Ухвала
від 02.01.2024 по справі 922/5479/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"02" січня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/5479/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кухар Н.М.

розглянув матеріали

позовної заяви Державної організації "Комбінат "Світанок" Державного агентства резерву України (вул. Польова, буд. 87, м. Харків, 61140; код ЄДРПОУ: 14373213) до Приватного підприємства "Пул" (пров. Молчанівський, буд. 29, офіс 21, м. Харків, 61001; код ЄДРПОУ: 33206811) про стягнення 10941,89 грн

ВСТАНОВИВ:

Державна організація "Комбінат "Світанок" Державного агентства резерву України 29.12.2023 звернулась до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Приватного підприємства "Пул" про стягнення з відповідача 10941, 89 грн, а саме: заборгованості в розмірі 10075,34 грн; інфляційних втрат у розмірі 726,32 грн; 3% річних у розмірі 140,23 грн. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач, в порушення умов Договору № 45-03/20-Х від 01.01.2020 та Договору № 54-03/21-Х від 01.01.2021, а також приписів чинного законодавства, своєчасно не здійснив оплату за надані позивачем послуги зі зберігання товарно-матеріальних цінностей.

Дослідивши позовні матеріали, суд встановив, що даний позов відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні. За таких підстав, суд керуючись ст. 176 ГПК України вважає за необхідне прийняти позов до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/5479/23.

Відповідно до частини першої, п`ятої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Наявність спору між сторонами в даному випадку виключає можливість розгляду даної справи в порядку наказного провадження, тому суд, відповідно, має визначити в порядку спрощеного чи загального позовного провадження підлягає розгляду ця справа.

Приймаючи до уваги, що ціна даного позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та справа є нескладною з огляду на наявні в ній матеріали, а саме малозначною у розумінні частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про можливість здійснення розгляду даної справи в порядку спрощеного позовного провадження на підставі ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Водночас, з огляду на запровадження на території України воєнного стану, з метою недопущення випадків загрози життю, здоров`ю та безпеці учасників справи, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд даної справи без повідомлення (виклику) учасників справи в судове засідання за наявними у справі матеріалами.

Суд також зазначає, що на час існування небезпеки для учасників провадження, пов`язаної з перебуванням останніх у приміщенні Господарського суду Харківської області, учасники судових засідань та інші громадяни мають право надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття до приміщення суду:

- через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

- у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом);

- у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Разом з тим суд роз`яснює, що відповідно до частини 4 статті 250 ГПК України, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про:

1) залишення заяви відповідача без задоволення;

2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Керуючись статтями 2, 171, 174, 176, 234, 235, 247, 249, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву Державної організації "Комбінат "Світанок" Державного агентства резерву України до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/5479/23.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

3. Відповідачу, у разі наявності заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, подати до суду заяву із обґрунтуванням своїх заперечень, протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

Попередити відповідача про те, що у разі неподання ним обґрунтованих заперечень щодо розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк з поважних причин.

4. Повідомити учасників справи, що судове засідання з розгляду справи відбудеться 01 лютого 2024 року о 15:00 у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 110.

Звернути увагу сторін на те, що явка учасників справи в судове засідання не є обов`язковою з огляду на наявність небезпеки для учасників провадження, пов`язаної з перебуванням останніх у приміщенні Господарського суду Харківської області.

5. Відповідачу, згідно з частиною першою статті 251 Господарського процесуального кодексу України, встановити п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Відзив повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана відповідачем на адресу позивача одночасно із надісланням відзиву до суду. Документи, які підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів позивачу (листом із описом вкладення) мають бути подані до суду разом із відзивом.

6. Позивачу, згідно з частиною другою статті 251 Господарського процесуального кодексу України встановити строк на подання до суду відповіді на відзив - п`ять днів з дня отримання відзиву.

Відповідач, в свою чергу, має право подати заперечення на відповідь позивача протягом п`яти днів з дня отримання відповідних документів.

7. Звернути увагу відповідача на необхідність реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, відповідно до приписів ч. 6 ст. 6 ГПК України, а також можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

8. Звернути увагу сторін, що документи, отримані судом електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних і залишаються судом без розгляду.

9. Повідомити сторони про можливість одержання інформації по справі на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 02.01.2024.

СуддяН.М. Кухар

Примітка: У зв`язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.

Дата ухвалення рішення02.01.2024
Оприлюднено03.01.2024
Номер документу116074707
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 10941,89 грн

Судовий реєстр по справі —922/5479/23

Рішення від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні