Ухвала
від 28.12.2023 по справі 464/8425/23
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №464/8425/23

пр.№ 2-о/464/232/23

УХВАЛА

про призначення експертизи

28.12.2023 року Сихівський районний суд м.Львова в складі:

головуючої судді - БЕСПАЛЬОК О.А.

присяжних МАРИНІЧ Т.М. та СИСАКА В.М.

при секретарі - БРИНОШ А.Я.

з участю представника заявника ЦІМУРИ Я.В.

представника особи, відносно якої вирішується питання про визнання її недіздатною ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Львові цивільну справу за заявою

ОСОБА_2 , з участю заінтересованої особи органу опіки та піклування Сихівської районної адміністрації Львівської міської ради про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Адвокат Цімура Я.В. в інтересах ОСОБА_3 звернувся до суду з заявою про визнання його матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки по АДРЕСА_1 , недієздатною.

В обґрунтування вимог заяви покликається на те, що ОСОБА_3 являється сином ОСОБА_4 , яка є інвалідом 3 групи з 2012 року. Причиною її інвалідності є розлади особистості та поведінки. Хронічне психічне захворювання призводить до того, що вона має обмеженння життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності. Через свій стан здоров`я ОСОБА_4 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду та лікувааня. Зазначає, що весь час ОСОБА_3 доглядає за мамою, має можливість дбати про неї. Просить визнати останню недієздатною, з метою встановлення опіки над нею.

Представники сторін не заперечили про призначення судово-психіатричної експертизи.

Заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає, що у даній справі необхідно призначити судовопсихіатричну експертизу, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Приймаючи до уваги, що для визначення психічного стану ОСОБА_4 необхідні спеціальні знання та враховуючи вимоги ст.105 ЦПК України, де зазначено, що призначення експертизи є обов`язковим у разі, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства Охорони Здоров`я України», попередивши експертів вказаної експертної установи про кримінальну відповідальність за відповідними статтями Кримінального кодексу України.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи, в розпорядження експертів будуть скеровані матеріали справи, що унеможливить проведення судових засідань та відповідних, в розумінніст.211 ЦПК України, процесуальних дій, а для складення висновку потрібен невизначений проміжок часу, суд вважає за можливе, відповідно до вимог п.5 ч.1ст.252 ЦПК України, на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись п.5 ч.1 ст.252,253, ч.1 ст.298 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , з участю заінтересованої особи органу опікита піклуванняСихівської районноїадміністрації Львівськоїміської радипро визнанняособи недієздатною,встановлення наднею опікиі призначенняопікуна судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства Охорони Здоров`я України» (м.Львів, вул.Кульпарківська, 95).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

- Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 , психічним захворюванням, іншим психічним розладом, якщо так, то яким?

- Чи розуміє ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- Чи потребує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 , встановлення опіки?

- Чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає по АДРЕСА_1 , за станом свого здоров`я приймати участь у судовому засіданні?

Еспертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Копію даної ухвали суду, матеріали цивільної справи №464/8425/23, медичну карту ОСОБА_6 направити до Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства Охорони Здоров`я України» (м.Львів, вул.Кульпарківська, 95).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

В частині зупинення провадження у справі ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

СУДДЯ Оксана БЕСПАЛЬОК

ПРИСЯЖНІ Тетяна МАРИНІЧ

Володимир СИСАК

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115991695
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —464/8425/23

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Беспальок О. А.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Беспальок О. А.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Беспальок О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні