частини позовної заяви просить судові витрати які складаються із судового збору у сумі 5 368,00 грн. та 30 000,00 грн. - сплата за надання правової допомоги покласти на КП «Теплопостачання міста Одеси».

3. Керуючись п. 1 ч. 2 ст. 46 ГПК України, ПП «Вітрина» відмовляється від зазначеної у підпункті 1.1. даної угоди частини позовних вимог у цій справі.

4. Керуючись п. I ч. 2 ст. 46 ГПК України, KП «Теплопостачання міста Одеси› визнає зазначену у підпункті 1.2. даної угоди частину позовних вимог у цій справі та зобов`язується:

4.1. Протягом 20 (двадцяти) робочих днів від дати набрання чинності цією угодою здійснити ПП «Вітрина» перерахунок вартості централізованого опалення в приміщенні 12 в будинку 37 по вулиці М`ясоїдівська в місті Одеса починаючи з січня 2022 року відповідно до показників лічильника (вузла обліку) теплової енергії заводський № 66458489.

4.2. Протягом 10 (десяти) робочих днів від дати набрання чинності цією угодою перерахувати на поточний рахунок ПП «Вітрина» судові витрати на загальну суму 17 684,00 грн. які складаються із судового збору на суму 2 684,00 грн. та витрат на правничу допомогу на суму 15 000,00 грн.

5. Позивач у разі належного виконання Відповідачем зазначеного у підпунктах 4.1., 4.2. цієї угоди зобов`язань відмовляється від будь-яких вимог до КП «Теплопостачання міста Одеси›, заявлених ним у позовному провадженні у справі № 916/3387/23.

6. Ухвала господарського суду Одеської області про затвердження даної мирової угоди у справі № 916/3387/23 є виконавчим документом відповідно до статті 3 Закону України «Про виконавче провадження».

7. У разі невиконання/часткового виконання Відповідачем умов даної мирової угоди Позивач має право направили ухвалу господарського суду Одеської області про затвердження цієї угоди до органів та осіб, що здійснюють примусове виконання рішень, для виконання шляхом зобов`язання Відповідача вчинити визначені підпунктом 4.1., 4.2. цієї угоди дії (за виключенням здійснених Відповідачем дій, про що ПП «Вітрина» має вказати у відповідній заяві про відкриття виконавчого провадження).

8. Угода укладається сторонами українською мовою у трьох аутентичних примірниках (по одному для кожної із сторін та для господарського суду Одеської області) шляхом пx підписання сторонами.

9. Сторони підтверджують, що ocoби, які підписали від пx імені цю угоду, мають всі необхідні повноваження на ii підписання та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень, та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності.

10. Ця угода набирає чинності з моменту її затвердження відповідною ухвалою господарського суду Одеської області та діє до повного виконання зобов`язань, передбачених даною угодою.

3. Провадження у справі №916/3387/23 - закрити.

Стягувачем за даною ухвалою є приватне підприємство «Вітрина» /65007, м. Одеса, вул. М`ясоїдівська, 37; ідентифікаційний код 32810901/.

Боржником за даною ухвалою є комунальне підприємство «Теплопостачання міста Одеси» /65029, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 1-Б; ідентифікаційний код 34674102/.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та підлягає виконанню у строк, передбачений ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакції згідно із Законом N 1404-VІІІ від 02.06.2016р.).

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її підписання.

Повний текст ухвали підписано 20.12.2023р.

Суддя Желєзна Світлана Петрівна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115856272
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —916/3387/23

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні