Ухвала
від 01.01.2024 по справі 915/1929/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

01 січня 2024 року Справа № 915/1929/23

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ткаченка О. В., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінське Товариство «УЛФ» (код ЄДРПОУ 35428975, 03115, м. Київ, пр. Берестейський, 121, корп. В, оф. 107)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «-Агро Сервіс-» (код ЄДРПОУ 39994946, 42304, Сумська область, Сумський район, смт Степанівка, вул. Заводська, 4)

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю «Аграрна Перспектива» (код ЄДРПОУ 35173399, 81324, Львівська область, Яворівський район, с. Волиця, вул. Елеваторна, 1)

за позовом Приватного акціонерного товариства «Західний Торгово-Промисловий Дім» (код ЄДРПОУ 32665494, 35600, Рівненська обл., м. Дубно, пров. Центральний, 1)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Золотий Лан-Н» (код ЄДРПОУ 35013914, 36038, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Олеся Гончара, 19-А)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецагропроект» (код ЄДРПОУ 35097580, 77001, Івано-Франківська область, Івано-Франківський район, м. Рогатин, вул. Галицька, 18ж)

за позовом Дочірнього підприємства «Ямниця» Відкритого акціонерного товариства «Івано-Франківськцемент» (код ЄДРПОУ 20539936, 77422, Івано-Франківська обл., Тисменицький р-н, с. Ямниця)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільськогосподарське підприємство «Нива» (код ЄДРПОУ 32404621, 35601, Рівненська обл., м. Дубно, пров. Проїзний, 7)

до відповідача TNA CORPORATE SOLUTIONS LLC (ТНА КОРПОРЕЙТ СОЛЮШНЗ ЛЛС) (610 W. Broadway, Suite 201, Jackson, Wyoming 83001 (610 Бродвей, офіс 201, м. Джексон, штат Вайомінг, 83001)

третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Ямниця» (код ЄДРПОУ 41519766, 57440, Миколаївська обл., Миколаївський р-н, с. Калинівка, Березанська ТГ, вул.Центральна,1)

про визнання недійсним договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Ямниця»

ВСТАНОВИВ:

Позивачем через систему «Електронний суд» подано до Господарського суду Миколаївської області позовну заяву 2712.2023, якою позивач просить суд:

- прийняти позовну заяву до свого провадження та відкрити провадження по справі;

- залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів Товариство з обмеженою відповідальністю «Ямниця» (код ЄДРПОУ 41519766);

- задовольнити позовну заяву ТОВ «Управлінське товариство «УЛФ», ТОВ «-Агро Сервіс-», ТОВ «Аграрна Перспектива», ПрАТ «Західний Торгово-Промисловий Дім», ТОВ «Золотий Лан-Н», ТОВ «Спецагропроект», ДП «Ямниця» ВАТ «Івано-Франківськцемент», ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Нива» До компанії ТНА КОРПОРЕЙТ СОЛЮШНЗ ЛЛС (TNA CORPORATE SOLUTIONS LLC), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ТОВ «Ямниця» про визнання недійсним договору про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному капіталі ТОВ «Ямниця», в повному обсязі:

- визнати недійсним договір про задоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному капіталі ТОВ «Ямниця» від 08.11.2019, укладений між Компанією ТНА КОРПОРЕЙТ СОЛЮШНЗ ЛЛС (TNA CORPORATE SOLUTIONS LLC) та ТОВ «Управлінське товариство «УЛФ», ТОВ «-Агро Сервіс-», ТОВ «Аграрна Перспектива», ПрАТ «Західний Торгово-Промисловий Дім», ТОВ «Золотий Лан-Н», ТОВ «Спецагропроект», ДП «Ямниця» ВАТ «Івано-Франківськцемент», ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Нива», посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Колесник О. І., зареєстрований в реєстрі за №6148;

- стягнути з Компанії ТНА КОРПОРЕЙТ СОЛЮШНЗ ЛЛС (TNA CORPORATE SOLUTIONS LLC) судові витрати.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.12.2023 справі присвоєно єдиний унікальний номер 915/1929/23 та визначено головуючим у справі суддю Ткаченка О. В.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України за наступними підставами.

1. З 18.10.2023 набрав чинності Закон України від 29.06.2023 № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким, зокрема, внесено зміни до ГПК України.

Відповідно до абз. 1, 2 ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити:

- повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Проте, всупереч п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивачами не зазначено в позовній заяві відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у всіх сторін у справі.

2. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України «Про судовий збір».

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Частиною 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру встановлено ставку судового збору в розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі, у тому числі з використанням електронного платіжного засобу або за допомогою платіжних пристроїв.

Згідно абз. 1, 2 ч. 7 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» у разі, якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

У разі, коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 01.01.2023 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 684, 00 грн.

Проте, до позовної заяви докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі позивачами не надано.

Позивачами пред`явлено вимогу про визнання договору недійсним, тобто позивачі звернулись до суду із позовом немайнового характеру.

Судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру становить 2 684, 00 грн.

Разом з тим, позовна заява сформована в системі «Електронний суд».

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Враховуючи вищевикладене, судовий збір за подання позову немайнового характеру становить 2 147, 20 грн. (2 684, 00 грн. х 0, 8).

Згідно ч. 1, 2 ст. 9 Закону України «Про судовий збір» судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Враховуючи вищевикладене, позивачам слід здійснити доплату судового збору за наступними реквізитами.

Платіжні реквізити для перерахування судового збору:

- Отримувач коштів: Миколаїв ГУК/тг м.Миколаїв/22030101;

- Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37992030;

- Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.);

- Код банку отримувача (МФО): 899998;

- Рахунок отримувача: UA588999980313121206083014478;

- Код класифікації доходів бюджету: 22030101;

- Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Миколаївської області (назва суду, де розглядається справа).

При заповненні платіжного документа у графі Код платника платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

3. Відповідно до ч. 1 ст. 170 ГПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Позивачі в позовній заяві визначили відповідачем юридичну особу, створену за законодавством штату Вайомінг, а саме: TNA CORPORATE SOLUTIONS LLC (ТНА КОРПОРЕЙТ СОЛЮШНЗ ЛЛС), зазначивши у позовній заяві код ЄДРПОУ 000737609.

В силу ч. 2 ст. 170 ГПК України ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Враховуючи вищевикладене, позивачам слід зазначити правильний код юридичної особи з наданням підтверджуючих доказів правосуб`єктності юридичної особи за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

4. Згідно п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до абз. 1 ч. 7 ст. 42 ГПК України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Статтею 365 ГПК України встановлено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Позивачі на підтвердження факту надіслання відповідачу копії позовної заяви з додатками долучили до позовної заяви квитанцію № 415304 про доставку документів до електронного кабінету користувача ЄСІТС адвокату Маковею Олегу Григоровичу, зазначивши, що адвокат Маковей О. Г. є представником відповідача на підставі договору про надання професійної правничої допомоги від 02.11.2020, укладеного між адвокатом Маковеем О. Г. та TNA CORPORATE SOLUTIONS LLC (ТНА КОРПОРЕЙТ СОЛЮШНЗ ЛЛС), копію якого додано до позовної заяви.

Разом з тим, суду не подано оригінал договору, а копію подано учасниками, які не є стороною договору про надання професійної правничої допомоги. Крім того, з доданої до позовної заяви копії договору від 02.11.2020 неможливо достовірно встановити юридичну особу, у зв`язку з незазначенням її коду в договорі. Також, відповідно до умов п. 6 договору сторони договору погодили право клієнта у будь-який час відмовитись від правової допомоги адвоката та розірвати цей договір в односторонньому порядку. Отже, встановити на теперішній час чинність договору та/або внесення змін до договору не є можливим.

Приписами ст. 164 ГПК України імперативно передбачено обов`язок позивачів направити на адресу відповідача копію позовної заяви з додатками у визначений законом спосіб (поштове відправлення або електронний кабінет), що спрямоване на дотримання принципу змагальності та рівності учасників процесу. Оскільки відповідачем визначено іноземну юридичну особу, яка не має та не повинна мати електронного кабінету у підсистемі «Електронний суд», відповідно обов`язок надіслання копії позовної заяви з додатками повинен бути виконаний позивачами з дотриманням положень ст. 42, 164 ГПК України.

Відповідно до абз. 1, 2 ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Враховуючи вищевказані недоліки позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення поданої позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 164, 174, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву від 27.12.2023 (вх. № 16946/23) залишити без руху.

2. Позивачам усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки в строк, який не перевищує 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Роз`яснити позивачам, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику.

4. Суд звертає увагу сторін на те, що згідно ч. 6 ст. 6 ГПК України (в редакції Закону України від 29.06.2023 № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами») адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

З метою усунення негативних наслідків у вигляді повернення письмової заяви (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду також у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до ч. 6 статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд роз`яснює сторонам щодо необхідності здійснити реєстрацію електронних кабінетів в ЄСІТС (реєстрація електронного кабінету за посиланням: https://id.court.gov.ua/ ).

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 235 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення01.01.2024
Оприлюднено08.01.2024
Номер документу116124220
СудочинствоГосподарське
Сутьзадоволення вимог заставодержателя шляхом відступлення частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Ямниця

Судовий реєстр по справі —915/1929/23

Рішення від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні