Ухвала
від 29.12.2023 по справі 635/7611/21
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/7611/21

Провадження № 2/545/2146/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.12.2023 Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Стрюк Л.І.

з участю секретаря: Синегуб Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві цивільну справу за позовом Комунального некомерційного підприємства «Голопристанська районна лікарня» спільної власності громад (Бехтерської, Долматівської сільських об`єднаних територіальних громад та Голопристанської міської територіальної громади) до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, -

в с т а н о в и в:

Позивач вересні 2021 року звернувся до Харківського районного суду Харківської області з позовом про відшкодування шкоди.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 12.10.2021 відкрито провадження у справі та призначено справу в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні.

Розпорядженням голови Верховного Суду від 08.03.2022 за N 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, змінено територіальну підсудність судових справ, територіальна підсудність справ Харківського районного суду Харківської області на момент надходження справи до суду була визначена за Полтавським районним судом Полтавської області.

Відповідно до розпорядження голови Верховного Суду від 17.11.2022 за N 65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» територіальна підсудність судових справ Харківського районного суду Харківської області відновлена з 23.11.2022.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.08.2023 справу розподілено на суддю ОСОБА_2 .

Відповідно до розпорядження керівника апарату суду №476 від 06.11.2023 призначено повторний автоматизований розподіл судової справи, оскільки рішенням Вищої ради правосуддя №947/0/15-23 від 03.10.2023 суддя ОСОБА_2 звільнений з посади судді у зв`язку з поданням заяви про відставку.

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.11.2023 справу розподілено на суддю Стрюк Л.І.

Отже, справа надійшла до Полтавського районного суду Полтавської області 21.08.2023, тобто після відновлення територіальної підсудності судових справ Харківського районного суду Харківської області.

З огляду на положення ст.32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст.31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надійшла.

Відповідно до висновку науково-правової експертизи щодо доктринального тлумачення та застосування окремих норм і положень законодавства України №126/66-е від 06.04.2023, затвердженого директором Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України доктором юридичних наук, професором, академіком Національної академії правових наук України, заслуженим юристом України О.В. Скрипнюком:

- отримані від суддів Харківського районного суду судові справи, що перебували у їх провадженні до змін територіальної підсудності та які не були зареєстровані та розподілені між суддями Полтавського районного суду, після відновлення роботи Харківського районного суду з 23 листопада 2022 року у розумінні процесуальних законів, зокрема КПК України, ЦПК України, не є підсудними Полтавському районному суду та не підлягають прийняттю до провадження суддями цього суду;

- реєстрація Полтавським районним судом нерозподілених судових справ, у тому числі кримінальних проваджень, що надійшли до 01 травня 2022 року відповідно до зміни територіальної підсудності розпорядженням Голови Верховного Суду від 08 березня 2022 р. №2/0/9-22 та які зареєстровані за Харківським районним судом і конкретно визначеними суддями за протоколами автоматизованого розподілу цього суду, після відновлення його роботи з 23 листопада 2022 року згідно із розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада 2022 року № 65 не містить законних підстав;

- у відповідності до вимог ст. 6 Конвенції розгляд нерозподілених судових справ Полтавським районним судом, що направлені Харківським районним судом у порядку зміни підсудності, після поновлення його роботи є порушенням права особи на доступ до правосуддя, зокрема на такі елементи права на судовий захист як справедливість судового розгляду, розумний строк розгляду справ, розгляд справи судом, встановленим законом, незалежність і безсторонність суду тощо;

- продовження розгляду судових справ, які не розподілені Полтавським районним судом та визначеними згідно із протоколами автоматизованого розподілу справ за суддями Харківського районного суду, після відновлення роботи цього суду сприятимуть громадянам дотриманню їх права доступу до правосуддя та розумних, а відтак і процесуальних строків розгляду справ (проваджень).

Відповідно до ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не встановлено законом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з п. 1 ч. 1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Одною із складових гарантованого ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободправа на справедливий суд є право на розгляд справи судом створеним відповідно до закону («встановленим відповідно до закону»), що забезпечує процесуальну та матеріальну справедливість судових розглядів справ.

Згідно з статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського Суду з прав людини»суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свободта практику Суду як джерело права. У справі ЄСПЛ «Ейріпроти Ірландії»(Aireyv.Ireland,рішеннявід 9.10.1979) сформульовано правову позицію - «Конвенція гарантує не теоретичні та ілюзорні права, а права, що мають практичний вплив і є ефективними».

Враховуючи вищевикладене, прихожу до висновку про передання цивільної справи за позовом Комунального некомерційного підприємства «Голопристанська районна лікарня» спільної власності громад (Бехтерської, Долматівської сільських об`єднаних територіальних громад та Голопристанської міської територіальної громади) до ОСОБА_1 про відшкодування шкодидо Харківського районного суду Харківської області для розгляду за підсудністю.

Керуючисьст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод,ст.31 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Передати цивільну справу №635/7611/21 за позовом Комунального некомерційного підприємства «Голопристанська районна лікарня» спільної власності громад (Бехтерської, Долматівської сільських об`єднаних територіальних громад та Голопристанської міської територіальної громади) до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди - для розгляду за підсудністю до Харківського районного суду Харківської області.

Спір про підсудність справи між судами не допускається.

Копію ухвали направити сторонам для відома.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Л. І. Стрюк

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116045351
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —635/7611/21

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 12.10.2021

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні