Ухвала
від 22.12.2023 по справі 593/1909/23
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/415/2023

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

Бережанський районний суд Тернопільської області

"22" грудня 2023 р. м.Бережани Тернопільської області

Суддя Бережанського районного суду Тернопільської області Німко Н.П., отримавши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до відповідача Нараївської сільської ради, відповідача ОСОБА_2 , за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів державного реєстратора прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради, третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів державного реєстратора прав на нерухоме майно Підгаєцької міської ради, третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю «МРІЯ ФАРМІНГ ГАЛИЧИНА», третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Бережанської державної нотаріальної контори про визнання незаконним рішення та скасування рішень,-

встановив:

Представник позивачки - адвокат Дарморіс О.М. звернулася до суду із вищевказаним позовом.

Форма і зміст позовної заяви відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Дана справа підсудна Бережанському районному суду.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження згідно вимог ч. 1 ст.187ЦПК України немає.

За положеннями ч. 1 ст.11ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно вимог ч. 4 ст.19ЦПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Представник позивача подала клопотання, у якому просить звільнити позивачку ОСОБА_1 від сплати судового збору, посилаючись на те, що розмір судового збору, який ії підлягає сплаті за п`ять вимог немайнового характеру перевищує 5% її річного доходу.

Вирішуючи питання про можливість звільнення заявника від сплати судового збору за подану заяву, суд виходить з наступного:

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі та з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, зменшити розмір належних до сплати судових витрат, повязаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Частиною 3 ст.136 ЦПК України, встановлено, що з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, повязаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Аналогічні положення містяться в ст. 8 Закону України «Про судовий збір».

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті. Суд звільняє від сплати судового збору, якщо: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік…

Враховуючи майновий стан позивача, а саме: отримання доходу у розмірі 59510,55 грн за минулий календарний рік, наявність клопотання про звільнення від сплати судового збору суд вважає за можливе, з урахуванням ст.8Закону України«Про судовийзбір» та ст.136 ЦПК України, звільнити позивачку від сплати судового збору, оскільки розмір судового збору, який підлягає сплаті у даній справі перевищує 5% річного доходу позивачки (18660,91+40849,64*5%=2975,53 грн).

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.19, 27, 33, 175, 177, 274-279 ЦПК України, ЗУ «Про судовий збір», суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивачки адвоката Дарморіс О.М. про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання до суду згаданої позовної заяви.

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до відповідача Нараївської сільської ради, відповідача ОСОБА_2 , за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів державного реєстратора прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради, третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів державного реєстратора прав на нерухоме майно Підгаєцької міської ради, третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю «МРІЯ ФАРМІНГ ГАЛИЧИНА», третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів Бережанської державної нотаріальної контори про визнання незаконним рішення та скасування рішень.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Проведення підготовчого судового засідання призначити на 22 січня 2024 року о 11 год. 00 хвилин в приміщенні Бережанського районного суду Тернопільської області.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення.

Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити строк відповідачу для надіслання (надання) до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, - протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали.

Зобов`язати відповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Відповідачу для надання права подання зустрічного позову встановити строк до 22 січня 2024 року.

Згідно ч.4 ст. 179 ЦПК України, встановити позивачу десятиденний строк для надання відповіді на відзив, з дня отримання відзиву відповідача.

На підставі ч.4 ст. 180 ЦПК України встановити відповідачу п`ятиденний строк для подання ним своїх заперечень, з дня отримання від позивача відповіді на відзив відповідача.

Забезпечення доказів судом проводиться за правилами, встановленими ст.ст. 116-119 ЦПК України.

Роз`яснити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору право в п`ятнадцятиденний строк з моменту вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі і позовної заяви подати суду пояснення третьої особи щодо предмета спору, в якому викласти аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Вказані пояснення третьої особи щодо позову третя особа має право надіслати: суду - пояснень третьої особи щодо позову і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень третьої особи щодо позову і доданих до нього доказів іншим учасникам справи; позивачу, відповідачу - копію пояснень третьої особи щодо позову та доданих до нього документів.

У разі ненадання третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору повинна подати докази разом з поданням пояснень третьої особи щодо позову.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами, шляхом подання завідомо безпідставного позову, позову за відсутності предмета спору або у спорі, який має очевидно штучний характер; умисного неповідомлення про осіб, які мають бути залучені до участі у справі.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

У разі, якщо подання скарги, заяви, клопотання буде визнане зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Учасники справи мають можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Веб-адреса сторінки:https://court.gov.ua/sud1901/

Ухвала окремо від рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку лише щодо порушення правил підсудності шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Тернопільської області через Бережанський районний суд Тернопільської області протягом 15 днів з дня вручення копії ухвали суду. В іншій частині заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Бережанського районного суду

Тернопільської області Н.П.Німко

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116062694
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним рішення та скасування рішень

Судовий реєстр по справі —593/1909/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні