Рішення
від 07.03.2024 по справі 631/1596/23
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 631/1596/23

Провадження № 2-о/615/6/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 березня 2024 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Левченка А.М.,

присяжних - Мельника В.В., Миргород З.В.,

за участю секретаря судового засідання - Партоли О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області цивільну справу № 631/1596/23

за заявою ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи: Орган опіки і піклування Старовірівської сільської ради Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

за участю учасників справи:

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_4 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Нововодолазького районного суду Харківської області із заявою, у якій просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його опікуном ОСОБА_1 .

В обґрунтування поданої заяви посилається на те, що він є батьком ОСОБА_3 , який є особою з інвалідністю ІІ групи, внаслідок психічного розладу не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, постійно потребує стороннього догляду, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватись в простих життєвих ситуаціях, що в свою чергу стало підставою для звернення до суду з даною заявою.

Розпорядженням Нововодолазького районного суду Харківської області від 27 листопада 2023 року цивільну справу передано на розгляд Валківському районному суду Харківської області.

07 грудня 2023 року цивільна справа надійшла до Валківського районного суду Харківської області.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 08 грудня 2023 року прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку окремого провадження.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 02 січня 2024 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу психічного стану ОСОБА_3 . Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 15 лютого 2024 року поновлено провадження у справі.

У судовому засіданні заявник та його представник підтримали заяву та просять задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 підтримала заяву та не заперечувала щодо задоволення.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій проти задоволення заяви не заперечує та просить проводити розгляд справи за відсутності уповноваженого представника органу опіки та піклування.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 - адвокат Ніколаєв Володимир Іванович у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви.

Судовим розглядом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданим Мелиховською с/радою Нововодолазького району Харківської області (а.с. 11).

Згідно витягу № 161 про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб від 10 листопада 2023 року, за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровані: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 17).

Згідно копії довідки до акта огляду МСЕК серії ХАР-06 № 025259 від 24 вересня 2007 року, ОСОБА_3 є особою з інвалідністю ІІ групи (а.с. 12).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 81 від 08 лютого 2024 року, ОСОБА_3 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості.

ОСОБА_3 на теперішній час, відповідно до свого психічного стану, нездатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов, складеного 13 листопада 2023 року депутатом Старовірівської сільської ради Биковою Л.А., проведено обстеження матеріально-побутових умов ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , за результатами чого встановлено, що до складу сім`ї входять дружина ОСОБА_2 та син ОСОБА_3 . Основним джерелом існування є заробітна плата та пенсія. Також встановлено, що ОСОБА_3 потребує постійного догляду батьками, самостійно не розуміє значення дій. Умови проживання задовільні, житлом власним сім`я забезпечена (а.с. 18).

Згідно довідки Товариства з обмеженою відповідальністю Сільськогосподарське підприємство «Миколаївське» № 245 від 10 листопада 2023 року, ОСОБА_1 працює в товаристві на посаді водія автотранспортних засобів. Дохід за період з 01 травня 2023 року по 31 жовтня 2023 року склав 126 345,72 грн (а.с. 19).

Відповідно до довідки про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № 744 від 18 листопада 2023 року, складеного КНП «Нововодолазька ЦЛ», психіатричні, у тому числі спричинені вживанням психоактивних речовин, противопоказань для виконання догляду відсутні (а.с. 21).

Згідно витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальіності та наявності судимості», ОСОБА_1 станом на 22 листопада 2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с. 22).

Рішенням виконавчого комітету Старовірівської сільської ради № 56 від 27 лютого 2024 року, затверджено подання опікунської ради при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном (піклувальником) над ОСОБА_3 , який може бути визнаний недієздатною (обмежено дієздатною) особою.

Відповідно до подання опікунської ради при виконавчому комітеті Старовірівської сільської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Старовірівської сільської ради № 56 від 27 лютого 2024 року, опікунська рада з метою захисту прав та інтересів ОСОБА_3 визначила доцільним подати ОСОБА_1 опікуном (піклувальником) над ОСОБА_3 , який може бути визнаний недієздатною (обмежено дієздатною) особою.

Згідно ст. 30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Частиною 1 статті 299 ЦПК України встановлено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вищевикладені обставини, які свідчать про наявність психічного розладу у ОСОБА_3 , внаслідок яких він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до висновку, що вимога заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 недієздатним є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

За правилами ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Оскільки наявні підстави для визнання ОСОБА_3 недієздатним, та з урахуванням подання органу опіки та піклування, суд приходить до висновку, що вимоги заяви про призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

За таких обставин, судові витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258-259, 263-265, 268,273, 293, 294, 299-300, 351-352, 354-355 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки і піклування Старовірівської сільської ради Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити два роки з наступного дня після дня набрання рішенням суду законної сили.

Судові витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи віднести на рахунок держави.

Рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною може бути скасовано та поновлено цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Строк дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною може бути продовжено за клопотанням опікуна, представника органу опіки та піклування, яке повинно бути подано не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду.

Направити рішення суду, після набрання ним законної сили, органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду або через Валківський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа - Орган опіки і піклування Старовірівської сільської ради Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, Красноградський район, с. Старовірівка, вул. Центральна, 60, код ЄДРПОУ: 04398092;

заінтересована особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Повне рішення суду складено 12 березня 2024 року.

Суддя А.М. Левченко

присяжні: В.В. Мельник

З.В. Миргород

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117600319
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

Судовий реєстр по справі —631/1596/23

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні