Рішення
від 18.12.2023 по справі 925/218/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2023 року м. Черкаси справа № 925/218/23

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Лисенко Р.М., за участі представників сторін:

від позивача: Плювака Ю.А. - за довіреністю;

від відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Дерев`яна національна компанія" ( м. Черкаси) до The Butcher's Furniture LTD (Israel) про стягнення 28 375,98 євро

ВСТАНОВИВ:

14.02.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "Дерев`яна національна компанія" звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовною заявою та просить стягнути з The Butcher's Furniture LTD (код підприємства - V.A.T. 515320299 поштова адреса: Ha-meyasdim St.Zramot HaShavim 27, Israel) на свою користь заборгованість за поставлений товар в загальній сумі 28 375,98 євро, з яких: 14 187,99 євро - сума основного боргу та 14 187,99 євро - пеня за прострочення виконання зобов`язань на підставі Договору № 19.08 від 19.08.2021, укладеного між сторонами.

Пунктом 9.3. Договору сторони погодили, що будь-який спір, що виникає по даному Договору чи в зв`язку із ним, підлягає передачі на вирішення Господарському суду Черкаської області, Україна.

Згідно з п.1 ч.1 ст.76 Закону України "Про міжнародне приватне право", суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, у випадку, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків виключної підсудності у справах з іноземним елементом, передбачених у статті 77 цього Закону.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження. Провадження у справі неодноразово зупинялося на час виконання судового доручення про вручення відповідачу документів за кордоном.

В ході розгляду справи представник позивача позовні вимоги підтримував повністю та просив суд їх задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач про прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначення засідань в Господарському суді Черкаської області сповіщений шляхом направлення документів через уповноважений центральний орган Ізраїлю - Ministry of Justice Office of the Deputy Attorney General (International Law), (Saladin 29, Jerusalem, 91010) та безпосередньо на адресу своєї реєстрації.

05.10.2023 на адресу Господарського суду Черкаської області (а.с. 202, 243, 245 том 1) надійшли докази про виконання доручення про вручення документів відповідачу уповноваженим органом країни Ізраїль.

Відзиву на позов із запереченнями проти доводів та розрахунків позивача, відповідачем суду не подано. Доказів сплати боргу чи врегулювання спору іншим способом, у справі немає.

Суд вирішує спір за матеріальним правом України з огляду на місце укладення договору між сторонами від 19.08.2021 (м. Черкаси), реєстрацію в Україні позивача, як постраждалої сторони у спірних договірних відносинах з іноземним елементом та положень ст. 4 ЗУ "Про міжнародне приватне право".

Даною нормою передбачено, що право, що підлягає застосуванню до приватноправових відносин з іноземним елементом, визначається згідно з колізійними нормами та іншими положеннями колізійного права цього Закону, інших законів, міжнародних договорів України.

Якщо згідно з частиною першою цієї статті неможливо визначити право, що підлягає застосуванню, застосовується право, яке має більш тісний зв`язок із приватноправовими відносинами.

Заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні у справі письмові докази й оцінивши їх у сукупності, суд задовольняє позовні вимоги частково з наступних підстав.

За змістом п.1 ч.1 ст.20 ГПК України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи-підприємці.

Відповідно до ст. 366 ГПК України, підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ст.365 ГПК України).

Правовідносини, пов`язані з усіма видами зовнішньоекономічної діяльності в Україні, регулюються положеннями Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", а питання, що виникають у сфері приватноправових відносин з іноземним елементом (хоча б один учасник правовідносин є іноземцем, особою без громадянства або іноземною особою), зокрема, і питання підсудності судам України справ з іноземним елементом, визначені Законом України "Про міжнародне приватне право".

З матеріалів справи вбачається, що 19.08.2021 між товариством з обмеженою відповідальністю "Дерев`яна національна компанія" (Україна, далі - Продавець, позивач у справі) та The Butcher's Furniture LTD (Ізраїль, далі - Покупець, відповідач у справі) було укладено договір № 19.08 (а.с. 20-24, том 1), у відповідності до якого продавець зобов`язався поставити продукцію із деревини, в подальшому іменований "Товар" в номенклатурі, кількості, якості і по цінах вказаних в інвойсах ( рахунках -фактурах) по кожній окремій поставці ( п. 1.1. договору).

Відповідач зобов`язався прийняти та оплатити придбаний товар на умовах цього Договору (п. 1.2.).

Ціна буде вказана в інвойсах (рахунках - фактурах) та може бути змінена за погодженням обох сторін ( п. 2.2. договору).

Загальна ціна даного договору складає 1 000 000 Євро ( п. 2.3. договору).

Даний договір набирає законної сили з дня підписання і діє до 31 грудня 2023 року ( п. 8.1. договору).

Доказів визнання недійсним даного договору чи підстав для оцінки його як нікчемного у справу не подано. Договір сторонами виконувався.

На виконання умов договору 23.08.2021 позивачем було поставлено відповідачу Товар на загальну суму 56 049,70 євро (51315,70 + 4734,00 - а.с. 29,32 том 1), що підтверджується наявними в матеріалах справи документами, а саме: інвойсами, міжнародними товарно-транспортними накладними (CMR) та митними деклараціями із посиланням на договір між сторонами ( а.с. 25-34, том 1).

Товар прийнято відповідачем і доказів протилежного в справу не подано.

Про належне виконання позивачем своїх зобов`язань за договором також свідчить відсутність з боку відповідача будь-яких зауважень, претензій та повідомлень про порушення постачальником-позивачем умов даного договору.

За умовами розділу 4 Договору платежі за договором здійснюють в Євро банківським переказом.

За змістом п. 4.6. Договору відповідач повинен оплатити отриманий товар протягом 14 днів, оскільки після завершення цього періоду позивач має право нарахувати пеню за прострочення розрахунків.

За доводами позивача, відповідачем здійснено частковий розрахунок за поставлений товар в загальній сумі 41 861,71 євро, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку ( а.с. 35, том 1) та платіжними дорученнями ( а.с. 36-40, том 1).

Доказів сплати боргу за товар у більшій сумі, ніж обліковує позивач, відповідачем суду не подано.

Таким чином, залишок заборгованості відповідача перед позивачем за поставлений товар становить 14 187,99 Євро.

Правовідносини між сторонами виникли на підставі договору, який за своєю правовою природою є договором поставки.

Відповідно до ч.ч.1-2 ст.712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 ЦК України передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

За ч.1 ст.692 ЦК України, покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ч.1 ст.626 ЦК України).

Положеннями ст.ст.627, 628, 629 ЦК України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

За змістом ст.1 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", зовнішньоекономічний договір (контракт) - це домовленість двох або більше суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов`язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Згідно з приписами ст.ст.525, 526 ЦК України та ст.193 ГК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною ч.1 ст.610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не виконав його у строк, встановлений договором (ч.1 ст.612 ЦК України).

Доказів проведення повного розрахунку за отриманий товар відповідачем суду не подано, строк виконання зобов`язання на час вирішення спору є таким, що настав.

Враховуючи викладене, позовна вимога про примусове стягнення основного боргу у розмірі 14 187,99 Євро підлягає задоволенню.

За прострочення розрахунків Позивач також просить суд стягнути з відповідача 14 187,98 євро пені за період з 18.01.2022 по 27.04.2022.

Відповідно до ч.1 ст.548 ЦК України виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

В силу ч.1 ст.546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою (штраф, пеня).

В ст.549 ЦК України надано визначення неустойки (штрафу, пені), під якою слід розуміти грошову суму або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

За змістом п.3 ч.1 ст.611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до п. 4.6. договору сторони погодили, що у випадку, якщо Покупець не провів платіж протягом 14 днів після отримання товару, на Покупця покладається пеня у розмірі 1% від суми замовлення за кожен день прострочення платежу. В ч.6 ст.232 ГК України визначено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

За правилами ст. 1,3 ЗУ "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" пеня встановлюється сторонами у договорі, але її розмір при сплаті не повинен перевищувати подвійну облікову ставку НБУ, яка діяла при її нарахуванні.

З урахуванням викладеного судом за калькулятором "Ліга-Закон" перевірено нарахування пені за вірно визначений позивачем період прострочення та встановлено неправильність її нарахування.

Після перерахунку з обмеженням у розмірі подвійної облікової ставки НБУ сума пені складає лише 775,09 євро, яка і підлягає до стягнення, оскільки доказів її сплати в справу не подано.

Доказів відсутності підстав для нарахування пені за прострочення розрахунків відповідачем суду не подано.

Відповідно до ч. 9 ст. 129 ГПК України, оскільки спір виник через неправильні дії відповідача, з нього на користь позивача слід стягнути 16420,34 грн. на відшкодування сплаченого судового збору повністю.

Керуючись ст. 238, 240 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з The Butcher's Furniture LTD (код підприємства - V.A.T. 515320299 поштова адреса: Ha-meyasdim St.Zramot HaShavim 27, Israel, адреса доставки Jaljulya +9729-793-2770) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дерев`яна національна компанія" (код 43152132, м. Черкаси, вул. Благовісна, 269 оф. 518) -- 14 187,99 Євро залишку основного боргу за товар та 775,09 євро пені за прострочення розрахунків на підставі Договору № 19.08 від 19.08.2021.

В решті вимог у позові відмовити.

Наказ видати.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів.

Повне судове рішення складено 02 січня 2023

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116086829
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань зовнішньоекономічної діяльності

Судовий реєстр по справі —925/218/23

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Судовий наказ від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 30.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні