Ухвала
від 03.01.2024 по справі 128/5301/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/5301/23

УХВАЛА

03 січня 2024 року м. Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Васильєва Т.Ю., отримавши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування - виконавчий комітет Стадницького старостинського округу Вінницької міської ради Вінницької області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, що подана в порядку окремого провадження,

УСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду Вінницької області надійшли матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування - виконавчий комітет Стадницького старостинського округу Вінницької міської ради Вінницької області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, що подана в порядку окремого провадження, в якій заявник просить суд ухвалити рішення, яким визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначати ОСОБА_1 його опікуном.

З огляду на те, що заява відповідає вимогам, встановленим ст. 297 ЦПК України, відсутні встановлені цим Кодексом підстави для повернення заяви, залишення її без руху або відмови у відкритті провадження; справа підсудна даному суду, суд вважає за необхідне призначити справу до розгляду, про що повідомити осіб, які беруть участь у справі.

Справа підлягає до розгляду в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК України, розгляд справи про визнання особи недієздатною проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Згідно ч. 4 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Судом встановлено, що заявником не залучено адвоката особі, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , та відповідне клопотання суду також не подано.

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що ОСОБА_2 є суб`єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, з урахуванням змін в законодавстві, які передбачають обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, суд дійшов висновку про необхідність доручити керівнику Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити ОСОБА_2 адвоката, діяльність якого підтверджується дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , а також забезпечити прибуття такого адвоката на всі судові засідання з розгляду заяви про визнання особи недієздатною та призначення опікуна у даній справі.

Статтею 300 ЦПК України, також визначено, що суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Так, відповідно до п.1.3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.1999р. за №34/166/131/88, органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

У селищах і селах справами опіки і піклування безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад (п.1.4 Правил опіки та піклування).

Згідно п. 1.5 даних Правил, органи опіки та піклування здійснюють свою діяльність відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п.2.1 даних Правил, опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Пунктом 2.4 Правил опіки та піклування передбачено, що опіка (піклування) встановлюється за місцем проживання особи, яка підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника). Рішення про встановлення опіки (піклування) повинно бути прийняте не пізніше як у місячний термін з моменту, коли відповідному органові опіки та піклування стане відомо про потребу встановлення опіки чи піклування.

Таким чином, враховуючи, що особа, відносно якої подано заяву, ОСОБА_2 проживає на території Малокрушлинецької територіальної громади, та дані про те, що виконавчий комітет Стадницького старостинського округу Вінницької міської ради Вінницької області є юридичною особою відсутні, суд вважає за необхідне залучити заінтересованою особою в справі Виконавчий комітет Вінницької міської ради як орган опіки та піклування (код ЄДРПОУ 03084813) та витребувати з Виконавчого комітету Вінницької міської ради висновок (подання) щодо можливості призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 84, 187, 189, 293-294, 315-318 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, що подана в порядку окремого провадження.

Залучити в якості заінтересованої особи Виконавчий комітет Вінницької міської ради як орган опіки та піклування (код ЄДРПОУ 03084813, вулиця Соборна, будинок 59, м. Вінниця, 21050).

Призначити справу до судового розгляду в порядку окремого провадження на 01 лютого 2024 року о 15:30 год в залі судових засідань Вінницького районного суду Вінницької області за адресою вул. Винниченка, 29, м. Вінниця, про що повідомити:

1) заявника ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

2) представника заявника, адвоката Савчук І.В., поштова адреса: АДРЕСА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

3) заінтересовану особу ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

4) заінтересовану особу Виконавчий комітет Вінницької міської ради як орган опіки та піклування, місцезнаходження: вулиця Соборна, будинок 59, м. Вінниця, 21050.

Учасникам справи надіслати копію ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

Заінтересованим особам разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії заяви та доданих до неї документів.

Витребувати з Виконавчого комітету Вінницької міської ради як органу опіки та піклування висновок (подання) щодо можливості призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Копію ухвали для виконання направити до Виконавчого комітету Вінницької міської ради (вулиця Соборна, будинок 59, м. Вінниця, 21050).

Доручити керівнику Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити особі, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , представника з числа адвокатів даного Центру для здійснення представництва його інтересів під час розгляду заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Вінницької міської ради як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, що подана в порядку окремого провадження,та забезпечити прибуття такого адвоката на всі судові засідання.

Оплату праці адвоката здійснити за рахунок видатків Державного бюджету України.

Копію даної ухвали негайно направити для виконання керівнику Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул. Порика, 29, м. Вінниця, 21021, e-mail: vinnytsya1.vinnytsya@legalaid.vn.ua), та учасниками справи для відома.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.01.2024
Оприлюднено04.01.2024
Номер документу116088003
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, що подана в порядку окремого провадження

Судовий реєстр по справі —128/5301/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні