Ухвала
від 29.12.2023 по справі 293/2004/23
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №293/2004/23

Провадження № 2-а/293/26/2023

УХВАЛА

29 грудня 2023 рокусмт Черняхів

Суддя Черняхівського районного суду Житомирської області Збаражський Олег Миколайович, розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) до поліцейського СРПП ВПД №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області Мулявка Дмитра Олександровича та Головного управління Національної поліції в Житомирській області (адреса місцезнаходження: 10001, м.Житомир, Старий Бульвар, 5/37) про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення,

ВСТАНОВИВ:

28.11.2023 представник позивача ОСОБА_1 адвокат Шмат Р.П. звернувся до суду з позовом, за змістом якого просить поновити строк звернення до суду та скасувати постанову про накладення на ОСОБА_1 адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі серії БАД №563627 від 15.09.2023, складену поліцейським СРПП ВПД №1 старшим сержантом поліції Мулявко Д.О. за ч. 2 ст. 122, ч. 5 ст. 121 КУпАП у вигляді штрафу у розмірі 510 гривень, та закрити справу про адміністративне правопорушення.

28.11.2023 згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу передано судді Збаражському О.М. для розгляду.

Ухвалою суду від 30.11.2023 позов ОСОБА_1 залишений без руху із наданням строк на усунення недоліків вказаних в мотивувальній частині ухвали.

26.12.2023 на виконання вимог ухвалу суду від 30.11.2023 ОСОБА_1 подав заяву про долучення до матеріалів справи квитанції про сплату судового збору.

Оглянувши матеріали позовної заяви, суд встановив, що відповідно до вимог ст. 20, 22, 25 КАС України справа віднесена до предметної, інстанційної та територіальної юрисдикції Черняхівського районного суду Житомирської області.

Позовна заява подана у порядку передбаченому статтею 168 КАС України та відповідає вимогам статей 160, 161 КАС України.

Відповідно до частини другої статті 257 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи, зокрема, за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій статті 257 КАС України. При цьому суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, проте за клопотанням однієї із сторін, а так само з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін (частина п`ята статті 262 КАС України).

Згідно п. 10 ч. 6 ст. 12 КАС України справами незначної складності є справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на визначені ст. ст. 12, 257 КАС України положення, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з частиною третьою статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Положеннями частини шостої статті 80 КАС України визначено, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Суд вважає за необхідне витребувати з Головного управління Національної поліції в Житомирській області належним чином завірену копію постанови серії БАД №563627 від 15.09.2023, відповідно до якої ОСОБА_1 піддано адміністративному стягненню за вчинення правопорушень, передбачених ч.5 ст. 121, ч.2 ст. 122 КУпАП, у виді штрафу в розмірі 510 гривень, а також матеріалів, що стали підставою для винесення зазначеної постанови.

Крім того, представник позивача адвокат Шмат Р.П. просить поновити строки звернення до суду, вказуючи, що ОСОБА_1 не отримував оскаржувану постанову під час її винесення службовою особою відділу поліцейської діяльності №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області, а дізнався про неї лише 16.11.2023, коли державною виконавчою службою було накладено арешт на картковий рахунок ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України строки для звернення до адміністративного суду обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

За наведених обставин, суд визнає поважними причини пропуску позивачем строку на звернення до суду, та вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача, поновивши пропущений процесуальний строк звернення до суду.

Керуючись ст. 80, 171, 257-263 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Поновити строк на оскарження постанови серії БАД №563627 від 15.09.2023 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.5 ст. 121, ч. 2 ст. 122 КУпАП.

2. Прийняти позовну заяву ОСОБА_1 до поліцейського СРПП ВПД №1 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області Мулявка Дмитра Олександровича та Головного управління Національної поліції в Житомирській області про скасування постанови про адміністративне правопорушення до розгляду та відкрити провадження у справі.

3. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

4. Відповідачі мають право протягом п`ятнадцяти календарних днів з дня отримання даної ухвали надіслати суду відзив на позовну заяву. У відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

5. Позивач має право протягом п`яти календарних днів з дня отримання відзиву надіслати суду відповідь на відзив. У відповіді на відзив позивач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення. Копія відповіді на відзив та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) її до суду. До відповіді на відзив додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

6. Відповідач має право протягом п`яти календарних днів з дня отримання відповіді на відзив, надіслати суду заперечення. У запереченні відповідач викладає свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення. Копія заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) заперечення до суду. До заперечення додаються документи, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

7. Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову (ч. 4 ст. 159 КАС України).

8. У порядку ст. 80 КАС України зобов`язати Головне управління Національної поліції в Житомирській області (м.Житомир, Старий Бульвар, 5/37) надати на адресу суду належним чином завірену копію постанови серії БАД №563627 від 15.09.2023 про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч.5 ст. 121, ч. 2 ст. 122 КУпАП, а також матеріалів, що стали підставою для винесення зазначеної постанови, упродовж десяти робочих днів з дати отримання даної ухвали.

9. Копію ухвали надіслати учасникам справи, а відповідачам також копію позовної заяви та доданих до неї документів.

10. Попередити учасників справи про неприпустимість зловживання процесуальними правами. Учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою https://cr.zt.court.gov.ua.

Ухвала судунабирає законноїсили змоменту їїпідписання таоскарженню непідлягає.

Суддя Олег ЗБАРАЖСЬКИЙ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116032737
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них транспорту та перевезення пасажирів

Судовий реєстр по справі —293/2004/23

Рішення від 13.02.2024

Адміністративне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні