Ухвала
від 02.01.2024 по справі 631/1596/23
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/1596/23

Провадження № 2-о/615/64/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 січня 2024 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Левченка А.М.,

присяжних Мельника В.В.,

Миргород З.В.,

за участю секретаря судового засідання Партоли О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Мякоти Тетяни Миколаївни про призначення судово-психіатричної експертизи по цивільній справі № 631/1596/23

за заявою ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи: Орган опіки і піклування Старовірівської сільської ради Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Нововодолазького районного суду Харківської області із заявою, у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 .

В обґрунтування своєї заяви ОСОБА_1 зазначає, що він є батьком ОСОБА_3 , який є особою з інвалідністю ІІ групи, внаслідок психічного розладу не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, постійно потребує стороннього догляду, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватись в простих життєвих ситуаціях, що в свою чергу стало підставою для звернення до суду з даною заявою.

Представником заявника подано до суду клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану ОСОБА_3 та його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Заявник та його представник у судове засідання не з`явились. Представником заявника подано до суду клопотання про розгляд клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи без її участі та участі заявника.

Представник заінтересованої особи Органу опіки і піклування Старовірівської сільської ради Харківської області у судове засідання не з`явився. Подав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника заінтересованої особи.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилась. Подала до суду заяву, у якій просить проводити судове засідання без її участі.

Представник ОСОБА_3 адвокат Ніколаєв Володимир Іванович у судове засідання не з`явився. Подав до суду заяву, у якій підтримав клопотання представника заявника про призначення по справі судово-психіатричної експертизи. Також просить провести судове засідання без його участі та участі ОСОБА_3 .

Суд, дослідивши матеріали справи приходить до наступного.

Згідно п. 2 ч. 1 ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно довідки № 025259 від 24 вересня 2007 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю ІІ групи з дитинства.

Враховуючи, що маються достатні відомості про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а вирішення питання про те, чи може він розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Згідно ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1 ст.253ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно п.2ч.3ст.133ЦПК Українидо витрат,пов`язаних зрозглядом справи,належать витрати пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Частиною 2 статті 299 ЦПК України визначено, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 84, 103, 105, 107, 133, п. 5 ч. 1 ст. 252, 299, 351-354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Мякоти Тетяни Миколаївни про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки і піклування Старовірівської сільської ради Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проведення якої доручити експертам Харківської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46).

На вирішення експерта поставити наступні питання:

1. Чи має ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , стійкий розлад психічного стану?

2.Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , за своїм станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експерта, що безпосередньо буде проводити дослідження, про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи № 631/1596/23.

Судові витрати, пов`язані з проведенням експертизи віднести на рахунок держави.

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Нововодолазька центральна лікарня» (місцезнаходження: 63202, Харківська область, Харківський район, смт Нова Водолага, вул. Амосова Миколи, 16) для надання експертам Харківська філія судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» медичну документацію ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Про дату, час і місце проведення експертизи повідомити учасників процесу.

Провадження по справі № 631/1596/23 зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Валківський районний суд Харківської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Суддя А.М. Левченко

присяжні В.В. Мельник

З.В. Миргород

Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116070988
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —631/1596/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні