Ухвала
від 02.01.2024 по справі 293/481/23
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №293/481/23

Провадження № 2/293/37/2024

УХВАЛА

про призначення посмертної судово-медичної експертизи

02 січня 2024 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Проценко Л.Й.,

секретаря судового засідання Тишкевич К.Б.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Черняхів цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Високівської сільської ради Черняхівського району Житомирської області, про визнання заповіту недійсними

ВСТАНОВИВ :

В провадженні Черняхівського районного суду Житомирської області перебуває вказана цивільна справа.

27.11.2023 від позивача надійшло клопотання про призначення посмертної судово-медичної експертизи, на вирішення якої постановити питання на предмет чи могла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 при складанні заповіту у Високівській сільській раді Черняхівського району Житомирської області, за яким усе своє майно заповіла сторонній особі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи просив доручити експертам Житомирської обласної психіатричної лікарні, надавши в їх розпорядження матеріали цивільної справи № 293/481/23 разом із медичною карткою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка була витребувана судом із медичного закладу.

Представник позивача адвокат Колупаєв В.В. в судовому засіданні підтримав подане клопотання. Оплату за проведення експертизи просив покласти на позивача. Щодо клопотання відповідача та його представника в частині визначення виконавця експертизи поклався на розсуд суду.

Відповідач та його представник в судове засідання не з`явилися, просили розглянути клопотання про призначення експертизи у їх відсутність. Не заперечували, щодо призначення посмертної судово-психіатричної експертизи. Втім у своїх письмових клопотаннях просили доручити проведення судової психіатричної експертизи Державній установі «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

Заслухавши думку представника позивача, вивчивши клопотання про призначення експертизи, суд зазначається таке:

Відповідно до ч.1, 4, 5ст.103 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Суд, зважаючи на те, що для вирішення справи потрібні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, з метою повного та всебічного розгляду справи, вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та призначити по справі посмертну судово-медичну експертизу.

З урахуванням положень ст.139 ЦПК України обов`язок по оплаті експертизи покладається на позивача.

Крім цього, враховуючи, що для проведення експертизи необхідний значний проміжок часу, суд вважає необхідним, на підставі положень п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103, 104, 260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання про призначення посмертної судово-медичної експертизи задовольнити.

Призначити по справі посмертну судово-медичну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

Чи могла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при складанні заповіту у Високівській сільській раді Черняхівського району Житомирської області, за яким усе своє майно заповіла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити Державній установі «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи №293/481/23, разом із медичною карткою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст.384,385 КК України.

Витрати на проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 .

Копію ухвали суду направити Державній установі «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103-а) для виконання.

Зупинити провадження у справі до одержання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом 15-ти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Людмила ПРОЦЕНКО

Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116069510
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —293/481/23

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні