Ухвала
від 23.01.2024 по справі 229/3058/23
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кс/229/133/2024

ЄУН 229/3058/23

У Х В А Л А

23 січня 2024 року м.Дружківка

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового

засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дружківки клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

до Дружківського міського суду Донецької області надійшло клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

У клопотанні прокурор зазначає, що в ході проведення перевірки додержання законодавства під час проведення державних закупівель, при використанні бюджетних коштів, встановлено факти в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можливої розтрати, заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, під час укладання договору надання послуг №81 від 29.11.2022. Разом з цим, А також, за фактом службового підроблення, а саме внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Між тим, відповідно до договору №81 від 29.11.2022, укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », останні приймають на себе зобов`язання на виконання послуг з утримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг ІНФОРМАЦІЯ_4 ). Кількість послуг: 41 км вулично-дорожньої мережі. Строк надання послуг з моменту підписання договору, тобто з 29.11.2022 до 31.12.2022.

При цьому, пунктами 4.1. та 5.1. цього Договору визначено, що розрахунки проводяться на підставі рахунку на оплату після підписання сторонами акту виконаних робіт №КБ-2в, довідки про вартість виконаних робіт №КБ-3.

В свою чергу, 19.12.2022 були складені та підписані замовником в особі начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 та виконавця в особі директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 : акт №1 приймання виконаних будівельним робіт (без обладнання) за грудень 2022 року за формою КБ-2в, довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за грудень 2022 за формою КБ -3, та складений розрахунок за виконанні роботи.

Разом з цим, підрядником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на адресу замовника ІНФОРМАЦІЯ_3 був наданий рахунок №4 від 19.12.2022, згідно якого загальна вартість за виконані послуги із зимового утримання автодоріг комунальної власності ІНФОРМАЦІЯ_4 , згідно договору №81 від 29.11.2022 і акту виконаних робіт №1 за грудень місяць від 19.12.2022 становить 429 708, 19 грн.

28 грудня 2022 року ІНФОРМАЦІЯ_3 було проведено розрахунок на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за договором №81 від 29.11.2022 в сумі 429 708, 19 грн, що підтверджується платіжним дорученням №208 від 21.12.2022.

Крім того, в ході досудового розслідування було встановлено, що грошові кошти, які були зараховані ІНФОРМАЦІЯ_1 на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у сумі 429 708,9 грн. за виконані послуги із зимового утримання автодоріг комунальної власності ІНФОРМАЦІЯ_4 , згідно договору №81 від 29.11.2022, частинами були перераховані в період з 29.12.2022 по березень 2023 року на картковий рахунок відкритий у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на ім`я ОСОБА_6 , яка є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

На теперішній час в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у отриманні інформації щодо всіх відкритих рахунків у банківських установах по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та директора цього підприємства ОСОБА_6 .

В порядку ст.93 КПК України, до ІНФОРМАЦІЯ_6 було направлено запит про надання інформацію щодо наявних відкритих рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , а також ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 , за період часу з 01.01.2022 по 31.12.2023 із строком надання відповіді до 15.01.2024.

Однак, до теперішнього часу на адресу ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області відповіді не надходило.

Відтак, враховуючи те, що відповіді від ІНФОРМАЦІЯ_6 не надходила, з метою подальшого проведення слідчих дій, та досягнення дієвості цього провадження, по даному кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі шляхом вилучення наступної інформації щодо наявних відкритих рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , а також ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 , за період часу з 01.01.2022 по 31.12.2023 із зазначенням номеру рахунку, дати його відкриття та банківської установи де відкритий рахунок.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Проведення тимчасового доступу до зазначених речей і документів дасть змогу отримати відомості, які у своїй сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні можуть мати суттєве значення для встановлення його обставин.

Без отримання вищезазначеної інформації, на даний час, неможливо повно встановити обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, згідно ст. 91 КПК України, зокрема, обставини події кримінального правопорушення, послідовності дій осіб, які імовірно причетні до вчинення кримінального правопорушення, встановленні винних осіб та способу вчинення злочину.

А тому, для кримінального провадження має істотне значення вказана інформація, зазначені відомості дадуть можливість слідству встановити особу, яка своїми діями вчинила розтрати, заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, під час укладання договору надання послуг №81 від 29.11.2022 та в подальшому можуть бути використані як докази.

Іншим способом, як-то без проведення тимчасового доступу до речей та документів, отримати вищевказану інформацію, як і довести обставини, за яких було вчинено вказане кримінальне правопорушення неможливо, оскільки такі документи на запит органу досудового розслідування в порядку ст.93 КПК України не були надані, а тому такий доступ здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Крім того, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_7 , у володінні якого знаходиться інформація, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явилась, надала до суду заяву в які просить суд задовольнити клопотання.

Дослідивши клопотання та надані матеріали, слідчий суддя приходить до таких висновків, зважаючи на таке.

Згідно наданих суду матеріалів досудового розслідування, встановлено, що в провадженні СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області перебувають матеріали кримінального провадження №42023052390000011 від 04.04.2023 року за ознаками проступку передбаченого ч.4 ст.191, 366 ч.1 КК України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 1 ст.160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст.161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до абз.1 ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Отже, умовою задоволення клопотання є сукупність певних обставин, що передбачені вищевказаними нормами, оскільки слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до документів, які можуть становити банківську таємницю, та надати можливість на їх вилучення.

При цьому слідчий суддя також враховує, що слідчим у клопотанні доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться у витребуваній інформації та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, і тому слідчий суддя, вважає, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.132, 162, 163, 160, 159, 376 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В:

клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майора поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати по кримінальному провадженню №42023052390000011 від 04.04.2023 року тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю для ознайомлення та вилучення оригіналів документів, на паперовому носії інформації, а саме: відомості по відкритим рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), а також ОСОБА_6 , ІПН НОМЕР_2 , за період часу з 01.01.2022 по 31.12.2023 із зазначенням номеру рахунку, дати його відкриття та банківської установи де відкритий рахунок, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 ), з можливістю їх вилучення у ІНФОРМАЦІЯ_8 за адресою: АДРЕСА_2 .

Проведення зазначеної слідчої дії доручити начальнику СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_7 , заступнику начальника СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_8 , ст.лідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області майору поліції ОСОБА_3 , ст.слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_9 , ст.слідчому ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_10 , ст.слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_11 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_12 , слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_13 , ст.слідчому СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_14 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанту поліції ОСОБА_15 , слідчому СВ ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області ст.лейтенанту поліції ОСОБА_16 .

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

У випадку невиконання ухвали слідчого судді, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Дружківського міського суду

Донецької області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу116558398
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —229/3058/23

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні