Ухвала
від 28.12.2023 по справі 233/8123/23
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/8123/23

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

28 грудня 2023 року Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Мартишева Т. О. , розглянувши матеріал цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа Костянтинівська міська військова адміністрація, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

25 грудня 2023 року до Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області надійшла заява ОСОБА_1 , зацікавлена особа Костянтинівська міська військова адміністрація, про встановлення факту, що має юридичне значення, у якій заявниця просить встановити факт її спільного проживання з 2005 по 2023 рік за адресами: АДРЕСА_1 , та АДРЕСА_2 , однією сім`єю у фактичному шлюбі з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Краматорськ Донецької області, що необхідно заявниці для прийняття спадщини.

Дана заява не відповідає вимогам діючого цивільного-процесуального законодавства України.

Відповідно до вимог ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до абзацу першого п. 3Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати як загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, так і вимогам щодо її змісту.

Згідно із ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Заявниця ОСОБА_1 вказує у заяві, що померлий ОСОБА_2 був власником квартири за адресою: АДРЕСА_3 , та вона має намір прийняти спадщину після смерті ОСОБА_2 , з яким проживала 18 років однією сім`єю.

При цьому, в якості зацікавленої особи заявницею у заяві зазначено Костянтинівську міську військову адміністрацію, викладення обставин яким чином Костянтинівська міська військова адміністрація є зацікавленою особою при розгляді даного питання заява не містить. В той же час, за місцем розташування нерухомого майна заінтересованою особою у справі належить визначити Бахмутську міську військову адміністрацію, яка виконує свої повноваження у теперішній час.

Згідно ізположеннями ст.315ЦПК Україниу судовому порядку встановлюються факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За приписами ст.318 ЦПК України у заяві повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт (ч.1).

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів (ч.2).

У заяві заявник ОСОБА_1 зазначає, шо вони з ОСОБА_2 мешкали як внутрішньо переміщені особи у м. Костянтинівка, доказів щодо перебування ОСОБА_2 на обліку внутрішнього переміщених осіб із відомостями про місце фактичного проживання до заяви не додано.

Крім того, заявницею зазначено, що обставини заяви підтверджуються заявами свідків, клопотання про допит яких судом у відповідності із вимогами цивільного процесуального законодавства не заявлене.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, визначенихЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Приймаючи до уваги викладене, відповідно до положень ст..ст.185, 294 ЦПК України заяву ОСОБА_1 належить залишити без руху, запропонувавши конкретизувати вимоги заяви, надавши заявниці строк для виправлення зазначених недоліків.

Керуючись ст.ст.185, 294, 315-318 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 ,зацікавлена особа Костянтинівськаміська військоваадміністрація,про встановленняфакту,що маєюридичне значення - залишити без руху.

Повідомити заявника про необхідність виправити зазначені недоліки заяви у строк, що не може перевищувати десяти днів з дня отримання копії ухвали суду.

Роз`яснити, що інакше заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Копію ухвали направити заявнику.

Суддя :

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115987688
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —233/8123/23

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартишева Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні