Рішення
від 25.12.2023 по справі 936/1429/23
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа № 936/1429/23

Провадження № 2/936/184/2023

25.12.2023 р. смт. Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складі головуючого судді Пелих О.О., з участю секретаря судового засідання Іванової Н.Я., представника позивача Вербещук Н.М. , представника третьої особи Яремчук З.М., відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі судових засідань в смт. Воловець цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Воловецької селищної ради Мукачівського району Закарпатської області до ОСОБА_2 , третя особа: Центр надання соціальних послуг (ЦНСП Воловецької селищної ради) про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

23.11.2023 р. до Воловецького районного суду звернувся позивач Орган опіки та піклування Воловецької селищної ради із позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Центр надання соціальних послуг (ЦНСП Воловецької селищної ради) про позбавлення батьківських прав.

Позов мотивовано тим, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батько дитини записаний згідно ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України, що підтверджує Повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від 03.06.2023 № витягу 00039954507. Малолітня дитина ОСОБА_3 перебуває на обліку служби у справах дітей, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, згідно наказу служби у справах дітей Воловецької селищної ради від 25.05.2023 року № 01-08/1. Посилається на те, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо малолітньої доньки: не створює належних умов для її проживання у сім`ї, не забезпечує дитину необхідним, не піклується про її здоров`я, виховання, а також зловживає алкоголем. За місцем проживання ОСОБА_2 характеризується з негативної сторони, оскільки остання ніде не працює, проживає з матір`ю ОСОБА_4 , веде асоціальний спосіб життя. Службою у справах дітей Воловецької селищної ради було вжито заходів щодо тимчасового влаштування вилученої малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в дитячий будинок милосердя « ОСОБА_5 ». З часу вилучення дитини та її влаштування матір ОСОБА_2 до служби у справах дітей Воловецької селищної ради з приводу повернення дитини у сім`ю не зверталася. У зв`язку з тим, що відповідачка не реагувала на зауваження та прохання змінити свій стиль життя та створити належні умови для утримання та виховання дітей - вона притягувалась до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 184 КУпАП за неналежне виконання батьківських обов`язків. Підставою позбавлення батьківських прав є те, що матір, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо дитини: не утримує, не лікує та не виховує її, не забезпечує необхідним, а перебування з матір`ю несе загрозу життю та здоров`ю дитини. У зв`язку з цим, орган опіки та піклування просить суд позбавити відповідачку батьківських прав щодо малолітньої дитини та передати дитину органу опіки та піклування Воловецької селищної ради для подальшого влаштування.

Представник позивача Органу опіки та піклування Воловецької селищної ради, Вербещук Н.М. в підготовчому засіданні, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила позов задовольнити.

Представник третьої особи Центру надання соціальних послуг (ЦНСП Воловецької селищної ради), Яремчук З.М. у підготовчому засіданні позовні вимоги також підтримала у повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_2 в підготовчому засіданні позовні вимоги визнала у повному обсязі.

Згідно з ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованою Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91 передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки не піклуються про неї - ст.9 Конвенції.

Відповідно до ч. ч.1, 2 ст.155 Сімейного кодексу України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

У відповідності до ст.150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Частиною 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей.

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно з приписами пунктів 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 р. N 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 є матір`ю малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батько дитини записаний згідно ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України, що підтверджує Повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження від 03.06.2023 № витягу 00039954507.

Малолітня дитина ОСОБА_3 перебуває на обліку служби у справах дітей, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, згідно наказу служби у справах дітей Воловецької селищної ради від 25.05.2023 року № 01 -08/1.

Із матеріалів справи вбачається, що 15.12.2021 року до служби у справах дітей Воловецької селищної ради звернувся ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель АДРЕСА_2 , який є рідним братом ОСОБА_2 , матері дитини. У своїй заяві ОСОБА_7 просив здійснити перевірку умов утримання малолітньої племінниці ОСОБА_3 , 2019 року народження, оскільки мати дитини, зловживає алкоголем, дитину не доглядає. На час обстеження 15.12.2021 року мати з дитиною перебувала за місцем реєстрації с. Скотарське. 126, Мукачівського району, комісією виявлено, що санітарно-побутові умови задовільні, продукти харчування наявні, малолітня дитина перебувала на руках у матері. Зі слів матері щодо стану здоров`я дитини стало відомо, що малолітня ОСОБА_3 перебуває на обліку у сімейного лікаря ОСОБА_8 КНП «ЦПМСД Мукачівської міської територіальної громади». Службою у справах дітей Воловецької селищної ради було підготовлено запит до КНП «ЦПМСД Мукачівської міської територіальної громади» від 31.01.2022 року № 01-37/30 щодо перебування/ не перебування на обліку у сімейного лікаря дитини, ОСОБА_3 2019 року народження. 01.02.2022 року № 168/01-19 отримали відповідь про розірвання 15.10.2021 року декларації ОСОБА_3 з лікарем ЗПСМ ОСОБА_8 .

Згідно довідки від 30.03.2022 року № 105 Центру по нарахуванню та виплатах соціальних допомог Управління соціального захисту населення Мукачівської районної державної адміністрації вбачається, що ОСОБА_2 отримувала державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям протягом лютого 2022 року у розмірі 3302,74 гривень.

У відповідності повідомлення старости с. Скотарське, виконавчого комітету Воловецької селищної ради Мукачівського району від 23.05.2023 року № 39 щодо неналежного утримання та виховання громадянкою ОСОБА_2 своєї малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було здійснено комісійне обстеження умов проживання та утримання дитини. В ході обстеження було виявлено матір ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , 1950 р.н., бабусю дитини, з явними ознаками алкогольного сп`яніння; санітарно-побутовий стан незадовільний (плісень на стінах); на підлозі було помічено порожні пляшки від алкогольних напоїв; брудна постільна білизна; відсутність продуктів харчування, відсутнє окреме спальне місце для дитини, відсутнє тверде паливо. У малолітньої ОСОБА_3 були відсутні навики самообслуговування, мовлення відповідно віку.

З виявлених обставин Службою у справах дітей Воловецької селищної ради прийнято рішення про взяття на облік малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як такої, що опинилася в складних життєвих обставинах. Відповідачку ОСОБА_2 попереджено щодо відповідального батьківства та рекомендовано: покращити умови проживання та утримання дитини, працевлаштуватися, звернутися до сімейного лікаря та укласти декларацію щодо себе та малолітньої дочки, звернутися до Інклюзивно-ресурсного центру Воловецької селищної ради щодо надання відповідних послуг дитині.

Листом начальника відділення поліції №2 Мукачівського РУП ГУНП в Закарпатській області полковника поліції Драгула І. від 20.11.2023 р. встановлено, що 25.05.2023 р. працівниками поліції було складено протокол ВАВ 825389 щодо притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за ст. 184 ч.1 КУпАП (невиконання батьками обов`язків щодо виховання дитини). Постановою Воловецького районного суду № 936/982/23 від 08.06.2023 р. ОСОБА_2 визнано винуватою та застосовано до неї адміністративне стягнення у виді попередження.

При обстеженні 08.06.2023 року умов проживання сім`ї ОСОБА_2 за місцем реєстрації АДРЕСА_1 виявлено, що мати покращила умови утримання дитини (здійснила косметичний ремонт в кімнатах, в наявності були продукти харчування), але відповідну декларацію із сімейним лікарем так і не підписала, не працевлаштувалася, постійного доходу на утримання себе та дитини немає, домашнє господарство не веде.

08.11.2023 року при проведенні службою у справах дітей Воловецької селищної ради планового обстеження умов проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , яка перебуває на обліку відповідної служби, комісією не виявлено матір з дитиною за місцем їх проживання. Зі слів бабусі ОСОБА_4 стало відомо, що матір з дитиною більше 4 днів перебуває в односельця ОСОБА_9 , 1962 року народження за адресою АДРЕСА_3 , який зловживає алкоголем та був позбавлений батьківських прав щодо своїх двох неповнолітніх дітей відповідно до рішення Воловецького районного суду від 24.03.201 1 року справа № 2-103/11.

У подальшому, за адресою с. Скотарське, 403 комісією в складі: працівника служби у справах дітей, поліції та центру надання соціальних послуг Воловецької селищної ради, виявлено ОСОБА_2 із своєю малолітньою ОСОБА_3 в оточенні осіб з явними ознаками алкогольного сп`яніння. В приміщенні було брудно, холодно, відсутня їжа для дитини. На столі стояла пляшка з алкоголем. На зауваження та питання комісії, мати реагувала агресивно. На запитання щодо харчування малолітньої дитини та лікування ОСОБА_2 чіткої відповіді не надавала та відмовилася від отримання гуманітарної допомоги для дитини (одяг).

У відповідності до характеристики від старости с. Скотарське від 26.05.2023р. та 14.11.2023 р., встановлено, що відповідачка ОСОБА_2 характеризується як така, яка ніде не працює, проживає з матір`ю ОСОБА_4 , веде аморальний спосіб життя, постійні скарги від сусідів. зі слів медичного працівника фельдшерського-акушерського пункту с. Скотарське ОСОБА_10 за медичною допомогою не звергалася і на обліку відповідному не стоїть.

Із огляду на наведене, оскільки подальше перебування малолітньої дитини ОСОБА_3 з матір`ю несе загрозу її життю та здоров`ю, Службою у справах дітей Воловецької селищної ради подано 09.11.2023 року клопотання до голови Воловецької селищної ради (голови органу опіки та піклування) щодо прийняття рішення про відібрання дитини у матері, згідно ч.2 ст. 170 Сімейного кодексу України та п.8 Порядку провадження органами опіки га піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою КМУ від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини».

Головою Воловецької селищної ради прийнято розпорядження «Про відібрання дитини ОСОБА_3 » від 10.11.2023 року № 189. На виконання даного розпорядження Службою у справах дітей Воловецької селищної ради спільно із представником поліції ВП № 2 Мукачівського РУП в Закарпатській області та працівниками центру соціальних послуг Воловецької селищної ради малолітню дитину ОСОБА_3 було вилучено в матері та тимчасово влаштовано в КНП «Центральна лікарня Воловецької селищної ради» в дитяче відділення з метою обстеження та надання дитині медичних послуг.

Станом на 10.11.2023 року (на час вилучення дитини) малолітня ОСОБА_3 , 2019 року народження, уродженка с. Скотарське, не перебувала на «Д» обліку в сімейного лікаря (відповідно до листа КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Воловецької селищної ради» від 14.11.2023 року № 163), мати не зверталася щодо проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини та надання консультацій у фахівців Воловецького інклюзивно-ресурсного центру (згідно листа від 15.11.2023 року №01-20/12).

За час стаціонарного перебування ОСОБА_3 в дитячому відділенні КНП «Воловецької центральної лікарні Воловецької селищної ради» з 10.11.2023 року по 17.11.2023 року лікуючий лікар ОСОБА_11 вказала у виписці-епікриз із медичної картки стаціонарного хворого № 331023 діагнози дитини та рекомендації щодо їх лікування: білково-енергетична недостатність помірного ступеню; залізо-дефіцитна анемія легкого ступеню; затримка мовлення; кульшові суглоби - співвідношення в суглобах з достовірних рентген даних та вроджений вивих.

Керуючись п.8 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого Постановою КМУ від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини» та розпорядженням голови Воловецької селищної ради від 10.11.2023 року № 189 службою у справах дітей Воловецької селищної ради було вжито заходів щодо тимчасового влаштування вилученої малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в дитячий будинок милосердя « ІНФОРМАЦІЯ_4 » згідно акту про факт передачі дитини від 17.1 1.2023 року №788.

Згідно листа директору дитячого будинку милосердя « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_12 за № 177/353 від 15.12.2023 р. відомо, що зустріч дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 з родичами було здійснено 15.12.2023 року в приміщенні закладу з. 9:15 год по 10:30 год. Зустріч проводилася у присутності старшої медсестри закладу ОСОБА_13 , вихователя ОСОБА_14 матері дитини ОСОБА_2 та бабусі ОСОБА_15 . Під час зустрічі дитини з родичами було виявлено у матері запах алкоголю. Дитина зраділа зустрічі, але просилася на руки тільки до бабусі. Родичі привезли дитині подарунки: одяг, фрукти, солодощі. Родичі цікавилися станом дитини і були раді, що дитина перебуває в таких хороших у мовах. Мати повідомила, що збирається на заробітки за кордон. Мати просила дитину поговорити по телефону з іншими родичами на що дитина не погоджувалася і після цього змінилася поведінка дитини стала дратівливою, не спокій нею, некерованою.

Крім того, слід відмітити, що ОСОБА_2 була позбавлена батьківських прав рішенням Воловецького районного суду від 20.10.2013 року справа № 300/671/13-ц щодо свого малолітнього сина ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Станом на листопад 2023 року дитина, позбавлена батьківського піклування, ОСОБА_16 , перебуває на повному державному утриманні у Виноградівському дитячому будинку-інтернаті, по своєму стану здоров`я має статус дитина з інвалідністю. Згідно наданої довідки закладу від 10.11.2023 року № 440 матір жодного разу не цікавилася та не відвідувала свого малолітнього сина.

Аналізуючи всі докази по справі, суд вбачає, що відповідачка ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток своєї малолітньої дитини, її життя, зокрема: не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, а перебування дитини з матір`ю несе загрозу життю та здоров`ю дитини.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що ухилення відповідачки від виховання дитини і свідоме нехтування нею своїх обов`язків є доведеним, а відтак з метою захисту прав та інтересів малолітньої дитини заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню.

У відповідності до ч.3 ст.166 Сімейного кодексу України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Отже, з відповідачки ОСОБА_2 на користь органу опіки та піклування Воловецької селищної ради слід стягувати аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_3 у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) платника аліментів щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду 23.11.2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Враховуючи вищенаведене, позов є обґрунтованим, підтвердженим належними та допустимими доказами, у зв`язку з чим підлягає задоволенню.

На підставі ст.141 КПК України з відповідачки на користь держави необхідно стягнути судовий збір у сумі 1073 гривень 60 копійок.

Керуючись ст. ст. 141, 200, 206, 263-265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов Органу опіки та піклування Воловецької селищної ради Мукачівського району Закарпатської області до ОСОБА_2 , третя особа: Центр надання соціальних послуг (ЦНСП Воловецької селищної ради), про позбавлення батьківських прав,- задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав щодо її малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Передати малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Органу опіки та піклування Воловецької селищної ради для подальшого її влаштування.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 на користь Органу опіки та піклування Воловецької селищної ради, аліменти на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 частини заробітку (доходу) платника аліментів щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, починаючи з 23.11.2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1073 гривень 60 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення через Воловецький районний суд Закарпатської області або безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

позивач: Орган опіки та піклування Воловецької селищної ради Мукачівського району Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04350240, місцезнаходження: смт. Воловець, вул. Героїв України, 7, Мукачівського району Закарпатської області;

відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ;

третя особа: Центр надання соціальних послуг (ЦНСП Воловецької селищної ради), код ЄДРПОУ 26528796, місцезнаходження: смт. Воловець, вул. Героїв України, 7, Мукачівського району Закарпатської області.

Суддя Пелих О.О.

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115964440
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —936/1429/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Пелих О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні