Ухвала
від 26.12.2023 по справі 912/2312/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі про банкрутство

26 грудня 2023 рокуСправа № 912/2312/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б., за участю секретаря судового засідання Ліподат Я.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні заяву №б/н від 01.12.2023 ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про неплатоспроможність боржника фізичної особи

за участю представників:

від боржника - Войтович Л.В., ордер АА №1379070 від 01.12.2023 (у режимі відеоконференції).

Заявник звернувся до Господарського суду Кіровоградської області із заявою на підставі ч. 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) з вимогою відкрити провадження з приводу банкрутства фізичної особи.

Ухвалою від 12.12.2023 прийнято заяву до розгляду та призначено підготовче засідання суду на 26.12.2023.

В підготовчому засіданні 26.12.2023 приймав участь представник боржника.

Суд, у підготовчому засіданні, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Відповідно до ст. 1 КУзПБ, неплатоспроможність - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом

Відповідно до ст. 113 КУзПБ, провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Відповідно до ст. 115 КУзПБ, провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи може бути відкрито лише за заявою боржника.

Так, ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), як фізична особа звернувся до Господарського суду Кіровоградської області про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що у нього відсутні фінансові можливості погашати заборгованість в розмірі 654 811,76 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви.

На момент подачі даної заяви загальна сума заборгованості боржника перед всіма кредиторами складає 654 811,76 грн.

Боржник зазначає, що не має заборгованості зі сплати обов`язкових платежів до бюджету, заборгованості зі сплати аліментів або заборгованості з відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи.

На підтвердження обставин, викладених в заяві про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, заявник надав суду:

- копії кредитних договорів, укладених боржником з кредиторами, зокрема з ТОВ "Мілоан" (договір від 10.04.2023), ТОВ "Сос Кредит" (договір від 06.04.2023); ТОВ "Авентус Україна (договір від 30.10.2022), ТОВ "Маніфою" (договір позики від 06.03.2023), ТОВ "Слон Кредит" (договір від 16.03.2023), ТОВ "Фінтаргет" (договір від 03.05.2023), ТОВ "Укр Кредит Фінанс" (договір від 14.02.2023) та ТОВ "Бізнес Позика (договір №276196-КС-001 від 06.06.2023). Щодо інших кредиторів, боржником зазначено про направлення запитів на їх адреси, у разі отримання відповідей останні будуть долучені до матеріалів справи;

- роздруківка Українського бюро кредитних історій.

За розрахунком та документами заявника розмір прострочених зобов`язань ОСОБА_1 перед контрагентами становить 513 141,36 грн.

Боржник вказав, що має у власності нерухоме майно (квартира, 1/4 частка власності), на підтвердження надав Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Боржник не має у власності транспортних засобів.

Боржник не має у власності рухомого майна, яке знаходиться у заставі або обтяженого в інший спосіб.

Боржник не має часток в статутних капіталах юридичних осіб, інших корпоративних прав, а також будь-яких інших нематеріальних активів, в тому числі прав інтелектуальної власності.

Боржник не має у власності цінних паперів (акцій, облігацій), а також будь-яких інших цінних паперів в розумінні чинного законодавства України про цінні папери.

У боржника відсутня дебіторська заборгованість.

Боржник станом на день звернення до суду не має статусу фізичної особи-підприємця, надав копію трудової книжки.

Боржник повідомив про відсутність документів про вчинення протягом року до дня подання цієї заяви правочини щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угоди на суму не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

Боржник не має незнятої або непогашеної судимості та в розшуку не перебуває, що підтверджується відповідним Витягом про відсутність/наявність судимості.

Боржник має банківські рахунки в АТ "Універсал Банк", АТ "ОТП Банк", АТ "ПУМБ", АТ "Сенс Банк" та АТ КБ "ПриватБанк" та не має відкритих рахунків за межами України та рахунків в цінних паперах.

Боржником подано Декларації про майновий стан боржника за період 2020-2023 роки.

Згідно з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання місцем проживання боржника є: АДРЕСА_2 .

За ч. 1 ст. 8 КУзПБ справи про банкрутство (неплатоспроможність) розглядаються господарськими судами за місцезнаходженням боржника - юридичної особи, місцем проживання фізичної особи або фізичної особи - підприємця.

За таких обставин суд дійшов висновку, що даний спір підсудний Господарському суду Кіровоградської області.

Боржник повідомив, що членами його сім`ї є: мати - ОСОБА_2 , батько - ОСОБА_3 , дружина - ОСОБА_4 , син - ОСОБА_5 , донька - ОСОБА_6 .

Частиною 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців;

3) у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

У відповідності до ч. 3 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства, до складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно ч. 3 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, за наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 4 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо:1) відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність; 2) боржник виконав зобов`язання перед кредитором (кредиторами) у повному обсязі до підготовчого засідання суду; 3) боржника притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов`язані з неплатоспроможністю; 4) боржника визнано банкрутом протягом попередніх п`яти років.

У підготовчому засіданні судом не встановлено підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, перелічених у ч. 4 ст. 119 КУзПБ.

Зважаючи на викладене, за наслідками розгляду у підготовчому засіданні заяви гр. ОСОБА_1 про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, суд вважає за доцільне її задовольнити у передбачений діючим законодавством спосіб, шляхом відкриття провадження у справі про неплатоспроможність такої особи.

Згідно з ч. 5 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, питання введення процедури реструктуризації боргів боржника та призначення керуючого реструктуризацією, вирішується господарським судом в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Нормами ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника господарський суд зазначає, зокрема про вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів.

Відповідно до норм ч. 1 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд має право за клопотанням сторін або учасників справи чи за своєю ініціативою вжити заходів до забезпечення вимог кредиторів.

Ухвала про вжиття заходів забезпечення вимог кредиторів є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню.

Господарський суд за клопотанням розпорядника майна, кредиторів або з власної ініціативи може заборонити боржнику вчиняти без згоди розпорядника майна правочини, а також зобов`язати боржника передати цінні папери, майно, інші цінності на зберігання третім особам, вчинити чи утриматися від вчинення певних дій або вжити інших заходів для збереження майна боржника та забезпечення вимог кредиторів (у тому числі шляхом позбавлення боржника права розпорядження його майном або цінними паперами без згоди розпорядника майна або суду, який розглядає справу про банкрутство; накладення арешту на конкретне рухоме чи нерухоме майно боржника), про що виноситься ухвала.

З підстав викладеного, суд вважає за необхідне заборонити фізичній особі гр. ОСОБА_1 відчужувати його майно.

Приписами ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

Що стосується призначення керуючого реструктуризацією по даній справі, то господарський суд вважає за необхідне зазначити, що згідно абз. 4 п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Так, відповідно до абз. 2 п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Боржник просить призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (свідоцтво №1972 від 16.10.2020). До заяви боржника додана заява №207 від 07.11.2023 арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича зі згодою на участь у справі про неплатоспроможність гр. ОСОБА_1 в якості керуючого реструктуризацією та повідомлено суд, що такий арбітражний керуючий не належить до осіб, зазначених у ч. 3 ст. 28 КУзПБ.

До заяви арбітражного керуючого Рябчуна Р.М. додано, зокрема, копії: свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1972 від 16.10.2020, Договору №ДЦВАК/327/22 добровільного страхування цивільно-правової відповідальності арбітражного керуючого від 29.11.2022.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про відповідність кандидатури арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича вимогам КУзПБ для призначення його керуючим реструктуризацією у даній справі.

При направленні ухвали, судом враховано вимоги ч. 7 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства.

Керуючись ст. ст. 2, 28, 113, 114, 115-122, п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 2-4, 12, 20, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

3. З метою виявлення всіх кредиторів здійснити офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника.

4. Ввести процедуру реструктуризації боргів фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

5. Призначити керуючим реструктуризацією боржника арбітражного керуючого Рябчуна Романа Миколайовича (ІПН НОМЕР_2 , свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1972 від 16.10.2020 (адреса місцезнаходження: 61001, м. Харків, вул. Юр`ївська, 14/7, оф. 2).

6. Вжити заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони фізичній особі ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) відчужувати його майно.

7. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 01.02.2024 для подачі до суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

8. Зобов`язати керуючого реструктуризацією боржника у строк до 01.02.2024 організувати та провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

9. Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 26.03.2024 для підготовки та подання до суду плану реструктуризації боргів боржника.

10. Призначити попереднє судове засідання на "20" лютого 2024 р. о 14:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань №102, тел. 0(522)32-05-11.

11. Зобов`язати керуючого реструктуризацією боржника не пізніше ніж за 10 днів до дня попереднього засідання суду направити суду, кредиторам та боржнику звіт про результати перевірки декларації боржника.

12. Зобов`язати Головне управління ДПС у Кіровоградській області у строк до 22.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника та членів його сім`ї і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону за останні три роки: ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ); ОСОБА_2 (ІПН: НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ); ОСОБА_3 (ІПН: НОМЕР_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ); ОСОБА_4 (ІПН: НОМЕР_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ); ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ); ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) та про відкриті рахунки боржника фізичної особи ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1 ) у банківських установах.

Зобов`язати Державну митну службу України у строк до 22.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника та членів його сім`ї і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону за останні три роки, а саме: ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ); ОСОБА_2 (ІПН: НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ); ОСОБА_3 (ІПН: НОМЕР_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ); ОСОБА_4 (ІПН: НОМЕР_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ); ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ); ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ).

13. Зобов`язати Адміністрацію Державної прикордонної служби у строк до 22.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про перетинання державного кордону за останні три роки боржником ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянство Україна) та членами його сім`ї: ОСОБА_2 (ІПН: НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянство Україна); ОСОБА_3 (ІПН: НОМЕР_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянство Україна); ОСОБА_4 (ІПН: НОМЕР_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянство Україна); ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянство Україна); ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянство Україна).

14. Зобов`язати АТ "Універсал Банк", АТ "ОТП Банк", АТ "ПУМБ", АТ "Сенс Банк", АТКБ "Приватбанк" у строк до 22.01.2024 надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках боржника ОСОБА_1 (ІПН: НОМЕР_1 ).

15. Ухвала про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника набирає законної сили з моменту її постановлення та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

16. Копії ухвали надіслати боржнику ( АДРЕСА_1 ), керуючому реструктуризацією арбітражному керуючому Рябчуну Р.М. (через підсистему "Електронний суд"), Головному управлінню ДПС у Кіровоградській області (через підсистему "Електронний суд"), ГУ ПФУ України в Кіровоградській області (через підсистему "Електронний суд"), Кіровському районному суду м. Кіровограда (через підсистему "Електронний суд"), Кіровоградському районному суду Кіровоградської області (через підсистему "Електронний суд"), Ленінському районному суду м. Кіровограда (через підсистему "Електронний суд"), Адміністрації Державної прикордонної служби (через підсистему "Електронний суд"), Державній митній службі України (через Електронний суд), Фортечному відділу державної виконавчої служби у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (через підсистему "Електронний суд"), Подільському відділу державної виконавчої служби у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) (через Електронний суд), Південному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Одеса) (через підсистему "Електронний суд"), АТ "Універсал Банк" (04082, м. Київ, вул. Автозаводська, будинок 54/19), АТ "ОТП Банк" (01033, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43), АТ "ПУМБ" (04070, м. Київ, вул. Андріївська, буд. 4), АТ "Сенс Банк" (03150, м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 100), АТ КБ "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1д), ТОВ "1 Безпечне агентство необхідних кредитів" (01010, м. Київ, площа Арсенальна, буд. 1-Б), ТОВ "Фінтаргет" (01030, м. Київ, вул. Івана Франка, буд. 42-Б), ТОВ "Споживчий центр" (01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 133-А), ФК "Кредит-Капітал" (79018, м. Львів, вул. Смальстоцького, буд. 1, корпус 28), ТОВ "Сос Кредит" (04070, м. Київ, вул. Почайнинська, буд. 23), ТОВ "Слон Кредит" (03062, м. Київ, пр. Берестейський, буд. 90-А), ТОВ "Укр Кредит Фінанс" (01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26, офіс 407), ТОВ "Маніфою" (03150, м. Київ, вул. Малевича Казимира, буд. 86, літ. Д), ТОВ "Таліон Плюс" (14017, м. Чернігів, вул. Жабинського, б. 13), ТОВ "Авентус Україна" (03062, м. Київ, пр. Берестейський, буд. 90-А), ТОВ "Сіроко Фінанс" (03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, буд. 45, офіс 510А), ТОВ "Бізпозика" (01133, м. Київ, вул. Лесі Українки, буд. 26, офіс 411), Сектору з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області (через Електронний суд).

Повний текст ухвали складено та підписано 27.12.2023.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115969462
СудочинствоГосподарське
Сутьнеплатоспроможність боржника фізичної особи

Судовий реєстр по справі —912/2312/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні