Ухвала
від 04.01.2024 по справі 612/76/24
БЛИЗНЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

612/76/24

2-о/612/4/24

У Х В А Л А

Іменем України

04 січня 2024 року смт Близнюки

Суддя Близнюківського районного суду Харківської області Лобановська С.М., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про призначеннядругого опікунанедієздатній особі, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Близнюківська селищна рада Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про призначення другого опікуна недієздатній особі, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Близнюківська селищна рада Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування, в якій просить призначити його другим опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Подана заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків з огляду на наст упне.

Згідно ч. 3 ст. 293 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Так, заявник посилається на те, що згідно п. 5 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники - у справах щодо спорів, пов`язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги.

Інших підстав для звільнення від сплати судового збору заявником не вказано.

Однак, стаття 5 Закону України «Про судовий збір» не містить положення про пільги щодо сплати судового збору за подання заяви про призначення другого опікуна над недієздатною особою.

Тобто на день звернення до суду Законом України «Про судовий збір» не передбачено звільнення від сплати судового збору за подання до суду заяви про призначення другого опікуна над недієздатною особою.

У відповідності з вимогами частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви у справах окремого провадження, яка подана фізичною особою справляється судовий збір, розмір якого становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, тобто 605,60 грн.

Отже, за подання до суду заяви заявник повинен сплатити судовий збір у розмірі 605,60 грн.

Проте заявником не долучено до матеріалів заяви документу, що підтверджує сплату судового збору у встановленому законом розмірі, а також відсутні документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Також, заявнику роз`яснюється, що судовий збір повинен бути сплачений на відповідний рахунок із зазначенням необхідних реквізитів, а саме: отримувач коштів - ГУК Харків обл/СТГ Близнюк/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37874947; банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат); код банку отримувача (МФО) - 899998; рахунок отримувача UA268999980313191206000020585; призначення платежу - судовий збір за заявою ОСОБА_1 , Близнюківський районний суд Харківської області, код ЄДРПОУ 02893781.

Крім того, згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування. Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки, а саме - за поданням відповідного органу.

Однак, заявником до заяви не додано подання органу опіки та піклування про можливість призначення ОСОБА_1 , другим опікуном над недієздатною гр. України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також доказів того, що заявник звертався до органу опіки та піклування щодо надання відповідного висновку.

Відповідно до пункту 3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ N 10 від 17 жовтня 2014 року "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах", порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано Цивільним процесуальним кодексом України. Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов.

Відповідно до частини першої-другої статті 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин вважаю, що заяву слід залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення вищевказаних недоліків шляхом надання до суду документа про підтвердження сплати судового збору у розмірі 605,60 грн або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону та подання або висновку органу опіки та піклування про можливість призначення ОСОБА_1 , другим опікуном над недієздатною гр. України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.175,177, 185, 293 ЦПК України, суддя,

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 про встановленняпризначення другогоопікуна недієздатнійособі, заінтересованіособи: ОСОБА_2 ,Близнюківська селищнарада Лозівськогорайону Харківськоїобласті якорган опікита піклування залишити без руху.

Повідомити заявнику про необхідність виправити зазначені недоліки позовної заяви протягом семи днів з дня вручення ухвали.

У разі якщо відповідно до ухвали суду у встановлений строк вимоги ухвали суду будуть виконані, заява буде вважатися поданою в день первісного її подання, а інакше заява буде вважатися неподаною і повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя С.М. Лобановська

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено05.01.2024
Номер документу116103400
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —612/76/24

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Лобановська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні