Рішення
від 31.08.2023 по справі 477/2339/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2339/21

Провадження №2/477/174/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2023 року Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Козаченка Р.В.,

із секретарем Кислою І.В.,

розглянувши в м. Миколаєві в Жовтневому районному суді Миколаївської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Галицинівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про скасування обтяження,

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду первісно із зазначеним позовом до Вітовської державної нотаріальної контори, в якому просила скасувати обтяження будинку, розташованого по АДРЕСА_1 .

Вказувала, що даний будинок належить їй на праві приватної власності, однак нещодавно дізналася, що в реєстраційному обліку на будинок накладена заборона на продаж, здійснена ще в 1991 році колгоспом Прибугський.

Посилаючись на те, що вона у законний спосіб отримала право власності на будинок, викуплений у агрофірми Прибужжя, але в даний час не може ним належним чином володіти та розпорядитися через зазначене обтяження, хоча давно сплатила вартість будинку та отримала свідоцтво про право власності на нього, а цей колгосп припинив своє існування, тому просила скасувати обтяження.

Ухвалою суду від 04 травня 2023 року первісний відповідач був замінений на належного Галицинівську сільську раду Миколаївського району Миколаївської області, в межах якої на тепер знаходиться будинок.

В судове засідання сторони не з`явилися, про його час та місце були повідомлені належним чином, надали заяви з проханням розглядати справи без їх участі.

Суд, вважаючи за можливе здійснити розгляд справи за відсутності сторін, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Позивачці належить на праві власності будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Будинок вона викупила згідно письмового договору від 1992 року у агрофірми Прибужжя, а потім зареєструвала право власності на нього відповідно до свідоцтва, виданого виконкомом Прибузької сільської ради 20 листопада 2003 року.

Однак зараз вона з`ясувала, що на будинок в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстровано обтяження на підставі повідомлення б/н від 01 грудня 1991 року к-п Прибузький.

З невідомих причин після того як вона сплатила всю вартість отриманого у власність будинку попередній власник не зняв з нього обтяження.

В даний час колгосп «Прибузький» та його правонаступники припинили своє існування. Хоча при здійсненні ліквідаційної процедури правонаступника цього колгоспу - СЗАТ Прибузьке, була підготовлена відповідна довідка про зняття заборони, але з невідомих причин відправлена не була.

Зазначене обтяження порушує права позивачки як власниці будинку, хоча виходячи з того, що особа або його правонаступники, які були ініціатором обтяження, вже не існують, і обставини для обтяження також припинили своє існування, тому слід дійти висновку і про відсутність правових підстав для такого обтяження.

Згідно зі ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Положення ч. 1 ст. 15 та ст. 392 ЦК України вказують, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

За положеннями ст. 317 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Дослідженими під час розгляду справи доказами підтверджено, що будинок позивачки знаходиться під неправомірним обтяженням, яке для захисту її прав на власність повинно бути скасовано.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 258-260 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Скасувати обтяження та заборону на відчуження нерухомого майна будинку ОСОБА_1 , розташованого по АДРЕСА_1 , яке було накладене колгоспом «Прибузький» за його повідомленням б/н, від 1 грудня 1991 року, додаткові дані - архівний номер 140095NIKOLAEV10, Архівна дата 04 травня 1998, дата виникнення: 01.12.1991, № реєстра: 11788-65, внутр. №9D01412526EF3A2D7542, коментарій: № 79 с. Прибузьке жр-на.

Рішення може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду через Жовтневий районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Суддя Р.В. Козаченко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116049465
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —477/2339/21

Рішення від 31.08.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні