Ухвала
від 04.01.2024 по справі 911/3946/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" січня 2024 р. м. Київ Справа № 911/3946/23

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., розглянувши матеріали позовної заяви

Міністерства оборони України (03168, місто Київ, пр-т Повітрофлотський, будинок 6, код: 00034022)

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Жулянський машинобудівний завод «Візар» (08134, Київська обл., Бучанський р-н, місто Вишневе, вул. Паркова, будинок 1, код: 14311175)

про стягнення 31412,77 гривень,

ВСТАНОВИВ:

Представником Міністерства оборони України в системі «Електронний суд» 28.12.2023 до Господарського суду Київської області сформовано позовну заяву про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Жулянський машинобудівний завод «Візар» штрафних санкцій за договором про закупівлю послуг за державні кошти від 16.05.2022 № 370/3/5/6/1/45 у загальному розмірі 31412,77 гривень, з яких: 17755,04 гривень пеня, 13657,73 гривень штраф.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач порушив свої зобов`язання за договором щодо своєчасного виконання робіт за договором, що стало підставою для застосування до відповідача відповідальності, встановленої чинним законодавством та умовами договору, за порушення зобов`язань за договором.

Відповідно до приписів ст. 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до приписів ст. ст. 12, 247 та 252 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

За змістом ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Малозначними справами, зокрема, є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. При цьому, для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Враховуючи, що ціна поданого позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2023, то за стягуваною сумою ця справа відноситься до категорії малозначних та відповідно до ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини 13 статті 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Серед іншого, сторонам варто взяти до уваги, що за змістом ч. ч. 2, 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті починається через тридцять днів з дня відкриття провадження. Процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Окрім іншого, позивачем одночасно із поданням позову заявлено клопотання про розгляд справи у закритому режимі, яке аргументоване тим, що предмет спору пов`язаний з номенклатурою, строками та обсягами авіаційної військової техніки, що ремонтується для потреб оборони держави в умовах збройної агресії російської федерації проти України, а її розголошення може зашкодити обороноздатності держави в умовах правового режиму воєнного стану.

Розглянувши клопотання про розгляд справи у закритому режимі, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 8-10 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, установлених законом. Про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або закритою його частину. Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводяться з додержанням правил здійснення судочинства в господарських судах. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувається в закритому судовому засіданні.

Враховуючи викладене вище, з урахуванням обставин справи, суд дійшов висновку про наявність підстав розгляду справи у закритому режимі та, відповідно, задоволення клопотання позивача.

Згідно ч. 4 ст. 9 Господарського процесуального кодексу України у разі постановлення судом ухвали про розгляд справи у закритому судовому засіданні інформація щодо справи не розкривається, крім відомостей про учасників справи, предмет позову, дату надходження позовної заяви, стадії розгляду справи, місце, дату і час судового засідання, рух справи з одного суду до іншого.

Керуючись статтями 8, 12, 176, 234, 247, 249, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 911/3946/23.

2. Клопотання Міністерства оборони України про розгляд справи у закритому режимі задовольнити.

3. Розгляд справи здійснювати у закритому режимі, за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та без проведення судового засідання.

4. Попередити сторін про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувається в закритому режимі.

5. Зобов`язати позивача у строк 12.01.2024 подати до суду обґрунтований деталізований розрахунок стягуваних сум із вказівкою конкретного періоду прострочення (зазначення бази для нарахування, календарних дат початку та закінчення періоду такого прострочення) та докази його надсилання (або вручення) відповідачу.

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву із додержанням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали. В цей же строк може бути подане клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

7. Встановити позивачу строк для подачі відповіді на відзив (відповідь) із додержанням вимог ст. 166 Господарського процесуального кодексу України п`ять днів з дня отримання відзиву (якщо буде подано).

8. Встановити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь із додержанням вимог ст. 167 Господарського процесуального кодексу України п`ять днів з дня отримання відповіді (якщо буде подано).

9. Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Ухвала складена та підписана 04.01.2024, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116124119
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 31412,77 гривень

Судовий реєстр по справі —911/3946/23

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні