Ухвала
від 28.12.2023 по справі 498/1980/23
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/1980/23

Провадження по справі №2/498/381/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

28 грудня 2023 року сел. Велика Михайлівка Одеської області

Суддя Великомихайлівського районного суду Одеської області - Чернецька Н.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дружба народів» в особі Огородник Тетяни Максимівни, третя особа Відділ «Центр надання адміністративних послуг Роздільнянської міської ради» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування державної реєстрації,

ВСТАНОВИВ:

25 грудня 2023 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Великомихайлівського районного суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дружба народів» в особі Огородник Тетяни Максимівни, третя особа Відділ «Центр надання адміністративних послуг Роздільнянської міської ради» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування державної реєстрації.

Однак, судом встановлено, що позовна заява подана з порушенням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України.

Ознайомившись з вказаним позовом та доданими до нього документами, суд доходить висновку про залишення позову без руху виходячи з наступного.

Позовна заява не відповідає вимогам ст. 177 ЦПК України, а саме: позивачем недоплачений судовий збір.

Згідно п.п. 2) п. 1 ч. 2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, що становить 1073,60 грн.

Відповідно до ст.6ЗУ «Просудовий збір» у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Прохальна частина заяви містить дві вимоги немайнового характеру, за які підлягає сплаті судовий збір в сумі 1073,60 грн. за кожну вимогу.

Водночас позивачем подано клопотання, згідно якого він просить врахувати суму судового збору 1073,60 грн. сплачену за подання попередньої позовної заяви.

Судом встановлено, що квитанція була приєднана до матеріалів справи Великомихайлівського районного суду Одеської області №498/1110/23, та врахована судом раніше у вказаній справі.

При цьому, ухвалою Великомихайлівського районного суду Одеської області від 15 вересня 2023 року позовну заяву у цивільній справі №498/1110/23 повернуто позивачу. Питання про повернення сплаченого судового збору вирішено не було.

Порядок сплати судового збору визначеност.6 Закону України «Про судовий збір», якою не встановлено звільнення особи від сплати судового збору в разі подання повторно позову після повернення його позивачу.

В той же час, відповідно до п.2 ч.1ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Тобто в разі повернення позовної заяви позивач має право на повернення йому сплаченого судового збору у такій справі, від сплати судового збору при повторному зверненні до суду він не звільняється та зарахування раніше сплаченого судового збору по іншій справі до нової справи, що надійшла до суду,Законом України «Про судовий збір»не передбачено.

При цьому строк звернення з клопотанням про повернення судового збору Законом не обмежено. Тому позивач має право повернути судовий збір за його клопотанням по справі №498/1110/23 в будь-який час, оскільки його позовна заява була повернута.

Таким чином, позивачу потрібно доплатити судовий збір в сумі 1073,60 грн., та надати оригінал квитанції до суду.

Згідно ч.1ст.185ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177цього Кодексу постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, а заява підлягає залишенню без руху.

На підставі наведеного та керуючись ч.1ст. 185 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дружба народів» в особі Огородник Тетяни Максимівни, третя особа Відділ «Центр надання адміністративних послуг Роздільнянської міської ради» про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування державної реєстрації залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк для усунення недоліків, який обчислюється з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що у разі коли недоліки заяви вчасно усунені не будуть або будуть усунені частково, заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.С. Чернецька

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу116000795
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —498/1980/23

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Чернецька Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні