Ухвала
від 28.12.2023 по справі 206/6233/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/6233/23

Провадження № 2/206/1725/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2023 року м. Дніпро

Суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська Прінь І.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « ВБЕТ Україна»</a>, третя особа: Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей про захист прав позивача,

ВСТАНОВИВ:

28 грудня 2023 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « ВБЕТ Україна»</a>, третя особа: Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей про захист прав позивача, у якій він просить стягнути стягнути з відповідача суму виграшу у розмірі 6597159,94 грн).

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, 28.12.2023 року зазначену цивільну справу передано в провадження судді Самарського районного суду м. Дніпропетровська Прінь І.П.

Вивчивши позовну заяв, приходжу до виснову, що вона підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Згідно з вимогами частини четвертої статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зазначає, що позовна заява подана відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», тому він звільнений від сплати судового збору.

Відповідно дост. 22 Закону України «Про захист прав споживачів», захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов`язані з порушенням їх прав.

Відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками та продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності регулюютьсяЗаконом від 12.05.1991 р №1023-XII "Про захист прав споживачів". Цим Законом установлено права споживачів, а також визначено механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Відповідно дост. 21 Закону України «Про захист прав споживачів», крім інших випадків порушень прав споживачів, які можуть бути встановлені та доведені виходячи з відповідних положень законодавства у сфері захисту прав споживачів, вважається, що для цілей застосування цьогоЗаконута пов`язаного з ним законодавства про захист прав споживачів права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо:1) при реалізації продукції будь-яким чином порушується право споживача на свободу вибору продукції; 2) при реалізації продукції будь-яким чином порушується свобода волевиявлення споживача та/або висловлене ним волевиявлення; 3) при наданні послуги, від якої споживач не може відмовитись, а одержати може лише в одного виконавця, виконавець нав`язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами та/або виконавцями, не надають споживачеві однакових гарантій відшкодування шкоди, завданої невиконанням (неналежним виконанням) сторонами умов договору; 4) порушується принцип рівності сторін договору, учасником якого є споживач; 5) будь-яким чином (крім випадків, передбачених законом) обмежується право споживача на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про відповідну продукцію; 6) споживачу реалізовано продукцію, яка є небезпечною, неналежної якості, фальсифікованою; 7) ціну продукції визначено неналежним чином; 8) документи, які підтверджують виконання договору, учасником якого є споживач, своєчасно не передано (надано) споживачу.

Із пункту 6постанови Пленуму Верховного Суду Українивід 12.04.1996 р №5 «Про практику розглядуцивільних справ за позовами про захист прав споживачів»вбачається, що позовна заява про захист прав споживача повинна містити відомості, зокрема, про те, яке право споживача, передбачено самеЗаконом України «Про захист прав споживача», порушено; коли і в чому це виявилося; про способи захисту, які належить вжити суду.

Згідно преамбулиЗакону України «Про захист прав споживачів»цей закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

У позовній заяві позивач тільки цитує деякі статті ЗУ «Про захист прав споживачів», але взагалі не вказує у чому саме полягає порушення його прав, як споживача, визначених цим Законом.

Тобто, зі змісту позову не вбачається, що між сторонами виник спір, який стосується захисту прав споживача, що, як наслідок, вказувало б на наявність підстав для звільнення особи від сплати судового збору.

Таким чином, позивач, вважаючи себе споживачем, при зверненні до суду у дотримання вимог ст.175 ЦПК України, зобов`язаний викласти зміст позовних вимог та обставини, якими він обґрунтовує вказані позовні вимоги у відповідності до норм ЗУ «Про захист прав споживачів», зазначивши про те, яке право споживача порушено відповідачем у відповідності до ст.21 ЗУ «Про захист прав споживачів».

Системний аналіз положень ЗУ «Про захист прав споживачів» доводить, що для того, щоб особа була звільнена від сплати судового збору, недостатньо зазначити, що це є позов про захист прав споживачів, оскільки такий позов повинен містити предмет та обставини, які вказують на порушення прав позивача, як споживача робіт/послуг тощо. Тобто, предмет та підстави позову повинні вказувати на те, що такий позов пов`язаний з порушенням права споживача, з зазначенням такого права та способу захисту відповідно до положень, передбачених ЗУ «Про захист прав споживачів».

Відповідно до п. 3 ч. 1Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 12.04.1996 року «Про практику розглядуцивільних справ за позовамипро захист прав споживачів»споживачем, права якого захищаються на підставі Закону, є лише громадянин (фізична особа), котрий придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити товари (роботи, послуги) для власних побутових потреб. Закон регулює відносини споживача з підприємством, установою, організацією чи громадянином-підприємцем, які виготовляють та продають товари, виконують роботи і надають послуги, незалежно від форм власності та організаційних форм підприємництва.

Закон України «Про захист прав споживачів»регулює відносини, які виникають між споживачами і виробниками, виконавцями, продавцями під час продажу товарів (виконанні робіт, наданні послуг), встановлює права споживачів на придбання товарів (робіт, послуг) належної якості та безпечних для життя і здоров`я, а також визначає механізм захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що між позивачем і відповідачем був укладений договір про участь в азартній грі. За цим договором відповідач, зокрема, зобов`язався здійснювати виплату виграшу на умовах і в строки, встановлені договором. Наразі між позивачем і відповідачем виник спір щодо розміру виграшу.

Внаслідок укладення цього договору між сторони виникли зобов`язальні правовідносини зі сплати грошових коштів, які регулюються ЗУ «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» та нормами цивільного законодавства.

За таких підстав при подачі позову до суду позивач має сплатити судовий збір, виходячи з зазначеної ним ціни позову 6597159,94 грн.

Станом на 01.01.2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684, 00 грн.

Відповідно до п.1.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073,60 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (13420,00 грн.).

Тобто, позивачу необхідно здійснити оплату судового збору за позовну вимогу майнового характеру у розмірі, визначеному Законом України «Про судовий збір», тобто в сумі 13420,60 грн. та надати суду документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідна оплата судового збору повинна бути здійснена на наступні реквізити:

Судовий збір має бути сплачений за наступними реквізитами: Отримувач коштів ГУК у Дн-кій обл./Сам.р/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37988155 Банк отримувача Казначейство України (ел.адм.подат.) Код банку отримувача (МФО) 899998 Рахунок отримувача UA408999980313181206000004634Кодкласифікації доходів бюджету22030101 Призначення платежу*;101;


(код *;101;
(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податківфізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Самарський районний суд м. Дніпропетровська (назва суду, де розглядається справа) https://sm.dp.court.gov.ua/sud0436/gromadyanam/zbir/.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Керуючись ст.ст. 175-177, 185 ЦПК України, суддя, -

У ХВ А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю « ВБЕТ Україна»</a>, третя особа: Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей про захист прав позивача, залишити без руху.

Запропонувати позивачу усунути вказані недоліки позовної заяви уп`ятиденнийстрок з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивача,що увипадку невиконання в строк позивачем вимог закону вказаних в ухвалі судді, заява буде визнана неподаною та повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.П. Прінь

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116025718
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав позивача

Судовий реєстр по справі —206/6233/23

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні