Ухвала
від 01.01.2024 по справі 747/625/21
ТАЛАЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 747/625/21

Провадження№ 1-кп/747/1/23

У Х В А Л А

01.01.2024 року смт. Талалаївка

Суддя Талалаївського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 розглянула заяву засудженого ОСОБА_2 з матеріалами кримінальної справи №747/625/21 -

В С Т А Н О В И В:

01 січня 2024 року на розгляд судді надійшла заява засудженого ОСОБА_2 про ознайомлення з матеріалами кримінальної справи для можливості подальшого звернення до суду касаційної інстанції.

Ознайомившись із заявою, суддя приходить до наступного висновку.

Вироком Талалаївського районного суду Чернігівської області від 04 липня 2023 року по справі №747/625/21 (провадження №1-кп/731/1/23) ОСОБА_2 було визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 185, ч.1 ст. 209 КК України і призначено з врахуванням ч.1 ст 70 КК у вигляді 7 (семи) років позбавлення волі з конфіскацією майна, що є його власністю, за виключенням житла, та з позбавленням права обіймати посади у господарській сфері, пов`язані з матеріальною відповідальністю, обліком, збереженням, управлінням та розпорядженням матеріальними цінностями, на строк 1 (один) рік. Вказаний вирок було оскаржено в апеляційній інстанції. Вироком Чернігівського апеляційного суду від 18 жовтня 2023 року і вирок Талалаївського районного суду від 04 липня 2023 року в частині призначеного покарання скасовано, ОСОБА_2 за ч.5 ст 185 КК України та та ч.1 ст 209 КК України з врахуванням положень ч.1 ст 70 КК України остаточно призначено покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна, з позбавленням права обіймати посади у господарській сфері, пов`язані з матеріальною відповідальністю, обліком, збереженням, управлінням та розпорядженням матеріальними цінностями строком на 1 рік.

На даний час засуджений ОСОБА_2 перебуває у ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор», звідки і надійшла заява засудженого про ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Відповідно до ст. 43 КПК України засудженим у кримінальному провадженні є обвинувачений, обвинувальний вирок суду щодо якого набрав законної сили. Засуджений має права обвинуваченого, передбачені статтею 42 цього Кодексу, в обсязі, необхідному для його захисту на відповідній стадії судового провадження. Виходячи з положень ст. 42, 43, 317 КПК України, засуджений вправі ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи у разі заявлення відповідного клопотання. Згідно з ч. 2 ст. 425 КПК України особам, які мають право подати касаційну скаргу, надається можливість ознайомитися в суді з матеріалами кримінального провадження для вирішення питання про подання касаційної скарги. У зв`язку з цим суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви засудженого ОСОБА_2 про ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Згідно ч. 1 ст. 114 КПК України для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження. Відповідно до ст. 28 КПК України кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. При цьому критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є, як складність кримінального провадження, так і поведінка учасників кримінального провадження. Відповідно до п. 20 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування кримінально-процесуального законодавства при попередньому розгляді кримінальних справи у судах першої інстанції» від 30 травня 2008 року за № 6 слід визнати правильною практику тих суддів, які обмежують час на ознайомлення з матеріалами справи, а потім припиняють ознайомлення у випадку недобросовісного користування (зловживання) особи своїми процесуальними правами (зокрема при явному затягуванні ознайомлення чи висуванні не передбачених законом вимог щодо умов такого ознайомлення).

При визначенні тривалості днів, що необхідно надати засудженому для ознайомлення, суд виходить із складності кримінального провадження та кількості аркушів кримінального провадження та з врахуванням того, що значний об`єм кримінальної справи - це клопотання прокурора та ухвали про продовження терміну перебування під вартою та супровідні документи до них, із матеріалами досудового розслідування, які наявні в матеріалах кримінальної справи, засуджений ознайомлювався. Для уникнення умисного затягування ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, суд вважає за необхідне встановити засудженому ОСОБА_2 графік ознайомлення з матеріалами кримінального провадження строком 1 (один) день з 10 год. 00 хв. до 16 год. 00 хв. щодня, чого буде достатньо для реалізації права засудженого на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження у повному обсязі.

Пунктом 12 ч. 1 ст. 537 КПК України визначено, що під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати такі питання: про тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі або переведення засудженого з арештного дому, виправного центру, дисциплінарного батальйону або колонії до слідчого ізолятора для проведення відповідних процесуальних дій під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених іншою особою або цією самою особою, за які вона не була засуджена, чи у зв`язку з розглядом справи в суді. Відповідно до абзацу 5 п. 1 розділу ІІ наказу від 14 червня 2019 року №1769/5 «Про затвердження Правил внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України» підставами для приймання та тримання у СІЗО ув`язнених і засуджених є ухвала суду про тимчасове залишення засудженого у СІЗО у випадках, передбачених статтями 90 КВК та 537 КПК України.

Зважаючи на необхідність надання засудженому можливості ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, на період такого ознайомлення засудженого ОСОБА_2 необхідно тимчасово залишити в ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор». З метою реалізації права засудженого на ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, необхідно доставити ОСОБА_2 з ДУ «Чернігівський слідчий ізолятор» до Ізолятора тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області для подальшого конвоювання до Талалаївського районного суду Чернігівської області для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Керуючись ст. 42, 114, 372, 425, 537, 539 КПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву засудженого ОСОБА_2 про ознайомлення з матеріалами кримінальної справи - задовольнити.

Надати можливість засудженому ОСОБА_2 ознайомитись з матеріалами кримінальної справи № 747/625/21.

На час ознайомлення з матеріалами кримінального справи № 747/625/21 засудженого ОСОБА_2 тимчасово залишити в Державній установі «Чернігівський слідчий ізолятор».

Встановити для засудженого ОСОБА_2 графік ознайомлення з матеріалами кримінальної справи 747/625/21, а саме: 1 (один) календарний день 30 січня 2024 року з 10.00 год до 16.00 год включно.

Доставити засудженого ОСОБА_2 з Державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» до Ізолятора тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області з метою його конвоювання (доставки) до приміщення Талалаївського районного суду Чернігівської області для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи №747/625/21 на дату та час ознайомлення відповідно до встановленого судом графіка.

Начальнику Державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» забезпечити поміщення та доставку ОСОБА_2 до Ізолятора тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Обов`язок щодо утримання засудженого ОСОБА_2 у Ізоляторі тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області до моменту його ознайомлення з матеріалами кримінальної справи №747/625/21, покласти на начальника Ізолятора тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області.

Начальнику Роти конвойної служби Головного управління Національної поліції в Чернігівській області забезпечити доставку засудженого ОСОБА_2 до Ізолятора тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області та подальше його конвоювання до Талалаївського районного суду Чернігівської області для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи на дату та час ознайомлення відповідно до встановленого графіка.

Начальнику Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області забезпечити доставку засудженого ОСОБА_2 до Талалаївського районного суду Чернігівської області для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи на дату та час ознайомлення відповідно до встановленого графіка.

Роз`яснити засудженому ОСОБА_2 , що вказаний графік є обов`язковим для виконання і в разі подальшого зволікання та неознайомлення належним чином з матеріалами кримінального провадження у зазначений графіком строк, ознайомлення буде припинено.

Копію ухвали направити для виконання: начальнику Державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» (14000, м. Чернігів, вул. Реміснича, б. 2), Начальнику Роти конвойної служби Головного управління Національної поліції в Чернігівській області (14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, 116), начальнику Ізолятора тимчасового тримання №5 Головного управління Національної поліції в Чернігівській області (17500, м. Прилуки Чернігівської області, вул. Котляревського, 65) та начальнику Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області (17500, м. Прилуки Чернігівської області, вул. Котляревського, 66), а засудженому ОСОБА_2 - до відома.

Ухвала може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду через Талалаївський районний суд Чернігівської області протягом семи днів з дня винесення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116062900
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —747/625/21

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 29.01.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

Ухвала від 01.01.2024

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 01.01.2024

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Ухвала від 03.11.2023

Кримінальне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Тіщенко Л. В.

Вирок від 18.10.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Ухвала від 17.08.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

Ухвала від 15.08.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Антипець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні