Ухвала
від 22.12.2023 по справі 292/1524/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/1524/23

Номер провадження 2/292/300/23

У Х В А Л А

22 грудня 2023 року смт.Пулини

Суддя Червоноармійського районного суду Житомирської області Лотуга В.Ф., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Зевс" про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості по орендній платі та пені, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом до ТОВ "Агро-Зевс", в якому просить розірвати договір оренди землі від 01.10.2016, укладений між нею та відповідачем, на земельну ділянку кадастровий номер 1825484600:03:000:0120, що розташована в адміністративних межах на території Стрибізької сільської ради Червоноармійського району Житомирської області (на сьогодні Курненська сільська рада Житомирського району Житомирської області) та стягнути на її користь заборгованість зі сплати орендної плати з урахуванням індексів інфляції за період 2021-2023 роки в сумі 2275 грн. 78 коп., пеню за період з 01.01.2022 по 08.12.2023 в сумі 8078 грн. 28 коп, а всього 10354 грн. 06 коп.

Одночасно із позовною заявою надійшло клопотання позивачки про звільнення від сплати судового збору, в якому просить звільнити її від сплати судового збору за подання позовної заяви, яке мотивує тим, що судовий збір непобхідно сплатити в розмірі 2147,20 грн., але її майновий стан не дозволяє сплатити визначений судовий збір, оскільки отримує мінімальну заробітну плату та у зв"язку з війною відсутні додаткові заробітки і на даний час не має таких коштів.

Дослідивши дане клопотання та додані до нього матеріали, суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.3 ст. 136 ЦПК України з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно ч.1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Частиною 1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Отже, згідно зі ст. 8 Закону України "Про судовий збір" та ст. 136 ЦПК України єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати є врахування судом майнового стану сторони.

Згідно вказаних норм відстрочення або розстрочення сплати, зменшення або звільнення від сплати судового збору можливе за відповідним клопотанням сторони за наявності зазначених умов.

Відповідно до п.29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" від 17.10.2014 №10 єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Вирішення питання щодо звільнення сторони від сплати судового збору здійснюється у відповідності до загальних принципів цивільного судочинства, зокрема, принципу змагальності, відповідно якого кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Заявляючи клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви позивачка надала довідку про доходи № 3005 0704 2572 9017, видану пенсіонеру ОСОБА_1 в тому, що вона перебуває на обліку в Житомирському об"єднаному управлінні ПФУ в Житомирській області і отримує пенсію за віком, розмір якої за період з 01.01.2022 по 31.12.2022 складає 34738,12 грн.

Крі того, у своєму клопотанні про звільнення від сплати судового збору позивачка зазначає, що отримує мінімальну заробітну плату.

У той же час, довідку з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, про джерела/суми виплачених доходів та утриманих податків за 2022 рік, зазначену як додаток до клопотання, не надано.

Із клопотання та наданої довідки про розмір пенсії вбачається, що позивачка крім пенсії, також отримує мінімальну заробітну плату, довідку про розмір якої не надала.

Відповідно дост.8Закону України"ПроДержавний бюджетУкраїни на2022рік"установлено у2022році мінімальнузаробітну платуу місячному розмірі з 1 січня - 6500 грн., з 1 жовтня - 6700 грн.

З огляду на викладене та доводів позивачки, остання у 2022 році могла отримати заробітну плату у розмірі 6500х9+6700х3= 78600 грн., а з урахуванням розміру отриманої пенсії, сукупний розмір доходу позивачки за 2022 рік міг складати 113 338,12 грн.

Таким чином, розмір судового збору, який підлягає сплаті 2684 грн. не перевищує 5% розміру річного доходу позивачки за 2022 рік (113338,12 грн./100х5=5666,91 грн.)

Будь-яких інших доказів на підтвердження зазначених позивачкою обставин щодо важкого матеріального становища, що є умовою для відстрочення сплати судового збору, не надано.

З огляду на вищевказане, клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання позовної заяви не підлягає задоволенню як таке, що є необґрунтованим і не доведеним.

Позовна заява за змістом і формою повинна відповідати ст.ст.175,177 ЦПК України.

Згідно ч.4ст.177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Як вбачається з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" з 1 січня 2023 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2684 гривень.

Згідно положення ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір" станом на день подачі позову розмір ставки судового збору із позовної заяви позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, немайнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається зі ч.3 ст.6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Отже, позивачці необхідно сплатити судовий збір за одну вимогу майнового характеру в сумі 1073,60 грн. та за одну вимогу немайнового характеру в сумі 1073,60 грн.

Крім того, до позовної заяви також подано письмові клопотання про витребування інформації від Головного управління ДПС у Житомирській області Державної податкової служби України та документів з ТОВ "Агро-Зевс", однак доказів того, що позивачка зверталася і їй було відмовлено у наданні вказаних доказів не надала та не вказала вжиті нею заходи для отримання цих доказів самостійно, докази вжиття таких заходів та причини неможливості самостійного отримання цього доказу, як того вимагає ст.84 ЦПК України.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

При таких обставинах позовну заяву слід залишити без руху, про що повідомити позивачку і надати їй строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня вручення ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 188, 353 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання позивачки ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору, відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Зевс" про розірвання договору оренди землі та стягнення заборгованості по орендній платі та пені, залишити без руху, про що повідомити позивачку.

Надати позивачці строк в межах десяти днів з дня вручення копії ухвали суду для усунення зазначених в ній недоліків.

Роз`яснити позивачці, що якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута позивачці.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. Ф. Лотуга

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115859666
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —292/1524/23

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні