Постанова
від 14.12.2023 по справі 542/587/23
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 542/587/23 Номер провадження 22-ц/814/4261/23Головуючий у 1-й інстанції Афанасьєва Ю.О. Доповідач ап. інст. Пікуль В. П.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Пікуля В.П.,

суддів Абрамова П.С., Одринської Т.В.,

при секретарі Філоненко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференції цивільну справу за апеляційноюскаргою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник - адвокат Литовченко Роман Вікторович, на рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року у справіза позовом ОСОБА_1 до комунальної установи «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Новосанжарської селищної ради про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

ОПИСОВА ЧАСТИНА

Короткий зміст позовних вимог

У квітні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до комунальної установи «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Новосанжарської селищної ради (далі КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)»), в якому прохав суд:

- визнати протиправними дії КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» по зменшенню надання ОСОБА_1 соціальної послуги - догляд вдома з двох годин на день до однієї години на день;

- зобов`язати КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» надавати згідно до договору про надання соціальних послуг від 10 червня 2021 року ОСОБА_1 соціальну послугу - догляд вдома відповідно до Державного стандарту, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України № 760 від 13 листопада 2013 року, протягом не менше двох годин на день в кількості п`яти разів на тиждень.

В обґрунтування позову зазначено, що ОСОБА_1 є інвалідом І групи по зору та є отримувачем соціально-побутових послуг відповідно до договору про надання соціальних послуг від 10 червня 2021 року, укладеним з КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)».

04 січня 2023 року та 28 лютого 2023 року позивач звертався до відповідача із заявами, в яких зазначав про отримання соціальних послуг (догляд вдома) протягом двох годин на день в кількості п`яти разів на тиждень, та їх безпідставне зменшення до однієї години на день. Також просив відповідача відновити надання соціальних послуг протягом двох годин на день в кількості п`яти разів на тиждень.

Листами відповідача від 18 січня 2023 року та 14 березня 2023 року позивачу було фактично відмовлено у відновленні двогодинного часу надання соціальних послуг, без належного обґрунтування такої відмови.

Позивач вважає дії відповідача протиправними, оскільки йому, як інваліду І групи по зору, вкрай необхідна соціальна допомога у веденні домашнього господарства, в самообслуговуванні, яка не може займати менше двох годин на день.

За умови зменшення тривалості соціальної допомоги до однієї години на день, для позивача мають місце негативні наслідки, оскільки він не отримує належного соціального захисту та відповідної допомоги.

Короткий зміст рішення суду

Рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року у задоволенні позову ОСОБА_1 до КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії відмовлено.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги

З рішенням Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року не погодився ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник - адвокат Литовченко Р.В., та оскаржив його в апеляційному порядку, подавши до суду апеляційну скаргу.

Особа, яка подала апеляційну скаргу, прохала суд скасувати рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року та постановити нове, яким задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 , а саме: визнати протиправними дії КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» по зменшенню надання ОСОБА_1 соціальної послуги догляд вдома з двох годин на день до однієї години на день; зобов`язати КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» надавати згідно до договору про надання соціальних послуг від 10 червня 2021 року ОСОБА_1 соціальну послугу догляд вдома відповідно до Державного стандарту, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України № 760 від 13 листопада 2013 року, протягом не менше двох годин на день в кількості п`яти разів на тиждень.

Позиції учасників справи

Узагальнені доводи особи, яка подала апеляційну скаргу

На думку особи, яка подала апеляційну скаргу, рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року є необґрунтованим та не відповідає вимогам процесуального закону, оскільки суд дійшов до неправильного висновку щодо відсутності підстав для задоволення позовних вимог.

Скаржник вказує, що йому, як інваліду І групи по зору, вкрай необхідна соціальна допомога у веденні домашнього господарства, в самообслуговуванні, яка не може займати менше двох годин на день, про що позивачем було надано детальні пояснення в ході судового розгляду справи.

За умови зменшення тривалості соціальної допомоги до однієї години на день, для ОСОБА_1 мають місце негативні наслідки, оскільки він не отримує належного соціального захисту та відповідної допомоги.

Щодо відзиву на апеляційну скаргу

Відзив на апеляційну скаргу до суду не надходив.

Відповідно до частини третьої статті 360 ЦПК України відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Щодо явки та позиції учасників справи в суді апеляційної інстанції

Позивач, взявши участь у розгляді справи у режимі відеоконференції, та його представник, взявши участь у розгляді справи у залі суду апеляційної інстанції, вимоги апеляційної скарги підтримали та прохали їх задовольнити з підстав, що в ній наведені.

Інші учасники справи, будучи належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, в судове засідання до суду апеляційної інстанції не з`явилися.

МОТИВУВАЛЬНА ЧАСТИНА

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, вислухавши пояснення позивача та його представника, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, приходить до такого висновку.

Щодо поданого до суду апеляційної інстанції індивідуального плану

З матеріалів справи вбачається, що 23 листопада 2023 року до Полтавського апеляційного суду від ОСОБА_1 надійшло клопотання про долучення доказів, до якого було додано копію індивідуального плану надання соціальної послуги догляду вдома позивачу, який було затверджено після звернення останнього 05 вересня 2023 року.

Відповідно до положень статті 83ЦПК України позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Відповідно до частини третьої статті 367ЦПК України докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Частинами першою-третьою статті 13ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї (частина восьма статті 83 ЦПК України).

Оскільки копія індивідуального плану надання соціальної послуги догляду вдома подана ОСОБА_1 до суду апеляційної інстанції та не була подана останнім до суду першої інстанції у встановлені цивільним процесуальним законодавством терміни, то з урахуванням положень статті 367 ЦПК України, не приймається до уваги колегією суддів під час перегляду оскаржуваного рішення місцевого суду.

Встановлені обставини справи

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І групи за загальним захворюванням (по зору) та потребує постійного стороннього нагляду, що підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК та пенсійним посвідченням (а.с. 08-09).

ОСОБА_1 перебуває на обслуговуванні в КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» та є отримувачем соціально-побутових послуг відповідно до договору про надання соціальних послуг, укладеним з КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)».

Місцевим судом встановлено, що вказаним договором визначені перелік соціальних послуг, умови їх надання, права та обов`язки сторін, тощо.

Згідно з пунктом 2.2 розділу 2 вказаного договору КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» зобов`язується, зокрема, надавати отримувачу соціальних послуг ОСОБА_1 соціальні послуги, визначені індивідуальним планом надання соціальної послуги (а.с. 11-15).

Згідно з Класифікатором соціальних послуг, затверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 23 червня 2020 року №429, зареєстрованим у Міністерстві Юстиції України 09 липня 2020 року за №643/34926, позивачу надається послуга під кодом 015.1 - догляд вдома (а.с. 61-62).

Згідно шкали оцінки можливості виконання елементарних та складних дій ОСОБА_1 визначено V групу рухової активності 8 ступеня, що передбачає обслуговування - 5 разів на тиждень.

Згідно даних, що містяться в індивідуальному плані надання соціальних послуг догляду вдома, зміст послуги, що надаються ОСОБА_1 , складають заходи: закупка та доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів 21 раз на місяць; приготування їжі (допомога при консервуванні овочів та фруктів) 21 раз на місяць; прибирання житла 10 раз на місяць; допомога в оформленні документів, внесення платежів 1 раз на місяць; допомога в обробітку присадибної ділянки (не більше ніж 0,02 га) 8 раз на місяць; допомога в прибиранні подвір`я від листя снігу 8 раз на місяць; миття посуду, винесення сміття 21 раз на місяць; допомога у самообслуговуванні (заміна постільної білизни і допомога при купанні) 8 раз на місяць; прання одягу 21 раз на місяць; надання інформації з питань соціального захисту населення 5 раз на місяць; вимірювання артеріального тиску 5 раз на місяць. З вказаним планом ознайомлений ОСОБА_1 , зауважень не містить (а.с. 63).

Позиція суду апеляційної інстанції

Згідно статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується, зокрема, створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків, особам/сім`ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, визначає Закон України «Про соціальні послуги» № 2671-VIII (далі - Закон № 2671-VIII), згідно зі статтею 1 якого соціальні послуги - дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають. Особі/сім`ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг. Порядок організації надання соціальних послуг затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно допункту 1частини першоїстатті 12Закону №2671-VIIIотримувач соціальнихпослуг маєправо на отримання соціальних послуг відповідно до умов та порядку їх надання, визначених законодавством про соціальні послуги та договором про надання соціальних послуг. Крім того, передбачено, що реалізація прав отримувачів соціальних послуг здійснюється з урахуванням необхідності забезпечення найкращих інтересів отримувачів соціальних послуг.

Право отримувача соціальних послуг на їх отримання кореспондує певні обов`язки їх надавачів, зокрема, пунктами 6, 9 частини восьмої статті 13 Закону № 2671-VIII передбачено, що надавачі соціальних послуг зобов`язані надавати допомогу отримувачам соціальних послуг у вирішенні їхніх соціально-побутових питань, у тому числі шляхом представлення їхніх інтересів; надавати соціальні послуги відповідно до державних стандартів соціальних послуг.

Соціальні послуги надаються надавачами соціальних послуг державного, комунального, недержавного секторів незалежно від джерел фінансування відповідно до державних стандартів соціальних послуг.

У державномустандарті соціальнихпослуг: встановлюютьсявимоги щодозабезпечення необхідногорівня доступностісоціальних послуг,зокрема накожному етапіїх надання; визначаються зміст та обсяг, норми і нормативи, умови та порядок надання соціальних послуг, показники їх якості (частина перша, друга статті 17 Закону № 2671-VIII).

Згідно частини першої статті 22 Закону № 2671-VIII договір про надання соціальних послуг укладається в письмовій формі між надавачем та отримувачем соціальних послуг чи його законним представником.

Частинами другою, третьою вищевказаної статті передбачено, що істотними умовами договору про надання соціальних послуг є назва соціальних послуг, умови їх надання та вартість, права, обов`язки та відповідальність сторін, строк дії договору та інші умови, які сторони визнають істотними. Невід`ємною частиною договору про надання соціальних послуг є індивідуальний план надання соціальних послуг. В індивідуальному плані надання соціальних послуг, крім заходів, передбачених у державному стандарті соціальних послуг, зазначаються інші заходи, які потрібно здійснити для надання таких послуг, а також відомості про необхідні ресурси, періодичність і строки здійснення заходів, відповідальні виконавці.

Так, з матеріалів справи вбачається, що між сторонами справи було укладено договір про надання соціальних послуг, згідно пункту 2.2. якого узгоджено, що КУ «Новосанжарський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» зобов`язується, зокрема, надавати отримувачу соціальних послуг ОСОБА_1 соціальні послуги, визначені індивідуальним планом надання соціальної послуги.

Згідно індивідуального плану надання соціальної послуги догляду вдома ОСОБА_1 , з яким останній ознайомився, про що свідчить його підпис у вказаному документі, йому надаються наступні послуги із зазначеною періодичністю: закупка та доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів 21 раз на місяць; приготування їжі (допомога при консервуванні овочів та фруктів) 21 раз на місяць; прибирання житла 10 раз на місяць; допомога в оформленні документів, внесення платежів 1 раз на місяць; допомога в обробітку присадибної ділянки (не більше ніж 0,02 га) 8 раз на місяць; допомога в прибиранні подвір`я від листя снігу 8 раз на місяць; миття посуду, винесення сміття 21 раз на місяць; допомога у самообслуговуванні (заміна постільної білизни і допомога при купанні) 8 раз на місяць; прання одягу 21 раз на місяць; надання інформації з питань соціального захисту населення 5 раз на місяць; вимірювання артеріального тиску 5 раз на місяць.

Державним стандартом догляду вдома (далі Стандарт), що затверджений наказом Міністерства соціальної політики України 13 листопада 2013 року № 760, визначено зміст, обсяг, умови та порядок надання соціальної послуги догляду вдома, показники її якості для суб`єктів незалежно від форм власності, які надають цю послугу.

Згідно пункту 4.1. Стандарту індивідуальний план згідно з додатком 2 до цього Державного стандарту є основою для надання соціальної послуги та ґрунтується на результатах комплексного визначення ступеня індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги.

Зміст таобсяг соціальноїпослуги доглядувдома длякожного отримувачасоціальної послугивизначаються індивідуальнозалежно відступеня індивідуальноїпотреби отримувачасоціальної послугита зазначаютьсяв договоріна отриманнясоціальної послугидогляду вдома. Орієнтовний час, необхідний для виконання кожного заходу, що складає зміст соціальної послуги догляду вдома, наведено у додатку 2 до цього Державного стандарту (пункт 8.2. Стандарту).

З аналізу матеріалів справи, а також нормативно-правових актів вбачається, що ані укладений між сторонами договір про надання соціальних послуг, ані Стандарт, ані інші законодавчі акти, не визначають чіткий та конкретний щоденний час надання послуг догляду вдома.

Згідно частини першої статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до вимог частини третьої статті 12, частини першої статті 81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відтак, колегія суддів погоджується із висновком місцевого суду, що посилаючись на необхідність збільшення годин надання послуг позивач не зазначив та не довів належними та достатніми доказами ненадання відповідачем певних видів послуг, передбачених договором про надання соціальних послуг, індивідуальним планом надання соціальної послуги вдома або Державного стандарту догляду вдома, або надання їх неналежної якості чи в неповному обсязі, щоб свідчило про невиконання або неналежне виконання договірних зобов`язань.

Крім того, суд першої інстанції правильно зазначив, що матеріали справи не містять доказів звернення позивача до відповідача зі скаргами щодо неналежного надання йому послуг, а звіти виконаних послуг ОСОБА_1 за період з січня по квітень 2023 року, які містять підпис обслуговуваного та останнім не заперечувалося, свідчить про надання узгоджених в індивідуальному плані послуг.

Висновки за результатами розгляду апеляційної скарги

Відповідно до частини першої статті 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Як передбачено пунктом 1 частини першої статті 374 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити судове рішення без змін, а скаргу без задоволення.

Згідно із статтею 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновки суду першої інстанції, який всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідив надані сторонами докази, із дотриманням норм процесуального права, правильно застосував норми матеріального права і ухвалив законне та обґрунтоване рішення.

Отже, апеляційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник - адвокат Литовченко Р.В., слід залишити без задоволення, а рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року - без змін.

Щодо судових витрат

За правилами частини першої статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до частини тринадцятої статті 141 ЦПК України, якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Зважаючи на те, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, відсутні підстави для нового розподілу судових витрат та відсутні підстави для розподілу судових витрати за розгляд справи у суді апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 367, 374, 375, 382 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник - адвокат Литовченко Роман Вікторович залишити без задоволення.

Рішення Новосанжарського районного суду Полтавської області від 07 липня 2023 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 20 грудня 2023 року.

Головуючий В.П. Пікуль

Судді П.С. Абрамов

Т.В. Одринська

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115873735
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —542/587/23

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Рішення від 07.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Рішення від 07.07.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні