Рішення
від 18.02.2022 по справі 766/2873/22
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/2873/22

н/п 2-о/766/124/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.02.2022 року Херсонській міський суд Херсонської області у складі:

головуючої судді Шестакової Я.В.,

за участю секретаря судового засідання Ференц А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дніпровський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса ) про встановлення факту смерті, -

в с т а н о в и в :

Заявник звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт смерті матері - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява мотивована тим, що мати заявниці - ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в смт.Карло-Марксово міста Єнакієве Донецької області. У зв`язку з тим, що остання померла на тимчасово окупованій території, на даний час, заявниця позбавлена можливості реєстрації в законному порядку факту смерті в органах РАЦСу, оскільки видане свідоцтво про смерть є недійсним з тих підстав, що воно видане на окупованій території і не має ніякої юридичної сили. Встановлення даного факту смерті необхідно заявниці для державної реєстрації смерті.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 16.02.2022 року зазначена заява залишена без руху з наданням заявнику строку для усунення зазначених недоліків.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 18.02.2022 року провадження у справі відкрито в порядку окремого провадження та призначено судовий розгляд на 18.02.2022 року в порядку ч.2 ст.317 ЦПК України.

Від заявника надійшла заява про розгляд справи без її участі на підставі наявних в справі матеріалах, просила задовольнити заявлені вимоги.

Представник заінтересованої особи Дніпровського районного у місті Херсоні відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса ) в судове засідання не з`явився, однак надав заяву про розгляд справи без участі представника, при вирішенні справи покладався на розсуд суду.

Відповідно до ч.2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, та дослідивши письмові докази, суд вважає необхідним задовольнити вимоги заявника з наступних підстав.

Відповідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 23.09.1958 року, актовий запис № 48 матір`ю ОСОБА_1 є ОСОБА_2 .

Відповідно до свідоцтва про смерть НОМЕР_2 виданого 25.01.2022 року відділом ЗАГС Єнакіївського міського управління юстиції ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в смт.Карло-Марксово міста Єнакієве Донецької області про що 25.01.2022 року зроблено актовий запис № 148.

Докази, що містяться у справі, зокрема, копія свідоцтва про смерть та довідка про причини смерті від 24.01.2022 року підтверджують факт смерті ОСОБА_2 . незалежно від того, яким закладом вони видані.

Відповідно до п.8 ч.1ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до п. ґ ч. 1 розділу 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженихНаказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5, підставами для проведення державної реєстрації смерті є рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Відповідно п.2 ч. 1ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» - державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Приписами п.8 ч.1 ст.256ЦПК Українивстановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, а відповідно до п. 18Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання. Згідно зіст. 14 ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган державної реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

Згідно п.п.1,2, 3ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно доКонституціїта законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсними і не створює правових наслідків.

Відповідно до роз`яснень, даних в п. 13Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03. 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті за умови підтвердження доказами, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Відповідно до ч. 1ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбаченихКонституцієюта законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Встановлення даного факту, що має юридичне значення, необхідне заявнику для державної реєстрації смерті та отримання свідоцтва про смерть.

З огляду на викладене, враховуючи, що смерть ОСОБА_2 настала на окупованій території, суд вважає, що заявлені вимоги, які є доведеними та обґрунтованими і, дійсно для проведення державної реєстрації смерті особи є об`єктивні перешкоди. З метою захисту прав і свобод громадян України, яким є заявник, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення заяви, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість заявнику здійснити державну реєстрацію смерті в державних органах України.

Відповідно дост. 317 ЦПК України, ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною радою України, підлягає негайному виконанню, оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Керуючись ст. ст.81,264, 265, 315-317,319, 354-355, 430 ЦПК України ,

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Дніпровський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса ) про встановлення факту смерті задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Донецької обл. с.Крива Лука, громадянки України дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце смерті - смт.Карло-Марксово міста Єнакієве Донецької області.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а сторонами, які не були присутні при проголошенні рішення суду - протягом тридцяти днів з дня отримання його копії до Херсонського апеляційного суду через Херсонський міський суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Найменування сторін:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає: АДРЕСА_1 РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа Дніпровський районний у місті Херсоні відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса ) 73028,м.Херсон,Чорноморська,22-а, ЄДРПОУ 04060217.

Повний текст рішення складено 26.12.2023 року з урахуванням Розпорядження ВС від 06.03.2022 року «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», Розпорядження ВС від 26.09.2022 року «Про зміну територіальної підсудності судових справ судів Херсонської області», Наказу Приморського районного суду м. Одеси про відрахування судді з 16.11.2023 року у зв`язку з достроковим закінченням відрядження, медичних висновків про тимчасову непрацездатність по 25.12.2023 року включно.

Суддя Я.В. Шестакова

Дата ухвалення рішення18.02.2022
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115989277
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —766/2873/22

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Рішення від 18.02.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Шестакова Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні