Ухвала
від 26.12.2023 по справі 333/1728/21
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/1728/21

Пр.1-кс/333/4107/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання: ОСОБА_2 , слідчої: ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваного: ОСОБА_5 , захисника підозрюваного: ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі суду,

клопотання старшого слідчого СВ відділу поліції № 4 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене процесуальним прокурором, про продовження строку досудового розслідування, заявлене у кримінальному провадженні № 12021082040000125 вiд 17.02.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України (в редакції станом на 17.02.2021 р.),

ВСТАНОВИЛА:

26.12.2023 року в провадження слідчого судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшло вищевказане клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування у вищезазначеному кримінальному провадженні, яке обґрунтоване наступним.

Вимоги клопотання обґрунтовані наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучі раніше судимим за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах, судимість за яке не знята в установленому Законом порядку, в період з 14 листопада 2019 року по 16 жовтня 2020 року включно, діючи умисно, з корисних мотивів, повторно вчинив аналогічне кримінальне правопорушення проти власності, в особливо великих розмірах, за наступних обставин:

Так, в період до 14 листопада 2019 року, (більш точну дату в ході досудового слідства встановити не вдалось), ОСОБА_5 діючи умисно і добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх дій, прагнучи швидкого збагачення, розробив план заволодіння чужими грошовими коштами шляхом обману, під виглядом інвестиційних заощадження, для чого необхідно підшукати заможних громадян, з кола знайомих осіб.

Відповідно до мети розробленого плану ОСОБА_5 діючи умисно, повторно, з метою вводу потерпілих в оману, будучи особою, яка не має спеціальних повноважень щодо здійснення фінансових операцій, вирішив пропонувати брати участь у торгах на біржі криптовалют обіцяючи, що при вкладенні грошових коштів, потерпілий без ризику, отримає стабільний прибуток в розмірі 6-7 відсотків на місяць, залежно від розміру наданих йому коштів, та за першою вимогою йому будуть повернуто всю суму наданих грошових коштів, а також за допомогою Інтернет-сайту за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_2 через особистий кабінет, надавав недостовірно інформацію про проведення нарахування від здійснення фінансових операцій та суми коштів, розміщеної у фінансовій установі «InstyleBank», таким чином, щоб у потерпілого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 не виникло сумнівів в легальності їх проведення і викликав почуття довіри, шляхом обману спонукаючи передати йому великі суми грошових коштів.

Згідно відомостей Національного банку України, банків з назвою: InstyleFinance, Instyle Finance, InstyleBank та Instyle Bank, не зареєстровано.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не перебуває засновником та/або керівником банківських та/або фінансових установ на території України.

ОСОБА_5 , діючи з метою викликати у потерпілого впевненість у вигідності для нього того, що відбувається, шляхом активної дезінформації, повідомляв неправдиві відомості про здійснення банківських операцій, тим самим вводив його в оману. При цьому, ОСОБА_5 складав позитивний образ успішного бізнесмена, усно надавав інформацію про прибутковість зайняття трейдінгом на ринку крипто валют, збуджуючи бажання швидкого збагачення за рахунок подібного роду фінансових операцій.

В результаті зазначених умисних обманних дій, потерпілий

ОСОБА_7 був введений ОСОБА_5 в оману активною дезінформацією, що викликала у нього неправильне уявлення про обставини, які відбуваються, у зв`язку з цим, добровільну передачу належного йому індивідуального майна - грошових коштів у особливо великих розмірах.

Вживаючи заходів до уникнення притягнення до кримінальної відповідальності і з метою приховування своєї злочинної діяльності перед правоохоронними органами, а також для забезпечення мобільності пересування як до місць вчинення злочину, так і від місця скоєння злочину разом з викраденим майном, ОСОБА_5 вирішив використовувати наявні у нього автомобілі.

З метою конспірації своєї протиправної діяльності і для забезпечення зв`язку під час підготовки і скоєнні злочинів, ОСОБА_5 вирішив використовувати наявні мобільні телефони з абонентськими номерами операторів мобільного зв`язку, за допомогою яких, також використовуючи Інтернет з додатками соціальних месенджерів «WhatsApps», «Viber», «Telegram», передавали потерпілим інформацію, як при підготовці так і вчиненні кримінального правопорушення.

Виконавши всі підготовчі дії ОСОБА_5 приступив до реалізації розробленого плану.

На виконання злочинного умислу, приблизно 14 листопада 2019 року, (більш точну дату в ході досудового слідства встановити не вдалось), ОСОБА_5 діючи умисно, відповідно до розробленої ним плану, з корисливих мотивів, з метою отримання протиправним шляхом чужого майна, під час розмови із раніше знайомим ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , знаючи майновий стан останнього, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Космічна, б. 121-В, дезінформуючи його, шляхом обману надав інформацію про здійснення фінансових операцій, пропонуючи брати участь на біржі криптовалют обіцяючи, що при наданні йому грошових коштів, він без ризику, отримає стабільний прибуток у розмірі 6-7 відсотків на місяць, залежно від розміру наданих йому грошових коштів, таким чином, збуджував у потерпілого бажання передати ОСОБА_5 великі суми грошових коштів та гарантію повернення грошових коштів за першою вимогою.

Довіряючи ОСОБА_5 , який формуючи позитивний образу у потерпілого, до цього запозичав та повертав грошові кошти у невеликих розмірах, а також за зовнішністю, одягом, поведінкою уявляв з себе успішного бізнесмена, внаслідок чого потерпілий діючи під впливом уявності законності діяльності останнього, наданих гарантій та впевненості у відсутності ризиків та поверненні грошових коштів, ОСОБА_7 дав згоду у наданні ОСОБА_8 грошових коштів для здійснення фінансових операцій на біржі криптовалют із нарахуванням прибутку у розмірі 6-7 відсотків на місяць від наданої суми грошових коштів.

При цьому, вони домовились постійно підтримувати інформаційний зв`язок один з одним за допомогою мобільних телефонів з абонентськими номерами операторів мобільного зв`язку, також використовуючи Інтернет з додатками соціальних месенджерів «WhatsApps», «Viber», «Telegram», узгоджувати місце, час, спосіб передачі - отримання грошових коштів, інформацію щодо стану здійснення фінансових операцій та іншу важливу інформацію з цього приводу.

Для отримання бажаного злочинного результату, ОСОБА_5 використовував абонентські номера операторів мобільного зв`язку НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , в тому числі з додатком соціального месенджеру «Telegram» під акаунтом « ІНФОРМАЦІЯ_4 », додатками соціальних месенджерів «Viber», «WhatsApps», а також електронну пошту з адресами: ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6

Як спосіб отримання грошових коштів ОСОБА_5 запропонував здійснення транзакцій грошових коштів на його власний рахунок НОМЕР_3 та транзакцій грошових коштів на рахунок його матері - ОСОБА_9 НОМЕР_4 , відкритих у АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК», код ЄДРПОУ 14360570.

ОСОБА_7 погодився та довів до відома ОСОБА_5 про здійснення транзакцій грошових коштів на вищезазначені рахунки з рахунку НОМЕР_5 , відкритому у АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК», код ЄДРПОУ 14360570 його дружиною ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Крім того, вони домовились, що для передачі з боку ОСОБА_7 та отриманні з боку ОСОБА_5 грошових коштів, також використовувати довірених осіб.

Таким чином, потерпілий ОСОБА_7 , до 14 листопада 2019 року, (більш точну дату в ході досудового слідства встановити не вдалось), знаходячись за адресою: АДРЕСА_1 , будучи введеним в оману, надав згоду ОСОБА_5 на передання останньому належних потерпілому грошових коштів у особливо великих розмірах, внаслідок чого протиправні дії було розпочато саме на території Комунарського району міста Запоріжжя.

У подальшому, дотримуючись заходів конспірації, під приводом нібито здійснення зазначеної вище фінансової діяльності у місті Києві, де він орендував офіс за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_5 наполягав у переданні йому грошових коштів саме на території міста Києва.

Реалізуючи злочинний план, 14.11.2019 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_3 зареєстрованого на ОСОБА_5 , шляхом обману заволодів грошовими коштами потерпілого у сумі 2 500 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 26.12.2019 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою

ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_3 зареєстрованого на ОСОБА_5 , шляхом обману заволодів грошовими коштами потерпілого у сумі 2 600 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 06.01.2020 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_3 зареєстрованого на ОСОБА_5 , шляхом обману заволодів грошовими коштами у сумі 14 500 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 09.01.2020 року приблизно о 18-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , в офісі за адресою:

АДРЕСА_2 , від ОСОБА_10 отримав грошові кошти в сумі

3 700 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 09.01.2020 складає 88 187 грн. 65 коп., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 15.01.2020 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_3 зареєстрованого на ОСОБА_5 , шляхом обману заволодів грошовими коштами у сумі 4 800 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 02.03.2020 року приблизно о 18-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , в офісі за адресою: АДРЕСА_2 , від ОСОБА_10 отримав грошові кошти в сумі 24 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 02.03.2020 складає 590 160 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 02.04.2020 року приблизно з 16-00 до 18-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , за адресою: м. Київ, Печерській район, Набережне шосе, локація: НОМЕР_6, від ОСОБА_11 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 10 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 02.04.2020 складає 277 538 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 14.04.2020 року приблизно о 17-30 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , на АЗС «БРСМ Нафта» за адресою: м. Київ, проспект Правди, 39-А, від ОСОБА_11 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 10 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 14.04.2020 складає 270 404 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 20.05.2020 року приблизно з 20-00 до 21-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_3 від ОСОБА_12 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 20 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 20.05.2020 складає 530 318 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 12.06.2020 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_4 зареєстрованого на ОСОБА_9 , шляхом обману заволодів грошовими коштами у сумі 26 800 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 01.07.2020 року в денний час, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_3 , отримав від останнього грошові кошти останнього в сумі

11 200 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 01.07.2020 складає 298 677 грн. 12 коп., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 02.07.2020 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою

ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_4 зареєстрованого на ОСОБА_9 , шляхом обману заволодів грошовими коштами у сумі 30 000 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 06.07.2020 року в денний час, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_3 , отримав від останнього грошові кошти останнього в сумі

5000 євро та 1000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 06.07.2020 складає 179 760 грн. 10 коп., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 14.07.2020 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою

ОСОБА_7 , під час транзакцій з рахунку НОМЕР_5 зареєстрованого на ОСОБА_10 на рахунок НОМЕР_4 зареєстрованого на ОСОБА_9 , шляхом обману заволодів грошовими коштами у сумі 27 150 грн., завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 28.08.2020 року в денний час, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , біля ресторану «Жовте море», розташованого за адресою: м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, б.8 від ОСОБА_13 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 50 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 28.08.2020 складає 1 373 075 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 08.09.2020 року приблизно з 20-00 до 21-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_4 від ОСОБА_13 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 10 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 08.09.2020 складає 277 509 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 28.09.2020 року в денний час, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, через довірену особу, невстановленого чоловіка на ім`я ОСОБА_14 , зловживаючи довірою ОСОБА_7 , напроти входу до станції метро «Демиївська» по Голосіївському проспекту в м. Київ, від ОСОБА_13 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 10 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 28.09.2020 складає 282 673 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 06.10.2020 року приблизно з 16-00 до 17-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_4 від ОСОБА_13 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 30 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 06.10.2020 складає 852 027 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Втілюючи план протиправного збагачення, 16.10.2020 року приблизно з 17-00 до 18-00 години, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_4 від ОСОБА_13 , довіреної особи ОСОБА_7 , отримав грошові кошти останнього в сумі 30 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 16.10.2020 складає 850 095 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Продовжуючи протиправну діяльність, 24.10.2020 року в денний час, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , у дворі будинку АДРЕСА_3 , отримав від останнього грошові кошти останнього в сумі 20 000 доларів США, що відповідно курсу Національного банку України станом на 24.10.2020 складає 565 300 грн., таким чином шляхом обману заволодів грошовими коштами, завдав потерпілому матеріальну шкоду у зазначеному розмірі.

Приблизно з 12 листопада 2020 року ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, ігнорував неодноразові вимоги потерпілого ОСОБА_7 щодо повернення наданих грошових коштів, ухилявся від їх сплати, а також контактів з потерпілим та у подальшому 25.01.2021 року залишив територію України.

Таким чином ОСОБА_8 , у період з 14.11.2019 року по 24.10.2020 року, розпочавши протиправні дії на території м. Запоріжжя та продовжуючи їх вчинення на території м. Київ, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи довірою ОСОБА_7 , повторно заволодів грошовими коштами потерпілого на загальну суму 6 544 019 грн. 87 коп., яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення, що є великим розміром.

Таким чином, своїми умисними протиправними діями, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, яке кваліфікується як заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, в особливо великих розмірах.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 , у скоєнні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, в повній мірі підтверджується зібраними в ході досудового розслідування матеріалами кримінального провадженняє.

Після повідомлення ОСОБА_5 про підозру, останній ухилився від органу розслідування, у зв`язку із чим 27.03.2021 слідчим досудове розслідування у провадженні зупинено, а ОСОБА_5 оголошено в міжнародний розшук.

Фактичну видачу (екстрадицію) ОСОБА_5 компетентними органами Республіки Польща здійснено 23.10.2023, шляхом фактичного передання особи в пункті пропуску на кордоні з Україною, та 23.10.2023 о 12.10 год. ОСОБА_5 фактично затримано на території України.

23.10.2023 слідчим винесено постанову про відновлення досудового розслідування.

04.12.2023 керівником Шевченківської окружної прокуратури м.Запоріжжя ОСОБА_15 винесено постанову про продовження строку досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 05.01.2024.

18.12.2023 ухвалою слідчого судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя (справа №333/1728/21) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраний щодо ОСОБА_5 , продовжено до 05.01.2024 (включно) із можливістю внесення застави у розмірі 1 800 000 грн.

Строк досудового розслідування у вказаному провадженні, який продовжувався до 3 місяців, завершується 05.01.2024. Разом із цим, завершити розслідування у вказаний строк не надається за можливе через особливу складність кримінального провадження. Зокрема, доказуванню у цьому провадженні підлягають 20 фактів шахрайського заволодіння грошовими коштами потерпілого ОСОБА_10 , які отримувались підозрюваним у різний спосіб, у тому числі, із використанням банківських рахунків інших осіб, та вчинялись протягом тривалого часу.

Крім цього, від сторони захисту, зокрема адвоката ОСОБА_16 , надійшли клопотання про проведення у провадження додаткових слідчих та розшукових дій, зокрема про проведення тимчасового доступу до речей та документів, а саме інформації операторів мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», ПрАТ «ВФУкраїна» за період починаючи з 14.11.2019 щодо телефонів підозрюваного, потерпілого та свідків, встановлення місцезнаходження та подальшого допиту свідків ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 тощо.

Наразі у провадженні необхідно виконати наступне:

- отримати дозвіл суду та провести тимчасові доступи до інформації операторів мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар», ПрАТ «ВФ Україна» (за клопотанням сторони захисту), яку в подальшому оглянути та проаналізувати у передбаченому КПК України порядку;

- встановити місцезнаходження та допитати (у тому числі шляхом винесення постанови про виконання слідчих дій на іншій території) в якості свідків родичів ОСОБА_10 , а саме ОСОБА_17 , ОСОБА_20 , ОСОБА_19 (за клопотанням сторони захисту), з питань їх взаємодії з ОСОБА_5 , а також питань, пов`язаних зі створенням та веденням електронних гаманців, доступу до них, зарахуванням та виведенням із них коштів;

- за результатами допиту вказаних осіб, у разі надання останніми достатньої інформації для доступу до їх електронних гаманців, що тотожні з гаманцем потерпілого, здійснити огляд таких гаманців для з`ясування ланцюга зарахування коштів, нарахування відсотків, виведення коштів тощо з метою з`ясування можливості потерпілого самостійно розпорядитись коштами на такому гаманці;

- виконати інші дії, необхідність в яких виникне у ході подальшого розслідування.

Провести вказані слідчі дії протягом встановленого строку слідства до 05.01.2024 неможливо, оскільки для проведення тимчасового доступу, встановлення місцезнаходження свідків та їх допит потрібен тривалий час.

Разом із цим, вищевказані слідчі та процесуальні дії, які потрібно провести, необхідні для повного і неупередженого розслідування, а також для прийняття у провадженні обґрунтованого та вмотивованого остаточного рішення.

На підставі вищевикладеного, слідчий просив слідчу суддю продовжити строк досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні до 5 (п`яти) місяців, тобто до 05 березня 2024 року, в строк якого не включається строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження.

У судовому засіданні слідчий та прокурор наполягали на задоволенні цього клопотання з підстав, зазначених в ньому.

Підозрюваний та його захисник не заперечували відносно продовження строку досудового розслідування. Підозрюваний зазначив, що ним також заявлено слідчим клопотання про допит свідків, яке має бути реалізоване.

Слідча суддя, вислухавши пояснення слідчої, прокурора, думку підозрюваного та його захисника, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів, доданих до клопотання, вбачається, що 17.02.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за № 12021082040000125, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

21 червня 2023 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за № 12021082040000125, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

В межа цього кримінального провадження відносно підозрюваного діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, зі строком дії до 05.01.2023 р.

Санкція ч. 4 ст.190 КК України (в редакції станом на 17.02.2021 р.), передбачала покарання у вигляді позбавлення волі позбавленням волі на строк від п`яти до дванадцяти років з конфіскацією майна, тобто є особливо тяжким злочином. З 11.08.2023 р. диспозиція ч. 4 ст. 190 КК України передбачає інший склад злочину.

Відповідно до ч.1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України, з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування повинно бути закінчене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Згідно з п. 3 ч.4 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 4 частини третьої статті 219 цього Кодексу, такий строк може бути продовжений у межах строків, встановлених пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником окружної прокуратури, керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником обласної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим із Генеральним прокурором чи його заступниками.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження (ч. 4 ст. 294 КПК України).

04.12.2023 керівником Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя строк досудового розслідування у кримінальному проваджені продовжено до 3 (трьох) місяців, який спливає 05.01.2024 р.

Слідча звернулася, у встановлений ч. 5 ст. 294 КПК України строк, з даним клопотанням про продовження строку досудового розслідування, яке погоджено заступником керівника Запорізької обласної прокуратури. До клопотання слідчого додані копії матеріалів даного кримінального провадження, якими вона обґрунтовує своє клопотання.

Як вбачається з матеріалів клопотання, у межах кримінального провадження ще не завершено та не проведено ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, однак планується їх проведення, оскільки вони мають значення для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, підтвердження або спростування причетності підозрюваного ОСОБА_5 до скоєння цього злочину, перевірки доводів сторони захисту. Заявлені слідчої в клопотанні слідчі (розшукові), процесуальні дії, які плануються провести є обґрунтованими та доцільними.

З огляду на вищевказане, слідча суддя приходить до переконання, що для здійснення зазначених в клопотання процесуальних та слідчих дій, встановлення обставин справи, проведення повного та всебічного досудового розслідування щодо обставин кримінального провадження, встановлення осіб, причетних до вчинення злочину, доцільним є продовження строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, оскільки на даний час є очевидним той факт, що провести такі процесуальні дії у строк, у встановлений ст.ст.219, 294 КПК України неможливо, враховуючи суть інкримінованого злочину, внаслідок особливої складності провадження, обсягу доказів, які мають значення для даного кримінального провадження, в тому числі заявлених зі сторони захисту, необхідності проведення значного обсягу слідчих і розшукових дій.

З урахуванням вищенаведених обставин, слідча суддя погоджується із заявленим слідчим періодом часу, на який необхідно продовжити досудове розслідування по цьому кримінальному провадженню.

Керуючись ст. ст.219, 222, 294,295-1 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання слідчої задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021082040000125 вiд 17.02.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України (в редакції станом на 17.02.2021 р.), до 5 (п`яти) місяців, тобто до 05 березня 2024 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116044895
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —333/1728/21

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні