Ухвала
від 08.01.2024 по справі 927/3/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

08 січня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/3/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заяви за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» (код 42566112) 15525, с. Малинівка Чернігівського району Чернігівської області, вул. Чернігівська, 6 (nikkom-solar@ukr.net) (nm376873@mail.gov.ua)до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інфо-Прайм» (код 39060381) 01010, м. Київ, вул. Голосіївська, 7, корпус 2, поверх 5 (info@info-primis.com.ua)про стягнення 229 878 грн 05 коп.

ВСТАНОВИВ:

02 січня 2024 року через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інфо-Прайм» про відшкодування збитків в розмірі 229 878,05 грн (у т.ч. 20% ПДВ 38 313,01 грн), завданих позивачеві відповідачем внаслідок неналежного виконанням останнім зобов`язань за Договором № 06/АП/04-20/52 про надання послуг від 08.04.2020.

Нормативно-правовим обгрунтуванням заявлених позовних вимог позивач визначив ст. 224 Господарського кодексу України.

Згідно ст. 6 Господарського процесуального кодексу України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» зобов`язане зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Як вбачається із Відповіді № 389868 від 01.01.2024, сформованої засобами підсистеми ЄСІТС «Електронний суд», Товариство з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі ЄСІТС «Електронний суд».

У відповідності з ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 161, 162 Господарського процесуального кодексу України, при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявою по суті справи є, зокрема, позовна заява.

Позовна заява повинна містити, зокрема:

повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

В порушення вищенаведених приписів діючого законодавства України позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» не містить:

відомостей про наявність або відсутність у нього електронного кабінету;

не містить посилання на законодавство, яким передбачений такий спосіб захисту прав або інтересів як нарахування на суму збитків ПДВ в розмірі 20% та його стягнення.

Також в позовній заяві позивач, зокрема вказує, що «Відповідачем не належним чином виконувалися зобов`язання за договором, що призвело до збільшення вартості частки врегулювання небалансу електричної енергії, які і являються збитками Позивача.

Так Відповідачем 17.01.2021 не було здійснено передачу до ДП «Гарантований покупець» прогнозованих графіків навантаження генерації ….

Відповідач фактично не здійснював передачу прогнозних погодинних добових графіків в певні дні, в чому і виражена протиправна його поведінка у вигляді «бездіяльності».»

Однак докази, що підтверджують факт неналежного виконання відповідачем договірних зобов`язань, позивачем не зазначені.

За змістом ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи, що позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» не відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, вона залишається без руху.

Керуючись ст. 6, 161, 162, 164, 174, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» про стягнення 229 878 грн 05 коп. залишити без руху.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР» протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху зареєструвати Електронний кабінет в підсистемі ЄСІТС «Електронний суд» та подати до господарського суду разом із заявою про усунення недоліків:

- позовну заяву, оформлену з додержанням вимог, передбачених ст. 162 Господарського процесуального кодексу України;

- докази направлення копії заяви про усунення недоліків та копій належно оформленої позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу.

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «НІККОМ-СОЛАР», що в разі неусунення всіх недоліків заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата набрання ухвалою законної сили 08.01.2024.

Суддя А.С. Сидоренко

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено09.01.2024
Номер документу116148716
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 229 878 грн 05 коп

Судовий реєстр по справі —927/3/24

Рішення від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні