Ухвала
від 16.02.2022 по справі 766/2873/22
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/2873/22

н/п 2-о/766/353/22

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

16.02.2022 року м. Херсон

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Шестакова Я.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дніпровський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса ) про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася до Херсонського міського суду Херсонської області 16.02.2022 року з заявою про встановлення факту смерті матері.

Дослідивши матеріали заяви, суд приходить до висновку, що вказана заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розміру, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

З тексту заяви не вбачається підстав звільнення заявника від сплати судового збору відповідності до п.21 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» .

Згідно п.4 ч.1ст.4 Закону України «Про судовий збір»за подання до суду заяви у справах окремого провадження, яка подана: фізичною особою - 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб що станом на день звернення до суду становить 496,20 грн.

Заявником до заяви не додано квитанцію про сплату судового збору.

Таким чином, заявник повинен додати підтвердження сплати судового збору за подання заяви у порядку окремого провадження.

Крім цього заявником на підтвердження родинних відносин з покійною надано свідоцтво про народження, яке є неналежної якості та з нього неможливо встановити необхідні обставини.

З огляду на викладене, зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, так як подана з порушенням вимог ст.175,177 ЦПК України, з наданням заявнику строку для усунення виявлених недоліків.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України передбачено, що суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, реалізуючи п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Як вбачається із наданої заяви, вимоги закону при її поданні у повному обсязі не виконано. Невиконання вимог є підставою для залишення заяви без руху, з наданням строку для усунення недоліків.

Враховуючи викладене, залишення даної заяви без руху з підстав, передбачених Законом, не є порушенням права на справедливий судовий захист, оскільки після усунення недоліків заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду.

Частиною 3ст.185 ЦПК Українивстановлено, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175, 177, 185, 258-261, 293, 294 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дніпровський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса ) про встановлення факту смерті - залишити без руху.

Надати заявнику строк 10 (десять) днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити заявнику, що в разі якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунуті, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали невідкладно надіслати заявнику електронною поштою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Я.В.Шестакова

Дата ухвалення рішення16.02.2022
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115989234
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —766/2873/22

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Рішення від 18.02.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні