Ухвала
від 28.12.2023 по справі 619/1532/19
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/1532/19

провадження № 2-о/619/155/23

Ухвала

28 грудня 2023 року,

м. Дергачі,

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Нечипоренко І.М.,

присяжних - Молчанов В.І., Тютюнник О.І.,

за участю секретаря

судового засідання - Алфьорової В.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження справу №619/1532/19,

ім`я (найменування) заявника та заінтересованої особи, їх місцезнаходження та місце проживання:

заявник: ОСОБА_1 ,

заінтересована особа: Солоницівська селищна рада,

вимоги заявника: про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Питання, що вирішується ухвалою.

ОСОБА_1 звернулася до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення Дергачівського районного суду Харківської області від 22 серпня 2019 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

ОСОБА_1 усудове засіданняне з`явилася,надавши суду заяву, у якій просить провести судове засідання за її відсутності, призначити по справі судово-психіатричну експертизу та з метою її проведення витребувати амбулаторну карту ОСОБА_2 , яка знаходиться в КНП «Дергачівська центральналікарня» Дергачівськоїміської радиХарківської області у психіатра.

Представник Солоницівської селищної ради у судове засідання не з`явилася, надіславши суду заяву, у якій просить здійснити розгляд справи за її відсутності, не заперечує проти задоволення клопотання.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання, з огляду на таке.

Рішенням Дергачівськогорайонного судуХарківської областівід 22.08.2019 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,визнано недієздатним. Призначено ОСОБА_1 опікуном, строк дії рішення встановлено два роки, починаючи з дня набрання рішенням законної сили. Рішення набрало законної сили 24.09.2019.

Згідно з ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Частиною 1 статті 298ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи, що у справі необхідно встановити психічний стан особи, у зв`язку з чим потрібні спеціальні знання в області медицини, тому по справі необхідно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі суд вважає за необхідне зупинити.

Крім того,з метою проведеннясудово-психіатричноїекспертизи необхіднодослідити амбулаторнукартку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка знаходитьсяв Комунальномунекомерційному підприємстві«Дергачівська центральналікарня» Дергачівськоїміської радиХарківської області у психіатра.

Керуючись ст. 84, 103, 105, 252, 258, 259-261,294, 298, 300 ЦПК України, суд

постановив:

Призначити у справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа Солоницівська селищна рада про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити таке питання:

-Чи продовжуєтьсяу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державнї установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Витребувати у Комунального некомерційногопідприємства «Дергачівськацентральна лікарня»Дергачівської міськоїради Харківськоїобласті амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 619/1532/19.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині призначення експертизи та зупинення провадження по справі може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Харківського апеляційного суду. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя І. М. Нечипоренко

Присяжні: В.І. Молчанов

О.І. Тютюнник

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115999433
СудочинствоЦивільне
Сутьпсихічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Відповідно до ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи. Враховуючи, що у справі необхідно встановити психічний стан особи, у зв`язку з чим потрібні спеціальні знання в області медицини, тому по справі необхідно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу. Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи. Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі суд вважає за необхідне зупинити. Крім того,з метою проведеннясудово-психіатричноїекспертизи необхіднодослідити амбулаторнукартку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,яка знаходитьсяв Комунальномунекомерційному підприємстві«Дергачівська центральналікарня» Дергачівськоїміської радиХарківської області у психіатра. Керуючись ст. 84, 103, 105, 252, 258, 259-261,294, 298, 300 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —619/1532/19

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Рішення від 29.12.2021

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Рішення від 22.08.2019

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні