Рішення
від 10.10.2023 по справі 367/1609/23
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/1609/23

Провадження №2/367/3488/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

10 жовтня 2023 року Ірпінський міський суд Київської області у складі:

головуючого - судді Кравчук Ю.В.,

за участю:

секретаря судових засідань - Катеринчука Б.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ірпені цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги.

В обґрунтування позову зазначає, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 та є співвласником багатоквартирного будинку, в якому управителем є Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС».

Позивач зазначає, що 12.12.2020 року зборами співвласників багатоквартирного будинку прийнято рішення, оформлене протоколом від 12.12.2020 року, яким затверджено управителем багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 з 01.01.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» та передано всі функції з управління будинком на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Крім того, зазначає, що уповноваженою особою від співвласників багатоквартирного будинку для укладення, внесення змін та розірвання договору про надання послуг з управління визначено ОСОБА_2 .

Позивач стверджує, що 31.12.2020 року між ТОВ «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» в особі директора Пазюри Б.М. та співвласниками багатоквартирного будинку в особі ОСОБА_2 укладено Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_2 .

Відповідно до вищевказаного Договору управління управитель зобов`язується надавати співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, а співвласники оплачувати управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього договору.

Крім того позивач зазначає, що сторони погодили ціну послуги з управління, яка становить 8,53 гривень на місяць за 1 кв.м загальної площі, а вартість послуги з встановлення та технічного обслуговування системи контролю доступу та домофонії визначається сторонами в додатку до договору на підставі відповідного кошторису.

Позивач наголошує, що протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку від 12.12.2020 року затверджено обов`язок сплати всіма співвласниками внесків на реконструкцію, реставрацію, проведення капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна будинку в розмірі - 0,75 гривень за 1 кв.м загальної площі житлового або нежитлового приміщення.

Крім цього, співвласники взяли на себе зобов`язання щомісяця відшкодовувати всі понесені управителем витрати, пов`язані з укладенням та виконанням договору про надання послуг охорони, для власників житлових приміщень в розмірі 220 грн. за кожне приміщення в місяць.

Позивач стверджує, що Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» як управителем було укладено договори з виконавцями надання житлово-комунальних послуг.

Однак, боржником не виконувались зобов`язання по оплаті отриманих житлово-комунальних послуг, що призвело до виникнення заборгованості за період з січня 2021 року по лютий 2023 в розмірі 18 507,68 грн., з яких 1 311,32 грн. - за надання послуг з вивезення твердих побутових відходів; 3 227, 74 грн. - за надання послуг охорони; 1 048 грн. - внески до резервного фонду; 12 404, 45 грн. - за надання послуг утримання багатоквартирного будинку; 515, 67 грн. - за надання послуг домофонії.

Позивач зазначає, що ним вживались заходи досудового врегулювання спору, шляхом направлення засобами поштового зв`язку АТ «Укрпошта» на адресу відповідача претензії від 18.11.2022 року № 13 щодо сплати заборгованості по договору № б/н від 31.12.2020, проте зазначене поштове відправлення повернулося у зв`язку з закінчення терміну зберігання.

У зв`язку з вищевикладеним просить суд стягнути з відповідача на їх користь заборгованість з внесків за житлово-комунальні послуги в розмірі 18 507,68 грн. та судові витрати. Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 08 травня 2023 року було відкрито провадження у справі та справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

В судове засідання позивач не з`явився, про час та дату судового розгляду повідомлений належним чином. В матеріалах справи міститься клопотання представника позивача про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити.

В судове засідання відповідач не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином шляхом розміщенням оголошення на сайті «Судова влада України», а тому відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без її участі та ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, вважає позов таким, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Згідно із ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно із до ч.1 та ч. 2 ст. 10 ЦПК України, суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, реєстраційний номер нерухомого майна: 833099632109 на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 03.03.2015, дана квартира має 93,2 кв.м. загальної площі.

Згідно зі ч.1 ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Частиною 1 ст.317 ЦК України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно із ч. 1 і ч. 2 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно зі ст. 379 ЦК України, житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше жиле приміщення, призначені та придатні для постійного або тимчасового проживання в них.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Відповідно до положень ст. 322 Цивільного кодексу України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 ст.16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуги по утриманню будинків та прибудинкових територій відносяться до категорії комунальних послуг.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», договір про надання комунальної послуги укладається між виконавцем відповідної послуги та а споживачем або особою, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача, або з управителем багатоквартирного будинку з метою постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку.

Відповідач є співвласником багатоквартирного будинку, в якому рішенням зборів співвласників багатоквартирного будинку від 12.12.2020 року затверджено управителем Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» та передано управителю всі функції з управління будинком на підставі договору про наданні послуг з управління багатоквартирним будинком.

Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 20.08.2019 року створено юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС», основним видом діяльності, якого є комплексне обслуговування об`єктів.

Судом встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» як управителем було укладено договори з виконавцями житлово - комунальних послуг, а саме: Договір № 01/21 ФО про надання послуг з контролю на території житлового комплексу від 01.01.2021; Договір № 2 на вивіз твердих побутових відходів від 01.01.2021; Договір № 27 на вивіз твердих побутових відходів від 01.07.2021; Договір № 12 на вивіз твердих побутових відходів від 01.11.2022.

Рішенням зборів співвласників зазначеного багатоквартирного будинку від 12.12.2020 визначено ціну послуги з управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_2 , що становить 8,53 гривень на місяць за 1 кв.м загальної площі житлового приміщення, а для нежитлового приміщення становить 9,85 грн.

Крім того, протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку від 12.12.2020 року затверджений обов`язок сплати всіма співвласниками внесків на реконструкцію, реставрацію, проведення капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна будинку в розмірі - 0,75 гривень за 1 кв.м загальної площі житлового або нежитлового приміщення та витрат, пов`язаних з укладенням та виконанням договору про надання послуг охорони,для власників житлових приміщень розмірі 220 грн.. за кожне приміщення в місяць.

Однак, відповідачем не виконувались зобов`язання по оплаті отриманих житлово-комунальних послуг, що призвело до виникнення заборгованості перед позивачем за період з січня 2021 року по лютий 2023 в розмірі 18 507,68 грн., з яких 1 311,32 грн. - за надання послуг з вивезення твердих побутових відходів; 3 227, 74 грн. - за надання послуг охорони; 1 048 грн. - внески до резервного фонду; 12 404, 45 грн. - за надання послуг утримання багатоквартирного будинку; 515, 67 грн. - за надання послуг домофонії.

Статтею 162 Житлового кодексу України передбачено, що власник зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Згідно із ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

За п.5 ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. У відповідності до ч.1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Статтею 525 Цивільного кодексу визначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 11 Цивільного Кодексу України, одною із підстав цивільних прав і обов`язків є правочин. Пунктом 3 ст. 202 ЦК України визначено поняття одностороннього правочину. У відповідності з нормами п. 5 ст. 202 ЦК України до прав та обов`язків, які випливають з одностороннього правочину, застосовуються норми як до договору. Таким чином, між позивачем та відповідачем виникли відносини, що породжують цивільні права та обов`язки, оскільки позивач надає житлово-комунальні послуги, а відповідач ними користується. Враховуючи вищевикладене, оскільки відповідач не виконує свій обов`язок зі сплати житлово-комунальних послуг, суд вважає правильним задовольнити поданий позов.

Також, при задоволенні позову у відповідності до ст.141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути на користь позивача сплачений судовий збір. Судом встановлено, що позивачем згідно квитанції сплачено судовий збір у розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок за подання позовної заяви . Керуючись ст. ст. 12, 133, 141, 258-259, 263-265, 273, 280-282, 354 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІНЕВИЧ ГРАНД СЕРВІС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ліневич Гранд Сервіс» (ідентифікаційний код: 43181886, місцезнаходження: Київська область, м. Буча, бульвар Леоніда Бірюкова, 2А, корпус 1) заборгованість за житлово-комунальні послуги в розмірі 18 507 ( вісімнадцять тисяч п`ятсот сім) гривень 68 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ліневич Гранд Сервіс» (ідентифікаційний код: 43181886, місцезнаходження: Київська область, м. Буча, бульвар Леоніда Бірюкова, 2А, корпус 1) судові витрати зі сплати судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заява про перегляд заочного рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud1013/ та в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням - http://reyestr.court.gov.ua

Суддя Ю.В. Кравчук

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено10.01.2024
Номер документу116149648
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —367/1609/23

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні