Ухвала
від 21.12.2023 по справі 694/2745/23
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №694/2745/23

провадження № 2/694/572/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.12.2023 року м. Звенигородка

Звенигородський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Сакун Д.І.,

при секретарі Литвин Н.М.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; адреса: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 ) до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ» (ЄДРПОУ 31507398, вул. Мічуріна, 66, с. Озірна, Звенигородського району, Черкаської області, 20226, тел. 04740 9 74 49), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Фермерське господарство ОСОБА_2 (ЄДРПОУ 41443734, АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_3 ), Державний реєстратор Виконавчого комітету Лисянської селищної ради Бобровська Вікторія Альбертівна (юридична адреса: пл. Миру, 30, смт. Лисянка, Звенигородський район, Черкаська область, 19301, засоби зв`язку не відомі) про визнання Угоди про внесення змін до основного договору оренди землі неукладеною, скасування державної реєстрації та усунення перешкод в користуванні майном, шляхом звільнення та повернення земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Звенигородського районного суду перебувають матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Фермерське господарство ОСОБА_2, Державний реєстратор Виконавчого комітету Лисянської селищної ради Бобровська Вікторія Альбертівна про визнання Угоди про внесення змін до основного договору оренди землі неукладеною, скасування державної реєстрації та усунення перешкод в користуванні майном, шляхом звільнення та повернення земельної ділянки.

До початку розгляду справи по суті позивач ОСОБА_1 подала до суду клопотання про закриття провадження у справі, в якому просить закрити провадження у справі № 694/2745/23 за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Фермерське господарство ОСОБА_2, Державний реєстратор Виконавчого комітету Лисянської селищної ради Бобровська Вікторія Альбертівна про визнання Угоди про внесення змін до основного договору оренди землі неукладеною, скасування державної реєстрації та усунення перешкод в користуванні майном, шляхом звільнення та повернення земельної ділянки узв`язку з відсутністю предмету спору. Також просить повернути судовий збір у сумі 3220,80 грн., сплачений при подачі позовної заяви до суду.

Суд, вивчивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

У розумінні цивільного процесуального закону предмет позову це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, щодо якої він просить вжити судове рішення.

Поняття «юридичний спір» має тлумачитися широко, виходячи з підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття «спір про право» (п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод). Зокрема, спір про право має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

Відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Отже, з аналізу вказаних положень слідує, що суд може закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, якщо встановить, що предмет спору був відсутній як на час пред`явлення позову, так і на час ухвалення судом першої інстанції судового рішення за умови, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Аналогічна правова позиція була викладена в рішенні Об`єднаної палати касаційного цивільного суду у складі Верховного суду від 20 вересня 2021 року у справі №638/3792/20.

Як встановлено судом з матеріалів справи, позивачем ОСОБА_1 заявлено вимоги про визнання Угоди про внесення змін до основного договору оренди землі неукладеною, скасування державної реєстрації та усунення перешкод в користуванні майном, шляхом звільнення та повернення земельної ділянки.

Однак, як зазначає позивач у клопотанні про закриття провадження, 20 листопада 2023 року відповідач Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ» самостійно звернулося до державного реєстратора Виконавчого комітету Лисянської селищної ради Бобровської Вікторії Альбертівни з заявою про припинення договору оренди землі від 01 листопада 2016 року укладеного між ОСОБА_1 та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ», в особі директора Романенка М.І. та виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про пролонгацію Договору оренди землі від 01 листопада 2016 року на 7 років (до 01 листопада 2030 року), з автоматичним продовженням дії договору на підставі Угоди про внесення змін до основного договору оренди землі від 01.11.2016, серія та номер: б/н, виданий 31.10.2023, видавник: Сторони: СТОВ «МТС-МОРАЛ» та ОСОБА_1 24 листопада 2023 року державним реєстратором Виконавчого комітету Лисянської селищної ради Бобровською Вікторією Альбертівною внесено запис до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення речового права - права оренди Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ», у зв`язку з чим відсутній предмет позову.

Враховуючи вищенаведені обставини, оскільки предмет спору відсутній, тому наявні підстави для закриття провадження у справі у відповідності до вимог п. 2 ч.1 ст. 255 ЦПК України.

Щодо вимоги про повернення сплаченого судового збору, то суд виходить з наступного.

Як вбачається із матеріалів справи, а саме платіжного доручення № 0.0.3307428999.1 від 16.11.2023 року, позивачем ОСОБА_1 сплачено судовий збір за подання позовної заяви до суду в розмірі 3220,80 грн.

Згідно ч. 2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Згідно із ч. 2 ст. 255 ЦПК України, про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Таким чином, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача ОСОБА_1 та повернути сплачений судовий збір позивачу.

Керуючись ст.ст.133, 255, 256, 258-261, 353-355 ЦПК України, п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір»,суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 про закриття провадження у справі - задовольнити.

Провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; адреса: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 ) до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «МТС-МОРАЛ» (ЄДРПОУ 31507398, вул. Мічуріна, 66, с. Озірна, Звенигородського району, Черкаської області, 20226, тел. 04740 9 74 49), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: Фермерське господарство ОСОБА_2 (ЄДРПОУ 41443734, АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_3 ), Державний реєстратор Виконавчого комітету Лисянської селищної ради Бобровська Вікторія Альбертівна (юридична адреса: пл. Миру, 30, смт. Лисянка, Звенигородський район, Черкаська область, 19301, засоби зв`язку не відомі) про визнання Угоди про внесення змін до основного договору оренди землі неукладеною, скасування державної реєстрації та усунення перешкод в користуванні майном, шляхом звільнення та повернення земельної ділянки,- закрити у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Повернути ОСОБА_1 сплачений судовий збір у сумі 3220, 80 грн.

Головному управлінню Державної казначейської служби України у Черкаській області повернути ОСОБА_1 сплачену суму судового збору в розмірі 3220 (три тисячі двісті двадцять) грн. 80 коп. відповідно до платіжного доручення № 0.0.3307428999.1 від 16.11.2023 року.

Копію ухвали направити сторонам.

Роз`яснити сторонам, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Д.І. Сакун

СудЗвенигородський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115956538
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —694/2745/23

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні