Ухвала
від 26.12.2023 по справі 229/3058/23
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кс/229/2165/2023

ЄУН 229/3058/23

У Х В А Л А

26 грудня 2023 року м.Дружківка

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового

засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дружківки клопотання слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

до Дружківського міського суду Донецької області надійшло клопотання слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

У клопотанні прокурор зазначає, що відповідно до договору №81 від 29.11.2022, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », останні приймають на себе зобов`язання на виконання послуг з утримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг ІНФОРМАЦІЯ_3 ). Кількість послуг: 41 км вулично-дорожньої мережі. Строк надання послуг з моменту підписання договору, тобто з 29.11.2022 до 31.12.2022.

При цьому, пунктами 4.1. та 5.1. цього Договору визначено, що розрахунки проводяться на підставі рахунку на оплату після підписання сторонами акту виконаних робіт №КБ-2в, довідки про вартість виконаних робіт №КБ-3.

При виконанні робіт підрядником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з утримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг ІНФОРМАЦІЯ_3 ) більша частина робіть яка була включена до локального кошторису на будівельні роботи №02-01-01/2-1-1, при первісному обрахуванні витрат, не були виконані, натомість згідно акту №1 за формою КБ-2в були виконані роботи, які не були включені до локального кошторису з утримання автодоріг в зимовий період, а саме: чергування при зимовому утриманні доріг, машиністи автомобіля КДМ без виїзду вартістю 87788,16 грн.; зимове утримання, чергування при зимовому утриманні доріг, машиністи автомобіля КДМ без виїзду вартістю 41238,72, а загалом 133166,43 грн. З урахуванням цього, фактично роботи були виконані 19.12.2022, а не як передбачено договором до 31.12.2022.

Таким чином, фактично роботи підрядником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з утримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг ІНФОРМАЦІЯ_3 ) за грудень 2022 року в повному обсязі не проводились.

В свою чергу, 19.12.2022 були складені та підписані замовником в особі начальника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5 та виконавця в особі директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: акт №1 приймання виконаних будівельним робіт (без обладнання) за грудень 2022 року за формою КБ-2в, довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за грудень 2022 за формою КБ -3, та складений розрахунок за виконанні роботи.

Згідно довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за формою КБ-3, встановлено, що вартість будівельних робіт з утримання вулично-дорожньої мережі ІНФОРМАЦІЯ_3 становить 358,09016, з яких становить: будівельні роботи 352,00200, інші витрати 6,08816; податок на додану вартість (ПДВ) становить 71,61803. Всього вартість будівельних робіт по будові з урахуванням ПДВ становить 429,70819. Вартість виконаних робіт, також підтверджується рахунковим листом від 19.12.2022 наданим виконавцем робіт.

В порядку ст.93 КПК України, до ІНФОРМАЦІЯ_5 було направлено запит про надання завірених належним чином документів щодо кількості працюючих працівників та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) із зазначенням П.І.Б., РНОКПП, та суми нарахованої заробітної плати за грудень 2022 року кожному працівнику.

Однак, ІНФОРМАЦІЯ_5 було надано відповідь, про те, що наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2025 №5 із змінами та доповненнями затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Відомості, які значаться в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску містять інформацію з обмеженим доступом. Підпунктом 21.1.6 пунктом 21.1 статті 21 Податкового кодексу України визначено, що посадові особи контролюючих органів зобов`язані не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи. Згідно зі статтею 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити (здійснити виїмку). Такий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відтак, враховуючи те, що ІНФОРМАЦІЯ_5 не була надана запитувана інформація, з метою подальшого проведення слідчих дій, проведення судових експертизи та досягнення дієвості цього провадження, по даному кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі шляхом вилучення наступної інформації, а саме: поіменний список працюючих працівників та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) із зазначенням П.І.Б., РНОКПП, та суми нарахованої заробітної плати за грудень 2022 року кожному працівнику окремо.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Проведення тимчасового доступу до зазначених речей і документів дасть змогу отримати відомості, які у своїй сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні можуть мати суттєве значення для встановлення його обставин.

Без отримання вищезазначеної інформації, на даний час, неможливо повно встановити обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, згідно ст.91 КПК України, зокрема, обставини події кримінального правопорушення, послідовності дій осіб, які імовірно причетні до вчинення кримінального правопорушення, встановленні винних осіб та способу вчинення злочину.

А тому, для кримінального провадження має істотне значення вказана інформація, зазначені відомості дадуть можливість слідству встановити особу, яка своїми діями вчинила розтрати, заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, під час укладання договору надання послуг №81 від 29.11.2022 та в подальшому можуть бути використані як докази.

Іншим способом, як-то без проведення тимчасового доступу до речей та документів, отримати вищевказані документи, як і довести обставини, за яких було вчинено вказане кримінальне правопорушення неможливо, оскільки такі документи на запит органу досудового розслідування в порядку ст.93 КПК України не були надані, а тому такий доступ здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

В судове засідання слідчий ОСОБА_6 не з`явилась, надала до суду заяву в які просить суд задовольнити клопотання.

Дослідивши клопотання та надані матеріали, слідчий суддя приходить до таких висновків, зважаючи на таке.

Згідно наданих суду матеріалів досудового розслідування, встановлено, що в провадженні СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області перебувають матеріали кримінального провадження №42023052390000011 від 04.04.2023 року за ознаками проступку передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 1 ст.160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до абз.1 ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Отже, умовою задоволення клопотання є сукупність певних обставин, що передбачені вищевказаними нормами, оскільки слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до документів, які можуть становити банківську таємницю, та надати можливість на їх вилучення.

При цьому слідчий суддя також враховує, що слідчим у клопотанні доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться у витребуваній інформації та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, і тому слідчий суддя, вважає, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.132, 163, 376 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

клопотання слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати по кримінальному провадженню №42023052390000011 від 04.04.2023 року тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме для ознайомлення та вилучення оригіналів документів, на паперовому носії інформації, а саме: поіменний список працюючих працівників та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) із зазначенням П.І.Б., РНОКПП, та суми нарахованої заробітної плати за грудень 2022 року кожному працівнику окремо, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Проведення зазначеної слідчої дії доручити начальнику СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_7 , заступнику начальника СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_8 , ст.лідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_9 , ст.слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_6 , ст.слідчому ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_10 , слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_11 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_12 , слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_13 , слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_14 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_15 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_16 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ст.лейтенанту поліції ОСОБА_17 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У випадку невиконання ухвали слідчого судді, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

СудДружківський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115949935
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —229/3058/23

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні