Ухвала
від 04.01.2024 по справі 743/25/24
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/25/24

Провадження №2/743/78/24

УХВАЛА

04 січня 2024 року смт Ріпки

Суддя Ріпкинського районного суду Чернігівської області Кравчук М. В., перевіривши позовну заяву Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (14000, місто Чернігів, вулиця П`ятницька, 11А), поданою заступником керівника Чернігівської окружної прокуратури Анастасією Гресь (14000, місто Чернігів, вулиця Шевченка, 1) в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Чернігівська індустріальна молочна компанія» (15515, Чернігівська область, Чернігівський район, село Шибиринка, вулиця Садова, 6), товариство з обмеженою відповідальністю «Ім. Попудренка» (15020, Чернігівська область, Чернігівський район, село Задеріївка, вулиця Петренка, 14), товариство з обмеженою відповідальністю «Еліт овоч» (15525, Чернігівська область, Чернігівський район, село Товстоліс, вулиця Дружби, 50Б/1) про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації,-

В С Т А Н О В И В:

27.12.2023 р. заступник керівника Чернігівської окружної прокуратури звернулася з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до ОСОБА_1 про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації.

Справу передано судді-доповідачу 02.01.2024 р.

Згідно ч. 4 ст. 56 ЦПК України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 185 цього Кодексу.

Як вбачається з листа Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області від 17.11.2023 р. № 10-25-0.6-5893/2-23, останнє відмовляється подавати відповідний позов до громадянина Республіки Білорусь.

Відтак з метою забезпечення інтересів держави суд зобов`язаний прийняти даний позов, поданий прокурором, до розгляду.

Згідно абз 2 ч. 5 ст. 56 ЦПК України у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

З огляду на вказану норму, оскільки існує орган, уповноважений здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, такий орган у даній справі має статус позивача.

Згідно ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Яксвідчать доводипозовної заяви,спірні земельніділянки перебуваютьу користуванніТОВ «Чернігівськаіндустріальна молочнакомпанія»,ТОВ «Ім.Попудренка»,ТОВ «Елітовоч» наумовах договоріворенди,суборенди.Відтак припиненняправа власностіна орендованіземельні ділянкиматиме безпосереднійвплив направо користуванняними вказанимиюридичними особами,а томуцих осібнеобхідно залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

При цьому, як свідчать доводи позовної заяви, відповідач є громадянином Республіки Білорусь.

Таким чином, дана справа обтяжена іноземним елементом.

Згідно ч. 1 ст. 497 ЦПК України підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 77 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 р. № 2709-IV (далі Закон 2709) підсудність судам України є виключною у таких справах з іноземним елементом, в тому числі, якщо нерухоме майно, щодо якого виник спір, знаходиться на території України, крім справ, що стосуються укладення, зміни, розірвання та виконання договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, зокрема концесійних договорів, згідно з якими нерухоме майно є об`єктом такого партнерства, зокрема об`єктом концесії, а спір не стосується виникнення, припинення та реєстрації речових прав на такий об`єкт.

Спірне нерухоме майно знаходиться на території громади Ріпкинської селищної ради.

Таким чином, позовна заява подана з додержанням вимог статей 175-177 Цивільного процесуального кодексу України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції суду.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Суд звертає увагу, що до повномасштабної військової агресії російської федерації проти України повідомлення резидентів Республіки Білорусь про розгляд судами України справ за їх участі здійснювалось згідно Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої у м. Мінськ 22 січня 1993 року, та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року у відносинах України з Республікою Білорусь.

Однак, 01 грудня 2022 року прийнято Закон України № 2783-IX «Про вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року», який набрав чинності 23.12.2022 р.

Таким чином, передача будь-яких документів компетентним органам вказаних держав, у тому числі дипломатичними каналами, наразі неможлива (лист Міністерства юстиції України вих. № 100817/98748-22-22/12.1.3 від 31.10.2022 р.).

За цих обставин, виклик у судові засідання відповідача належить здійснювати шляхом розміщення оголошень про виклики на офіційному сайті судової влади України, позаяк відомості про зареєстроване на території України місце проживання відповідача та засоби зв`язку відсутні.

На підставі положень ч. 4 ст. 19 ЦПК України, враховуючи складність справи, обсяг та характер доказів у справі, суд приходить до висновку, що розгляд справи слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 19, 53, 56, 84, 187, 260, 261, 353, 497 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, поданим заступником керівника Чернігівської окружної прокуратури Анастасією Гресь в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до ОСОБА_1 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: товариство з обмеженою відповідальністю «Чернігівська індустріальна молочна компанія», товариство з обмеженою відповідальністю «Ім. Попудренка», товариство з обмеженою відповідальністю «Еліт овоч» про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації.

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Проведення підготовчого засідання призначити на 01лютого 2024 року о 14 годині 00 хвилин в приміщенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області (15000, Чернігівська область, Чернігівський район, смт. Ріпки, вулиця Святомиколаївська, 94).

Учасникам справи надіслати копії ухвали (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення.

Викликати в судове засідання відповідача ОСОБА_1 через оголошення на офіційному вебсайті судової влади України.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати до суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогамстатті 178 Цивільного процесуального кодексу України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог частини 4статті 178 Цивільного процесуального кодексу України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (частина 8статті 178 Цивільного процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 1статті 193 Цивільного процесуального кодексу України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частин третьої, п`ятої статті 178 Цивільного процесуального кодексу України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частин третьої, п`ятої статті 178 Цивільного процесуального кодексу України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали для подання письмових пояснень щодо позову та п`ятиденний строк щодо відзиву - з дня отримання відзиву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud2518.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя М. В. Кравчук

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116100563
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації

Судовий реєстр по справі —743/25/24

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Кравчук М. В.

Рішення від 29.02.2024

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Кравчук М. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Кравчук М. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Кравчук М. В.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Кравчук М. В.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Кравчук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні