Ухвала
від 12.09.2023 по справі 452/3674/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/3674/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про повернення заяви

12 вересня 2023 року м.Самбір

Суддя Самбірського міськрайонного суду Львівської області Кущ Т.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації, -

В С Т А Н О В И В :

07 вересня 2023 року заява надійшла до Самбірського міськрайонного суду Львівської області.

Заявник ОСОБА_1 просить суд ухвалити рішення, яким встановити факт належності її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності на частку будинку АДРЕСА_1 , посилаючись на те, що прізвище померлої у свідоцтві про право власності « ОСОБА_3 » не збігається з прізвищем у свідоцтві про смерть « ОСОБА_3 », а відтак вона не може успадкувати майно, яке їй заповіла мати.

Вирішуючи питання про можливість відкриття провадження у справі, приходжу до висновку про необхідність повернення поданої заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 ст.294 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Частиною першою статті 4 ЦПК Українипередбачено, щокожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину.

У відповідності до положень ст.315 ЦПК України, в порядку окремого провадження суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, справи про встановлення факту належності правовстановлюючого документа особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті, якщо така помилка вже не може бути виправлена органом, який видав документ.

Згідно ст.318 ЦПК України, у заяві про встановлення факту належності правовстановлюючого документа повинно бути зазначено який факт заявник просить встановити та з якою метою, причини неможливостіодержання абовідновлення документів,що посвідчуютьцей факт, докази, що підтверджують факт. При цьому, д о заяви обов`язково додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Відповідно до статей1216,1217,1218 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України),спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За змістом заяви ОСОБА_1 вказала, що вона є спадкоємцем майна за заповітом, яке належало її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проте з доданих до заяви письмових доказів вбачається невідповідність у записах прізвища спадкодавця, що може в подальшому стати перешкодою в доведені факту належності певного спадкового майна померлій при спадкуванні такого майна.

Підставою для звернення особи до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу є відмова нотаріуса в оформленні спадщини у зв`язку з недоведеністю належності певного спадкового майна спадкодавцю.

Разом з тим, заява та додані до неї документи не містять доказів неможливості реалізації заявником своїх спадкових прав на майно в позасудовому порядку безпосередньо через органи нотаріату.

Крім того, в матеріалах справи відсутні відомості про те, що ОСОБА_1 зверталась із такою заявою та отримала письмову відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії з підстав визначених законом.

Відповідно до п.7 ч.4ст.185 ЦПК України, заява повертається у випадку, коли до заяви не додано доказів вжиття заходів досудового врегулювання спору у випадку, коли такі заходи є обов`язковими згідно із законом.

Повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення.

На підставі викладеного, керуючись стст.185,294 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації, - повернути заявнику.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала, що постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу можебути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без

повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.М. Кущ

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115933523
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа Самбірське міжміське бюро технічної інвентаризації

Судовий реєстр по справі —452/3674/23

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні