Ухвала
від 08.01.2024 по справі 161/20261/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/20261/23

Провадження № 1-р/161/2/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 08 січня 2024 року

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , представника заявника - адвоката ОСОБА_3 , детектива Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Волинській області ОСОБА_4 , прокурора відділу Волинської обласної прокуратури ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в режимі відеоконференції заяву представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвоката ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 від 22 листопада 2023 року у справі №161/20261/23, -

В С Т А Н О В И В :

До Луцького міськрайонного суду Волинської області надійшла заява представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвоката ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 від 22 листопада 2023 року у справі №161/20261/23, постановленої за результатами розгляду клопотання детектива Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Волинській області ОСОБА_6 про тимчасовий доступ до документів, в межах кримінального провадження №22022030000000129 від 09.09.2022, якою надано дозвіл на тимчасовий доступ до документів з правом вилучення належним чином завірених копій, якими володіє ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

У даній заяві зазначає, що з ухвали не зрозуміло чи надано тимчасовий доступ із можливістю вилучення копій до бухгалтерських документів, які перебувають в паперовому вигляді чи бухгалтерських, банківських документів, які містяться на електронних носіях (інформаційних системах) - електронних документів і потребують з метою виконання ухвали їх додаткового виготовлення, копіювання, залучення інших осіб, тобто не зрозуміло в який спосіб повинно відбутись забезпечення тимчасового доступу саме до завірених копій податкових накладних, які являються електронними документами і містяться виключно в Єдиному реєстрі податкових накладних, адміністратором якого є ДПС України.

Також вказує, що в зазначеній ухвалі чітко не наведено визначеного переліку речей та документів, доступ до яких планується отримати, з зазначенням їх дати складення, номеру та інших реквізитів, зокрема зазначені лише родові ознаки документів, які підлягають тимчасовому вилученню, без реквізитів, що підлягає додатковому роз`ясненню, а деякі з них характеризуються як «інші документи, що підтверджують продаж ТМЦ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Тобто не зрозуміло, які «інші документи» повинні бути надані.

Разом з цим, зазначає, що в ухвалі слідчого судді вказано, що доступ до документів надано в кримінальному провадженні №22022030000000129, яке зареєстровано в ЄРДР 09.09.2022, проте доступ з правом вилучення надано до документів за період і після 09.09.2022 по 31.12.2022, тобто за діяльність після реєстрації кримінального провадження, однак в ухвалі не вказано за який період і по господарським операціям з якими суб`єктами господарської діяльності здійснюється досудове розслідування у даному кримінальному провадженні.

Окрім цього, посилається на те, що під час розгляду клопотання не з`ясовано, яким чином запитувані документи можуть мати значення доказів в розумінні ст. 84 КПК України, оскільки в ухвалі не наведено фактів та обставин, які безпосередньо досліджуються у вказаному кримінальному провадженні та не вбачається підстав вважати, що діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є предметом розслідування в даному кримінальному провадженні, а тому немає необхідності в отриманні документів в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для підтвердження господарських відносин з вказаними контрагентами.

Також вказує, що порушено порядок розгляду клопотання про тимчасовий доступ, оскільки в порушення вимог ст. 163 КПК України не здійснено належного судового виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, а в ухвалі не наведено жодних підстав, які б вказували на те, що існує реальна загроза зміни або знищення документів у зв`язку з чим особа у володіння якої знаходяться вказані документи не викликається.

Враховуючи наведене просить роз`яснити ухвалу слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 від 22 листопада 2023 року про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні заяву підтримав.

Детектив Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Волинській області ОСОБА_4 та прокурор відділу Волинської обласної прокуратури ОСОБА_5 , кожен зокрема, щодо вказаної заяви заперечили.

Вислухавши думку представника заявника, детектива та прокурора, дослідивши заяву, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Положеннями ст. 380 КПК України визначено, що якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення, приватного виконавця ухвалою роз`яснює своє рішення не змінюючи при цьому його зміст.

Виходячи зі змісту вказаної норми, роз`ясненню підлягає суть прийнятого рішення, а не мотиви та підстави для його прийняття. Необхідність роз`яснення судового рішення зумовлюється його нечіткістю або суперечливістю викладених у ньому висновків, тобто коли зміст рішення є незрозумілим для осіб, стосовно яких воно ухвалене, або для осіб, які мають його виконувати.

Роз`яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі.

Зрозумілість рішення полягає в тому, що воно є доступним для сприйняття, дохідливим, таким, що не припускає варіантності свого тлумачення.

Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі для однозначного сприйняття, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду.

Якщо фактично порушується питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення.

Так, ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 22.11.2023 клопотання детектива Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Волинській області ОСОБА_6 про тимчасовий доступ до документів задоволено та надано (забезпечено) детективам Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Волинській області дозвіл на тимчасовий доступ до документів з правом вилучення належним чином завірених копій, якими володіє ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджують реалізацію ТМЦ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період часу з 01.01.2021 по 31.12.2022, а саме: - договори, контракти, додаткові угоди та додатки до них; - акти приймання-здачі ТМЦ; - товарно-транспортні накладні; - реєстр видаткових накладних, податкових накладних, рахунків на оплату; - інших документів, що підтверджують продаж ТМЦ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Також в резолютивній частині даної ухвали вказано, що строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали, відповідно до вимог ст. 166 КПК України роз`яснено наслідки невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів та те, що ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Отже, ухвала слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 22.11.2023 про тимчасовий доступ до документів викладена в ясній та зрозумілій формі, в ній чітко та конкретно зазначені висновки слідчого судді по суті предмету розгляду.

Таким чином, дане судове рішення є зрозумілим та не потребує додаткового роз`яснення з огляду на те, що воно не припускає різних варіантів свого тлумачення та не містить положень, що викликають суперечності з приводу його розуміння, мотиви, з яких слідчий суддя виходив при постановленні ухвали викладені в доступній формі, є доступними для сприйняття, а зрозумілість ухвали є очевидною, тому твердження представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвоката ОСОБА_3 про те, що не зрозуміло зміст ухвали слідчого судді є безпідставним.

З врахуванням вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що підстави для роз`яснення ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 22.11.2023 у справі №161/20261/23 відсутні, оскільки рішення є зрозумілим, у зв`язку з чим у його роз`ясненні слід відмовити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 372, 376, 380 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

В задоволені заяви представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - адвоката ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_1 від 22 листопада 2023 року у справі №161/20261/23 - відмовити.

Копію ухвали вручити учасникам.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення через Луцький міськрайонний суд Волинської області.

Слідчий суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116148942
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —161/20261/23

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 22.01.2024

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Клок О. М.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Покидюк В. М.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Покидюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні