Ухвала
від 26.12.2023 по справі 320/48020/23
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 320/48020/23

УХВАЛА

26 грудня 2023 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді Кучми А.Ю.,

суддів Аліменка В.О., Безименної Н.В.

за участю секретаря Островської О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» про відмову від позову у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» до Міністерства оборони України, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЛАСТІК ГРУПП УКРАЇНА» про визнання протиправним та скасування рішення,-

В С Т А Н О В И Л А :

Товариство з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» звернулося з позовом до суду, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення колегіального органу Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель - комісії Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель за напрямком тилового забезпечення, оформлене Витягом з протоколу №2/216/3 від 15 грудня 2023 року у процедурі закупівлі, оприлюдненій на веб-порталі Уповноваженого органу Прозорро за номером UA-2023-12-05-017958-a, про визначення товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАСТІК ГРУПП УКРАЇНА» переможцем спрощеної закупівлі Кухонного приладдя, товарів для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (39220000-0) (Одноразовий посуд) (Лот 1) та про намір укласти договір про закупівлю з товариством з обмеженою відповідальністю «ПЛАСТІК ГРУПП УКРАЇНА»;

- визнати протиправним та скасувати рішення колегіального органу Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель - комісії Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель за напрямком тилового забезпечення, оформлене Витягом з протоколу №2/216/3 від 15 грудня 2023 року у процедурі закупівлі, оприлюдненій на веб-порталі Уповноваженого органу Прозорро за номером UA-2023-12-05-017958-a. про визначення товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАСТІК ГРУПП УКРАЇНА» переможцем спрощеної закупівлі Кухонного приладдя, товарів для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування (39220000-0) (Одноразовий посуд) (Лот 2) та про намір укласти договір про закупівлю з товариством з обмеженою відповідальністю «ПЛАСТІК ГРУПП УКРАЇНА».

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2023 року у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись з судовим рішенням, ТОВ «АНДРЕКС» подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 25 грудня 2023 року відкрито апеляційні провадження та призначено справу до апеляційного розгляду у відкритому судовому засіданні на 26 грудня 2023 року о 15:00 годин.

При цьому, 26 грудня 2023 року до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшла заява ТОВ «АНДРЕКС» про відмову від позову у даній справі.

У поданій заяві позивач просив закрити провадження у справі у зв`язку з відмовою від позову.

Заслухавши суддю доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи заяви про відмову від позову, колегія суддів вважає необхідним прийняти відмову від позову, з огляду на наступне.

Відповідно до положень частин першої, шостої статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Згідно зі статтею 314 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження. У разі відмови від позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 189, 190 цього Кодексу, якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Згідно з приписами частини першої статті 189 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

В силу положень частин п`ятої, шостої статті 189 КАС України, суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси. Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Відповідно до частини третьої статті 189 КАС України, про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України, суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Відтак, процесуальним законодавством регламентовано право позивача відмовитися від позову, однак, такі дії позивача не повинні суперечити закону та не повинні порушувати чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Колегією суддів встановлено, що заява про відмову від позову подана належною особою - представником Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС».

Відтак, вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення заяви про відмову від позову, колегія суддів не встановила наявності обмежень, а також суперечності поданої заяви закону чи правам, свободам або інтересам інших осіб.

Приписами частини другої статті 239 КАС України, встановлено, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

З урахуванням наведеного колегія суддів приходить до висновку про відсутність будь-яких перешкод для реалізації позивачем передбаченого процесуальним законом права особи на відмову від позову.

За таких обставин, враховуючи виключне процесуальне право особи до закінчення апеляційного провадження відмовитися від позову повністю або частково, колегія суддів приходить до висновку про відсутність перешкод для прийняття відмови Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» від позову та вважає за необхідне визнати нечинним рішення суду першої інстанції і закрити провадження у даній справі.

Керуючись ст. ст. 189, 311, 314, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів-

У Х В А Л И Л А :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» про відмову від позову - задовольнити.

Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» від позову.

Рішення Київського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2023 року - визнати нечинним.

Провадження у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «АНДРЕКС» до Міністерства оборони України, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «ПЛАСТІК ГРУПП УКРАЇНА» про визнання протиправним та скасування рішення - закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена в силу приписів ч.3 статті 272 КАС України.

Повний текст ухвали виготовлено 26.12.2023.

Головуючий суддя: А.Ю. Кучма

В.О. Аліменко

Н.В. Безименна

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115944921
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —320/48020/23

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кучма Андрій Юрійович

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кучма Андрій Юрійович

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кучма Андрій Юрійович

Рішення від 21.12.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Жукова Є.О.

Ухвала від 19.12.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Жукова Є.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні