Ухвала
від 27.12.2023 по справі 495/14123/23
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

Справа № 495/14123/23

Номер провадження 2/495/6720/2023

27 грудня 2023 рокум. Білгород-Дністровський

Суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Анісімова Н.Д., вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовною заявою АТ КБ «Приватбанк» в особі представника Безменка М.Є. до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу кредитором спадкодавця,

ВСТАНОВИЛА:

26.12.2023 року до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області через свого представника Безменка М.Є. звернувся позивач АТ КБ «Приватбанк» із позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу кредитором спадкодавця.

Дослідивши позовну заяву з додатками, суддя вважає, що подана позовна заява не відповідає вимогам чинного законодавства, а тому згідно зі ст. 185 ЦПК України, її належить залишити без руху, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зокрема, повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові)(дляфізичних осіб)сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Натомість представником позивача одного з відповідачей вказано не повно, а лише прізвище та ініціали.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

При пред`явленні позову, позивачем не виконано вимоги п. 5 ч. 3ст. 175 ЦПК України, а саме:

- відсутні посилання на докази, що саме ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є спадкоємцями померлого ОСОБА_3 , із тексту не зрозуміло спадкоємцем яких черги вони є для померлого;

- відсутні посилання на докази того, що відповідачі отримували претензію банку, до позову додані лише докази направлення претензії, а не отримання її відповідачем. Відсутні в матеріалах позовної заяви і докази відмови відповідачем від сплати одноразового платежу за вимогою АТ КБ «Приватбанк» як кредитора.

Згідно ч. 2 ст. 1281 ЦК України кредиторові спадкодавця належить пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

Всупереч наведеним вимогам закону, позивачем не зазначено в позовній заяві якими доказами підтверджуються обставини про те, коли він дізнався про порушення свого права.

Згідно зі ст. 1282 ЦК України спадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен зі спадкоємців зобов`язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора вони зобов`язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором не встановлено інше.

Таким чином, відповідальність спадкоємців за борги спадкодавця носить частковий характер і обмежується вартістю майна.

У письмових доказах, які надані суду відсутні будь-які відомості щодо наявного спадкового майна після смерті ОСОБА_3 , що було за ним зареєстроване належним чином та його вартості, частки відповідача отриманого у спадок майна та його вартості. Відсутні такі відомості у викладі обставин, якими позивач обґрунтовує свої доводи.

Крім того, представник відповідача у тексті позову вказує, що у додатках до позовної заяви надається клопотання про витребування доказів, проте вказаного клопотання немає у додатках до позовної заяви.

Крім того, в матеріалах справи відсутній документ на підтвердження повноважень Голови Правління АТ КБ «ПРИВАТБАНК» Герхарда Бьоша видавати довіреності на представлення інтересів АТ КБ «ПРИВАТБАНК» іншим особам, а копії документів, доданих до позовної заяви не завірені належним чином.

З урахуванням викладеного, позовну заяву необхідно залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, який становить п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі наведеного та керуючись ст. 185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИЛА:

Позовну заяву АТ КБ «Приватбанк» в особі представника Безменка М.Є. до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення боргу кредитором спадкодавця - залишити без руху.

Надати позивачу строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали суду, для усунення вказаних в мотивувальній частині ухвали суду недоліків.

У випадку невиконання вимог даної ухвали заява буде вважатись неподаною і підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.Д.Анісімова

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115952339
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них споживчого кредиту

Судовий реєстр по справі —495/14123/23

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні