Ухвала
від 28.12.2023 по справі 208/10436/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/10436/21

№ провадження 1-кп/208/276/24

УХВАЛА

28 грудня 2023 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: головуючого, судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

особи стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , законного представника ОСОБА_6 ,

у відкритому судовому засіданні по кримінальному провадженню № 1202104110000616, розглянувши клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку відносно:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Орел, Російської Федерації, громадянина України, маючого неповну середню освіту, не працюючого, пенсіонера, на утриманні неповнолітніх дітей не маючого, інваліда 3 групи, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

як особи стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру за суспільно-небезпечне діяння, що містять ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.115 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду знаходиться вищезазначене кримінальне провадження. Відносно ОСОБА_8 обрано запобіжний захід у вигляді його поміщення до психіатричного закладу, де останньому надається кваліфікована медична допомога.

Судом допитані свідки, ОСОБА_8 , оголошені матеріали справи, переглянуті відеоматеріали, досліджені речові докази.

Після додаткового допиту ОСОБА_8 , учасники судового засідання просили надати час для підготовки до судових дебатів.

Прокурором заявлене клопотання про продовження відносно ОСОБА_8 запобіжного заходу у вигляді перебування в психіатричному закладі з суворим наглядом, яке обґрунтовано тим, що ОСОБА_8 вчинив суспільно небезпечне діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 115 ч.1 КК України.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта, ОСОБА_8 страждав та страждає в теперішній час на хронічне психічне захворювання у формі шизофренії параноїчної, не усвідомлював та на теперішній час не усвідомлює свої дії та не керує ними, потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з суворим наглядом.

Зазначене вказує на існування ризиків передбачених ст. 177 КПК України, а саме ризику переховування від суду, вчинення іншого кримінального правопорушення, незаконного на свідків по кримінальному провадженню.

ОСОБА_4 зазначив, що не хоче перебувати в лікарні. Адвокат ОСОБА_5 та законний представник, кожен окремо, просили вирішити питання запобіжного заходу на розсуд суду.

Суд розглянувши клопотання прокурора, вислухав учасників судового засідання, встановив наступне.

Статтею 508 КПК України передбачено, що до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, можуть бути застосовані судом такі запобіжні заходи:

1) передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім`ї з обов`язковим лікарським наглядом;

2) поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку.

Передбачені запобіжні заходи застосовуються судом до особи з моменту встановлення факту розладу психічної діяльності чи психічної хвороби.

Застосування передбачених запобіжних заходів здійснюється згідно із загальними правилами, передбаченими цим Кодексом.

Відповідно до листа отриманого судом з психіатричному закладі Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної Установи «Центр психічного здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров`я України», стан здоров`я ОСОБА_4 залишається нестійким.

Суд вважає, що прокурором доведені ризики передбачені законодавством для застосування саме такого запобіжного заходу, і які саме зазначено у клопотанні.

Оцінив всі обставини відповідно до вимог ст. 508 КПК України відносно ОСОБА_8 , суд вважає, що саме поміщення до психіатричного закладу, де останньому надається кваліфікована медична допомога, виключає його небезпечну поведінку.

Інша особа під наглядом, опікою якою може перебувати ОСОБА_8 в умовах не пов`язаних з триманням у психіатричному закладі, в тому числі його мати, не зможуть забезпечити його належне лікування.

Суд приходить до висновку, що жоден з більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти відповідним ризикам, а тому вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131-132, 184, 508 КПК України, суд -

у х в а л и в :

Клопотання прокурора задовольнити.

Продовжити відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, в психіатричному закладі Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної Установи «Центр психічного здоров`я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров`я України», строком до 25.02.2024 року.

Ухвалу суду про продовження запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 направити до зазначеного психіатричного закладу.

Ухвала суду, може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду, протягом 5-ти днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м.Дніпродзержинська 
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116119945
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство

Судовий реєстр по справі —208/10436/21

Ухвала від 23.05.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Піскун О. П.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Піскун О. П.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Піскун О. П.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 30.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 23.02.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

Ухвала від 28.12.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Савранський Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні