Ухвала
від 28.12.2023 по справі 295/16892/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/16892/23

Категорія 4

2-о/295/292/23

У Х В А Л А

28.12.2023 року м.Житомир

Суддя Богунського районного суду міста Житомира Семенцова Л.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради (адреса: 10014, м. Житомир, майдан С.П. Корольова, 4/2), про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном ОСОБА_2 .

Заява обгрунтована тим, що ОСОБА_2 хворіє на тяжкий психічний розлад, самостійно проживати та керувати свїми діями не може, потребує постійної стороньої допомоги та догляду.

Заява подана до суду з дотриманням правил підсудності, визначених ст. 295 ЦПК України, відповідає вимогамст.297ЦПК України і підстав для залишення заяви без руху, повернення та відмови у відкритті провадження у справі не вбачається.

У заяві заявником викладено клопотання про призначення психіатричної експертизи для визначення чи хворіє ОСОБА_2 психічною хворобою та чи здатний ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановитипсихічний стан особи. Згідно ч. 1ст. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Приймаючи до уваги наявність клопотання заявника про призначення експертизи, а також враховуючи, що для встановлення психічного стану особи призначення експертизи судом є обов`язковим і для цього потрібні спеціальні знання в галузі психіатрії, тому необхідно призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановленихпунктами 1,9і10частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Враховуючи положення ч. 5 ст. 293 ЦПК України та зважаючи на те, що адвокат особи, стосовно якої розглядається справа, не залучений, а участь адвоката такої особи є обов`язковою, суд дійшов висновку про необхідність залучення адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст. ст.105,187,293, 298 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадженняу цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті в порядку окремого провадження на14-00год 06.02.2024року у залі судових засідань № 2-Б-8 Богунського районного суду міста Житомира за адресою: м. Житомир, майдан Соборний, 1.

Викликати в судове засідання учасників справи та надіслати їм ухвалу про відкриття провадження у справі, заінтересованій особі також копію заяви з копіями доданих до неї документів. Після одержання копії ухвали про відкриття провадження у справі заінтересована особа має право невідкладно подати суду письмове заперечення проти заяви із зазначенням доказів, що підтверджують це заперечення.

Призначити у справісудово-психіатричну експертизу,на вирішення якої поставити питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічною хворобою?

2. Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 розуміти вчинення своїх дій і керувати ними?

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 призначення йому опікуна?

Проведення експертизи доручити КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (12440, Житомирська область, Житомирський район, с. Зарічани, Бердичівське шосе, 3). Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України. Зобов`язати заявника забезпечити явку підекспертної особи до експертної установи для проведення експертизи.

Залучити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доручити Житомирському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити учасників справи про неприпустимість зловживання процесуальними правами. Учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

Інформацію щодо справи можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://bg.zt.court.gov.ua/sud0604/.

Ухвала в частині порушення правил підсудності та призначення експертизи може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення в порядку, визначеному ЦПК України.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Л.М. Семенцова

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116083433
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —295/16892/23

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні